Att en rad kritiska nyheter riktade mot Märta Stenevis ledarskap kommer strax före ett språkrörsval är ingen tillfällighet. Det menar ett halvdussin källor nära MP-toppen som Dagens ETC talat med.
En person i partiet pratar om ”ett sjukt maktspel”, en annan kallar de uppgifter som framkom i media om bristande arbetsmiljö för ”illasinnade”.
– Alla förstår att Helldén och Stenevi inte kommer sitta tillsammans, då måste man underminera henne, säger ytterligare en källa med god insyn i Miljöpartiet.
Det tidigare trafikborgarrådet i Stockholm, som väckte stor uppmärksamhet när han 2018 bytte sida och valde att samarbeta med högern i huvudstaden, utmanade därmed inte bara de övriga manliga kandidaterna utan också det sittande kvinnliga språkröret Märta Stenevi om hela partiets framtida vägval.
Stenevi har under sina snart tre år som språkrör stått för en breddande linje, med en tydlig positionering till vänster på politiska skalan, där feminism, sociala frågor och engagemang för flyktingar gått hand i hand med klimatfrågan.
– Hon följer Agenda 2030:s definition där inte bara den miljömässiga hållbarheten räknas, utan även social och ekonomisk hållbarhet, säger en person nära partiledningen.
Helldén har istället sagt sig vilja smalna av partiets fokus och rikta in sig helt på miljö- och klimatfrågorna och har, åtminstone baserat på hans vägval inom kommunpolitiken, varit en mer pragmatisk mittenpolitiker.
”Uppenbart läckt till media”
Två månader senare är det fullt kaos i Miljöpartiet.
Uppgifter om problem och kritik riktade mot Märta Stenevi har avlöst varandra som ett smatterband i medierna.
– Att två fackklubbar larmar om arbetssituationen är inget som sker lättvindigt, säger en källa till Dagens ETC.
I SvD och Ekot kom, nästan exakt samtidigt, uppgifter om att Stenevi skulle ha vägrat medverka på en pressträff tillsammans med Helldén och istället åkt till Malmö. Något som Stenevi upprepade gånger bestämt dementerade och hänvisade till privata familjeskäl för sin plötsliga Malmö-tågresa.
Men på fredagsmorgonen 20 oktober står Daniel Helldén där till slut, bredvid Märta Stenevi, på en pressträff och presenteras som valberedningens förslag till nytt manligt språkrör.
Stämningen är inte kärvänligt uppsluppen inne på partihögkvarteret med utsikt över Riddarfjärden. Men den är inte heller uppenbart fientlig, vilket den kanske borde vara, med tanke på vad som sedan framkommer.
– Det är så uppenbart att någon hade läckt det till media med syfte att skada Märta, säger en källa nära partiledningen, till Dagens ETC.
– Det är tydligt att det är en kampanj för att få honom vald, säger samma person.
”Kommer inte sitta tillsammans”
En annan källa, med god insyn i partiets innersta kärna, delar bilden av att någon har ett otvetydigt syfte att smutskasta Märta Stenevi.
– Alla förstår att Helldén och Stenevi inte kommer att sitta tillsammans, och då måste man underminera henne så mycket man kan, säger hen och fortsätter:
– Det finns säkert något i botten kring de här problemen, men att sånt här kommer fram ett par veckor innan ett språkrörsval - det är tydligt att man vill få bort henne.
En tredje person nära partiledningen säger att hen ”omedelbart kände misstankar när DN publicerade artikeln” och hävdar, tvärtemot de uppgifter som framkommit senaste tiden, att ”Märta bidrar till en mycket bättre arbetsmiljö än många andra politiker”.
– Det som skrivs gör mig väldigt ledsen, det är inte ett sundhetstecken att den typen av uppgifter läcker ut från ett parti. Baserat på mina erfarenheter är uppgifterna orättvisa mot Märta. Alla chefer och ledare i alla större organisationer tär ibland på arbetsmiljön. Märta är tydlig, hjärtlig, ställer höga krav men inte på något orimligt sätt, och ger tydlig feedback på vad hon förväntar sig. Jag har inte heller uppfattat att andra har någon annan bild. Att det kom ut uppgifter i tidningen fick mig inte att tro något annat, de kändes direkt illasinnade.
Bilden delas av nästan alla av de halvdussin källor nära partitoppen som Dagens ETC pratat med.
– Jag tycker de här uppgifterna är helt bisarra och blev chockad när jag läste DN:s artikel. Det är så långt ifrån min bild, säger en källa, som istället menar att problemet ligger på chefsnivå för tjänstemännen.
– Märta har en stark vilja, hög arbetskapacitet och är en sån person som knappt behöver sova, vilket gör att det ibland kan vara svårt att hänga med i tempot. Men då handlar det ju om att ledarskapet för tjänstemännen behöver vara starkt så att alla får rimliga arbetstider och delar upp arbetet bättre i skift och så vidare. Det är inte en uppgift för ett förtroendevalt språkrör, säger hen och fortsätter:
– Det kanske finns en sanning om brister i arbetsmiljön, men det är inte språkrörets ansvar. Hon är snarare väldigt omtänksam och ser till varje anställds bästa.
”Skulle inte hänt Göran Persson”
Flera av källorna Dagens ETC pratat med lyfter fram könsaspekten som faktor.
– Det är en självklar aspekt, och att Märta kanske inte har en traditionell ledarstil gör att hon blir hårdare bedömd, säger en person.
– Att frågan om problem med arbetsmiljön knuten till hennes ledarskap ställdes till Märta i Agenda. Jag har väldigt svårt att tänka mig att en sån fråga skulle ha kommit till Göran Persson, fast han kanske inte alltid var jättebussig mot andra, säger en annan.
En tredje, manlig, källa utvecklar:
– Min uppfattning är att det typiskt sett är kvinnor som möts av olika måttstockar än män. Så fort en man pekar med hela handen uppfattas han som en tydlig ledare som vet vad han vill, men om en kvinna gör samma sak kallas det ”toppstyrning”.
Vem eller vilka det är som eventuellt läcker besvärande uppgifter om Märta Stenevi till media är omöjligt att säga något om, men en källa i högsta partitoppen säger att hen hört rykten som pekar åt ett håll.
– Jag befattar mig inte med konspirationsteorier, men skulle det visa sig stämma så är det naturligtvis ett fruktansvärt stort problem, säger hen.
– Det är en sak om folk faktiskt lider på sin arbetsplats, men en helt annan sak att dela saker med uppenbart syfte att skada någon. Att någon läcker att Märta måste åka hem till sina barn istället för att ha presskonferens, det är fult, säger en annan källa.
En tredje person vill dock problematisera det hela lite.
– Man kan ju inte peka ut någon enskild bara för att det är troligt. Det är inte alltid som läckor kommer ifrån där man tror. Det är skillnad på att tro en sak och att peka ut någon.