– Ungdomsarbetslösheten är fortfarande högre i Norrköping än i andra jämförbara städer. Det är allvarligt, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelseordförande i Norrköping.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Nu ska Arbetsförmedlingen och kommunen försöka göra något åt den höga arbetslösheten.
Mycket webbaserat
I dag, den 29 april, invigs ett nytt ungdomskontor – en satsning som Arbetsförmedlingen och kommunen gemensamt står bakom. Tidigare fick ungdomarna besöka tre olika kontor för att få samma hjälp som de nu ska få under samma tak.
När ETC Norrköping besöker kontoret saknas ännu en hel del av de möbler och färgglada inslag som ska ge den vardagsrumskänsla man eftersträvar.
– Vi är fortfarande en myndighet, men det ska ändå vara en sådan känsla i lokalen att vi når ut bättre till ungdomarna, säger Getoar Abrashi, samordnare.
Nya digitala tjänster är också ett sätt att sänka tröskeln gentemot unga.
– Vi erbjuder informationsmöten över internet som vi kallar för webbinarium. Och vi kan erbjuda personliga webbmöten med handläggare, berättar han.
Getoar Abrashi kommer från Arbetsförmedlingen, som har den stora gruppen arbetslösa unga som sin målgrupp. Kommunens målgrupp är de unga arbetslösa som söker bistånd. Den tredje aktören är vägledarna, som vänder sig till alla ungdomar. En fjärde aktör, kommunens projekt Ungkomp, som hjälper unga som står lite längre från arbetsmarknaden, ska också flytta in i lokalerna till sommaren. Cirka 50 personer kommer att arbeta här när alla är på plats. Och det är inget projekt, utan en permanent samverkan i stor skala.
– Det som gör det unikt i hela Sverige är just att det är så stort, säger han.
Målet med verksamheten är att kunna förkorta tiden till jobb och studier för ungdomarna.
En viktig förklaring till den höga ungdomsarbetslösheten i Norrköping är att en lägre andel fullföljer sina gymnasiestudier. Men föräldrarnas utbildningsbakgrund och situation på arbetsmarknaden har också stor betydelse.
– De flesta jobb förmedlas fortfarande via kontakter. Om föräldrarna är förankrade på arbetsmarknaden har de ett helt annat kontaktnät än om de är arbetslösa. Den effekten ska man inte underskatta, säger Getoar Abrashi.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Arbetslösheten sjunker generellt”
Att det krävs kontakter för att få jobb är något som riskerar att göra det extra svårt för utrikesfödda på arbetsmarknaden.
– Vi ser att arbetslösheten sjunker generellt. Men i gruppen utrikesfödda ser vi, från vilket håll vi än tittar, att arbetslösheten är högre, oavsett utbildningsnivå, säger Getoar Abrashi.
För att få ner arbetslösheten bland ungdomar i Norrköping generellt ser Lars Stjernkvist några tydliga strategier.
– Vi vet att tidiga insatser har stor betydelse. De sociala investeringar och andra insatser vi gjort de senaste åren börjar ge resultat. Sedan är det viktigt att se till att alla går igenom sin gymnasieutbildning och inte hoppar av, säger han.
Traineetjänster inom vården och förskolan är en annan åtgärd som han lyfter fram, liksom fler praktik- och lärlingsplatser, för unga, men också för utrikesfödda.
Han konstaterar dock att kommunen inte varit någon förebild när det gäller att erbjuda praktikplatser. Men det ska det bli ändring på.
– Nyligen tog vi beslut om att skärpa kraven på kommunala bolag, nämnder och förvaltningar att de ska ta emot fler praktikanter. Särskilt på bolagssidan har man legat lågt förut. Men vi har sagt att man tillsammans bör kunna ta emot ytterligare 100 praktikanter, säger han.
Traineetjänster inom förskolan
Anton Berg, 20 år gick en utbildning inom grafisk design och 3D i höstas och har sökt jobb sedan dess.
– Jag tycker själv att jag borde ha kunnat få ett jobb under den här tiden. Men jag tycker att ungdomar är för lata. Det gäller mig själv också, säger han.
När ETC Norrköping besöker ungdomskontoret har Anton Berg just varit på en informationsträff om traineetjänster inom förskolan och väntar på att bli inkallad till en snabbintervju.
Han är inte säker på om ett jobb inom förskolan skulle passa honom, men han är absolut beredd att pröva.
– Jag vet ju inte hur det är förrän jag har prövat. Men allra helst skulle jag vilja bli hundpsykolog, säger han.
Under tiden som han sökt jobb har han också fått stöd av Arbetsförmedlingen med att vässa sitt cv.
– Jag har också försökt jobba med min personlighet för att våga stå ut mer och visa vem jag är, säger Anton, innan han försvinner in på sin intervju.
”Bra att de pushar”
Linnéa Ehlert, 21 år, kommer från ett möte med sin handläggare på Arbetsförmedlingen.
Hon siktar på att börja plugga ekonomisk historia på universitetet.
– Men nu vill jag först jobba så mycket som möjligt, och resa också, säger hon.
Linnéa Ehlert har nyligen avslutat en praktikperiod inom kundtjänst och vill nu hitta ett jobb, gärna något med kundkontakter. Hon har mest sökt på egen hand, men tycker också att hon fått bra hjälp av Arbetsförmedlingen.
– Det är bra när man känner att de fokuserar personligt på en. Men det är också bra att de är lite hårda och pushar en att sätta mål, tycker hon.
Lars Stjernkvist tror mycket på det nya ungdomskontoret.
– Särskilt för dem som vi i dag inte lyckas ge ett bra stöd. Det handlar både om att erbjuda insatser, men också om att ställa motkrav. Kärleksfulla krav – det är jätteviktigt, säger han.