BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– En avverkningsanmälan trädde i kraft den 15 december. Avverkningen är för en skogsbilväg som går genom skyddsvärd skog och längre in i området. Förmodligen blir det sedan fler ansökningar om avverkningar i ännu mer känsliga områden, tror Urban Brännlund, medlem i Naturskyddsföreningen i Sorsele.
”Tillgängliggöra toppen av berget”
Claes Kindblom, avverkningsledare på Sveaskog skriver om den planerade vägen: ”Utmed den planerade väglinjen, som vi har för avsikt att förlänga, har vi avgränsat höga naturvärden och vi ser även att vägen kommer att tillgängliggöra toppen av berget för allmänheten.”
Urban Brännlund kommenterar:
– De drar vägen genom den yngsta skogen, som är cirka 160 år, därför att den inte ses som gammal, jämfört med övrig skog där. Men orsaken till den unga skogen är en omfattande brand, med självföryngrade träd.
Att betrakta som urskog
I inventeringsrapporten från Naturskyddsföreningen kan man läsa att ”områdets skogar är opåverkade av modernt skogsbruk och delar av området är att betrakta som urskog. Många gamla träd förekommer och den äldsta tallen som provborrats var 420 år och den äldsta granen 497 år!”
Patrik Nygren som har inventerat och skrivit det mesta av rapporten säger:
– Det är ett av de finaste naturskogsområden som jag har sett under mina 25 år som inventerare.
Hotade svampar
Tjugonio rödlistade arter påträffades vid inventeringen, bland annat rika förekomster av de hotade svamparna doftticka och gräddporing. Kungsörn och tretåig hackspett – båda rödlistade – häckar i området. I skogen finns det även lavskrikor. Kring berget finns flera olika sorters naturtyper – bland annat tallnaturskog där de äldsta tallarna är över 400 år, sumpskog och myrar, bäckar och skogstjärnar. På bergets högsta delar på nästan 700 meter över havet växer det sub-alpin skog med lågvuxna tallar och björkar.
Delar av området är i dag klassat som nyckelbiotop av Sveaskog, men samtidigt är mycket av den finaste och äldsta skogen inte det. Exempelvis så är området med den nästan 500 år gamla granen inte klassad som nyckelbiotop. Den ingår i ett av Sveaskogs frivilligt avsatta områden, vilket egentligen inte innebär något skydd eftersom frivilligt avsatta områden är utbytbara.
– Det är nämligen så att i praktiken är det jättestor skillnad på det som bolagen avsätter och det som de klassar som nyckelbiotop. Nyckelbiotoperna får inte avverkas enligt FSC-certifieringen, medan avsättningar alltid är utbytbara, säger Patrik Nygren.
I ett mejl skriver distriktschef Kristina Nilsson på Skogsstyrelsen att Sveaskogs egen inventerare har gjort inventeringar och hittat flera områden med höga naturvärden. Skogsstyrelsen har också gjort fältbesök på några delar av området och har haft en dialog med Sveaskog om avgränsningar och hänsyn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Utifrån sin certifiering (FSC) så avverkar Sveaskog inte nyckelbiotoper. I övrigt finns inga planer på skydd inom Abmoberget. Länsstyrelsen har inte heller prioriterat området för reservatsbildning”, skriver hon i mejlet.
Stor potential
Men enligt Naturskyddsföreningen borde hela området bli ett naturreservat. Urban Brännlund menar att skogen ger många värden, även ekonomiska:
– Turism, Vindelälvsskolan, friluftsliv, universitet är bara några tankar om en framtid kring berget. Det finns en stor potential inom vandringsturism.
Han säger att geografiskt är Sveaskogs marker vid Abmoberget synnerligen väl lämpade för dagsvandringar. Något som ständigt efterfrågas och bara ökar.
– Framför allt för våra barn så har vi ett stort ansvar. Att kunna se och ta på en gran som slog rot omkring åren då Christofer Columbus reste jorden runt, sätter perspektiv på det unika.
Uppdrag från regeringen
Länsstyrelsen i Västerbottens län känner väl till området och dess höga värden. Det inventerades i den så kallade Snus-inventeringen 2003. Det var ett uppdrag från regeringen om att inventera alla natur- och urskogar på statlig mark. Per Nihlén på naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Västerbotten skriver att de har en löpande dialog med Sveaskog om detta.
– Vi har gjort bedömningen att den mycket stora andelen frivilliga avsättningar som Sveaskog har gjort fångar in merparten av de höga naturvärden som finns i området. Därför väljer vi att prioritera andra områden för formellt skydd.
Han skriver att länsstyrelsen har begränsade resurser och tvingas till tuffa prioriteringar mellan olika skyddsvärda områden.
– I princip kan man tycka att ett sådant här område med gammal naturskog borde skyddas. Men inom ramen för det som ibland kallas för den svenska modellen ska ansvaret för skydd av skog delas mellan myndigheterna och skogsnäringen.
Höga naturvärden
Claes Kindblom, avverkningsledare på Sveaskog, skriver att Sveaskog känner till de höga naturvärdena i skogen.
– Vi har under sommarsäsongen naturvärdesinventerat stora delar av Abmoberget och då noterat att där förekommer skogar med höga naturvärden. Vi håller som bäst på att sammanfatta dessa inventeringar för att presentera ett förslag för Naturskyddsföreningen, länsstyrelsen och Skogsstyrelsen.
Lovat att inte avverka
Enligt Claes Kindblom har bolaget lovat att inte avverka något innan mötet den 8 februari – då kommer all information att läggas fram och alla frågor att besvaras. Han säger att vägen byggs för att nå skogsområden som ska avverkas i framtiden, men att någon analys av detta inte har gjorts än.
– Vi håller på att se över området som kan bli aktuellt för avverkning i framtiden och det kommer att redovisas på mötet.