På torsdagsmorgonen höll Migrationsverket presskonferens i samband med att myndighetens nya verksamhets- och utgiftsprognos släpptes. Enligt rapporten kan uppemot 190 000 personer komma att söka asyl i Sverige under 2015.
– Situationen saknar motstycke i modern tid, både ur ett europeiskt och svenskt perspektiv. Utvecklingen sedan sommaren är dramatisk, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.
Enligt gårdagens siffror har hittills drygt 100 000 personer sökt asyl i Sverige under 2015.
Stor osäkerhet i prognosen
Migrationsverket uppger dock att prognosen är mycket osäker, till följd av många oförutsägbara omvärldsfaktorer. Därför har man satt upp tre huvudscenarier för 2015 och 2016. I år ligger beräkningarna på 140 000-190 000 asylsökande. Myndighetens bedömning är dock att huvudscenariot blir 160 000 asylsökande år 2015, varav 33 000 är ensamkommande flyktingbarn.
– Då utgår vi från att läget är som nu, att det inte finns någon ordentlig EU-samordning kring flyktingsituationen. Men prognosen bygger på att inget oförutsägbart händer, om det gör det så måste vi ta om allting från början, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.
Inför nästa år är myndighetens scenarier 100 000-170 000 asylsökande, med ett huvudscenario på 135 000 personer. Men då utgår Migrationsverket från att EU:s medlemsländer på något sätt agerat och att situationen stabiliserats.
Höjda kostnader på 29 miljarder
Den nya prognosen är avsevärt mycket högre än den som Migrationsverket lämnade in i juli. Det innebär också att kostnaderna för asylmottagande skrivs upp rejält. För nästa år behöver myndigheten 29 miljarder kronor mer, och på längre sikt är det ännu högre summor.
– Kostnaderna skjuter ganska drastiskt i höjden. För 2015-2016 pratar vi om en sammanlagt ökning på 29 miljarder. Tittar vi på 2017 pratar vi om 41 miljarder, säger Anders Lundbeck, ekonomidirektör på Migrationsverket.
Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) kommenterade på torsdagsförmiddagen Migrationsverkets prognos vid en presskonferens.
– Bilden är ganska väntad. Vi befinner oss i ett allvarligt läge och har gjort det ganska länge. Det har vi mött genom att successivt bygga ut beredskapen, och hittills har vi lyckats klara det.Men det är lätt att dra slutsatsen att fortsätter det så här vecka efter vecka, månad efter månad så är det inte hållbart för Sverige. Vi måste ännu snabbare få till stånd en bättre fördelning i Europa, säger Morgan Johansson.
Magdalena Andersson är inne på samma spår.
– Självklart kommer detta att påverka de offentliga finanserna, och regeringen kommer att ta ansvar. Kostnadsutvecklingen är inte hållbar, och vi har därför inlett ett arbete med att dämpa den i det svenska mottagningssystemet. Men fler länder i Europa måste också ta sitt ansvar, säger hon.