Regeringen har inlett paradigmskiftet i migrationspolitiken. Med det budskapet inledde migrationsminister Maria Malmer Stenergard torsdagens pressträff. Sverigedemokraternas vice partiledare Henrik Vinge stod bredvid henne och nickade instämmande.
Nyheten för dagen var ett nytt uppdrag till Migrationsverket att förstärka sitt arbete med att återkalla uppehålls- och arbetstillstånd som beviljats på felaktiga grunder.
– Systemet med med den reglerade invandringen får inte missbrukas. Signalerna från samhället måste vara tydliga, uppehållstillstånd som beviljats på grund av oriktiga uppgifter ska inte tillåtas att löpa, säger Maria Malmer Stenergard.
Det uppdrag som Migrationsverket nu får handlar om att återkalla fler uppehållstillstånd inom ramen för dagens regelverk. Det rör sig bland annat om att regelbundet följa upp de uppehållstillstånd man beviljat och att undersöka om automatiserade system kan användas i högre utsträckning för att upptäcka indikationer på att någon lämnat felaktiga uppgifter.
”Viktigt med styrning”
Enligt migrationsministern har Migrationsverket varit alldeles för dåliga på återkalla uppehållstillstånd som beviljats på felaktiga grunder.
– Det är ofta ett stort fokus på lagstiftning. Man ska inte underskatta hur viktigt det är med styrningen av myndigheter för att få verksamheten att fungera. Här finns det svart på vitt en internrevisionsrapport som säger att det här arbetet i princip är obefintligt. Det tycker jag är väldigt allvarligt, säger Maria Malmer Stenergard.
Det kan också handla om att ta emot tips från allmänheten, enligt migrationsministern. Den som exempelvis åker tillbaka till sitt hemland ”som turist” kort tid efter att denne beviljats uppehållstillstånd får finna sig i att få sitt uppehållstillstånd ifrågasatt, menar hon.
– Det indikerar ju att man kanske inte har det behov av skydd som man uppgav i samband med ansökan.
Hur många återkallade uppehållstillstånd som uppdraget kan resultera i har regeringen och Sverigedemokraterna ingen uppfattning om.
– Jag vill inte spekulera i några siffror. Det finns en del indikationer på att fusket är ganska omfattande när det gäller vissa typer av tillstånd, bland annat när det gäller tillstånd för högre studier, säger Henrik Vinge (SD).