Det larmet kom från kvinnojoursrörelsen redan tidigt under pandemin. Och när restriktionerna nu har släppt konstaterar Olga Persson, ordförande för Unizon som samlar över 130 tjej- kvinno- och ungdomsjourer i Sverige, att det blev så.
– Möten med socialtjänsten ställdes in, rättegångar ställdes in, läkarbesök ställdes in. Det är självklart att vi har tappat bort dem som är mest utsatta. Kvinnor och barn som är utsatta för våld i sitt hem, där man ska vara som mest trygg, säger hon.
Hård kritik mot socialtjänst
Den enskilt viktigaste åtgärden för att fånga upp våldsutsatta när samhället nu öppnar är att arbeta uppsökande, och ställa konkreta frågor om våld har förekommit, säger hon.
– Vi hoppas att man kommer att sätta in särskilda uppsökande insatser nu. Till exempel extra elevvårdssamtal med alla elever, vara extra uppmärksamma på barn som varit borta mycket från skolan. Att ta upp det här på alla utvecklingssamtal, särskilt på arbetsplatser med mycket kvinnor, säger hon.
– Man måste förutsätta att det förekommit våld som vi har missat. Vi måste vara offensiva, fråga alla och se till att fånga upp svaren. Och självklart måste förövarna hållas ansvariga.
Hittills saknas den typen av satsningar från kommunernas håll, säger hon.
– Om nu samhället ska öppna upp, då behöver alla de som tappats bort under pandemitiden fångas upp. Annars sviker vi dem en gång till, säger Olga Persson.
Är kommuner, regioner och polis rustade för att ta hand om de utsatta?
– Absolut inte. Speciellt inte kommunerna. Socialtjänsterna är, jag vet inte ens om man kan säga att den är underfinansierad, men den är sönderbyråkratiserad. Många tar inte ett personligt ansvar i sitt arbete och de som faktiskt gör allt de kan för att hjälpa människor slutar för att de anses bli obekväma.
Unizon lanserade förra veckan en kampanj med kravet att kommunerna ska erbjuda våldsutsatta kvinnor bostad. I dag erbjuder majoriteten av kommunerna inte förtur i bostadskön för den gruppen.
– Kommunerna behöver förbereda sig på att kvinnorna som söker stöd ska få en trygg plats att bo på. Först ett akut skyddat boende, och sedan måste de få tillgång till en permanent bostad, säger hon.