Den fyra meter höga granithanden ”La Mano” på Katarinavägen i Stockholm står där till minne av de svenskar som reste till Spanien för att kämpa mot fascismen i det spanska inbördeskriget 1936-1939. Av drygt 600 svenskar som deltog, trots att det var förbjudet och olagligt, förlorade cirka 150 livet. Majoriteten av de frivilliga var fackföreningsfolk, socialister, anarkister och kommunister.
Pablo Bustinduy är socialminister i Spaniens vänsterregering under ledning av Pedro Sánchez. Nu står han tillsammans med Spaniens ambassadör Luis Manuel Cuesta Civís i vårsolen framför statyn. Efter en kransnedläggning med V-ledaren Nooshi Dadgostar är han märkbart tagen.
– Ja, jag är väldigt rörd och väldigt tacksam. Tacksam för svenska aktivister och arbetare som har hållit det här monumentet vid liv.
Bustinduy är den första spanska ministern som besöker minnesmärket i tjänst.
– Det är ett privilegium att få vara här och att som representant för den spanska regeringen få hylla de hundratals svenska antifascister som åkte till Spanien för att kämpa för frihet och demokrati. Jag kommer att värdesätta det här ögonblicket för alltid.
Ministern är inbjuden av Vänsterpartiet för att delta på partiets uppmärksammade regeringsskola; projektet som ska förbereda partiaktiva för att sitta i regering efter valet 2026. Innan kransnedläggningen har han träffat partiets toppnamn i Stockholm för ett möte i stadshuset.
När Dagens ETC ställer frågor är Nooshi Dadgostar fåordig om vad som sades på mötet.
– Jag tror att du får fråga Pablo om vad vi får avslöja från hans tips och tricks, säger Nooshi Dadgostar.
Den spanska ministern berättar gärna.
– Det första jag sa till Vänsterpartiet är att vi behöver dem i nästa svenska regering, säger Pablo Bustinduy och fortsätter:
– I reaktionära tider, och när oligarkerna attackerar demokratin, så uppfattar många utvecklingen som bestämd av ödet. Det är inte sant. Och nu är det upp till vänstern att rita en annan horisont för arbetarklassen. Vänsterpartiet är i ett utmärkt läge att göra just det, och samtidigt skicka ett viktigt budskap till Europa om att de som värdesätter social rättvisa kommer att segra.
Vilka utmaningar ser du framför dig när du tittar på Vänsterpartiets uttalade mål om att ta plats i nästa regering?
– Det är aldrig lätt att ta plats i en regering. Aldrig lätt att förbereda sig för det. Och svårt att möta både förväntningarna och motsägelserna som kommer med att man deltar i de politiska institutionerna, säger Pablo Bustinduy.
Även om han tror på och stöttar Vänsterpartiets ambitioner höjer han ett varningens finger.
– Gräsrötter har all rätt att vara oroliga. Att regera innebär motsägelser, och tillgång till regeringen är inte lika med att äga makt.
För att Vänsterpartiet ska vara framgångsrika i regering behöver de odla och mobilisera sina gräsrötter så att de kan putta regeringen i rätt riktning.
– Vänstern är unik i sin förmåga och kapacitet för social mobilisering.
”Det här är chansen”
Nooshi Dadgostar håller bara delvis med, och tycker inte att någon ska vara orolig även om ett regeringssamarbete innebär kompromisser.
– Det här är chansen att faktiskt få igenom de saker som vi pratar om på gator och torg, som vi vill se och som vi bara kräver idag. De sakerna har nu chansen att bli verklighet.
Hon pekar på det rödgröna styret i Stockholms stad som ett lyckosamt framgångsexempel.
– Det kräver förberedelser att gå in i en regering. Man ska veta vad man ger sig in på. Det kräver förstår att man är noga inläst på frågorna, vet detaljerna, och klarar av att förhandla och kompromissa. Så kommer det alltid att vara, säger Nooshi Dadgostar.