BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Eftersom kännedomen och kunskapen om asexualitet är så pass dålig i samhället tog det lång tid innan Uni fann den sexuella läggning som han själv kunde identifiera sig med.
– Det finns inte mycket att läsa om asexualitet i vanlig mainstreammedia. Därför var det först när jag började engagera mig i RFSL Ungdom och umgås med människor därifrån som jag förstod vad det var och kände att beskrivningarna stämde överens med mina egna upplevelser, säger Uni Jennersjö.
Känner likgiltighet
Uni Jennersjö har innan han fann sin sexuella orientering hunnit med att prova på sexuellt umgänge med både killar och tjejer, men utan att uppleva någon sensation eller njutning.
– Innan jag visste vad asexualitet var provade jag på sex ett antal gånger. Alla runt omkring mig hade sex och jag kände därmed en press på att även jag borde prova, men det kändes bara fel för mig. Jag tänkte att om jag bara gör det tillräckligt många gånger så kommer det till slut att börja kännas rätt. Men det blev aldrig så. Det kändes bara jobbigt och konstigt för mig, säger Uni Jennersjö.
Personligen blir Uni inte äcklad av den sexuella interaktionen, utan upplever snarare en överväldigande likgiltighet inför den.
– Jag känner ingen sexuell attraktion, vilket gör att det bara blir ointressant och tråkigt för mig. Och eftersom jag inte kan ge något tillbaka blir hela akten väldigt ensidig och konstig, säger Uni Jennersjö.
"Platonisk kärlek"
Att vara asexuell kan innebära olika saker för olika personer, men tre utmärkande beskrivningar som brukar användas av personer som identifierar sig själva som asexuella är:
1. att helt sakna sexlust,
2. att inte känna sexuell attraktion,
3. att inte vilja inkludera andra människor i sin sexualitet.
Om någon av dessa tre parametrar stämmer in på en individ, kan denna benämna sig som asexuell.
– Jag brukar säga att jag inte känner någon sexuell attraktion. Många lägger till att de inte har något intresse av sex i någon form, men jag tycker att jag är tillräckligt tydlig ändå, säger Uni Jennersjö.
Att vara asexuell behöver dock inte betyda att man är ointresserad av romantiska relationer med andra människor.
– Vi brukar skilja på sexuell och romantisk läggning. Du kan till exempel vara heteroromantisk och vilja ingå i en parrelation även om du är asexuell. Jag själv är dock aromantisk, vilket betyder att jag inte heller upplever romantisk attraktion. I stället känner jag en väldigt stark platonisk kärlek till mina närmsta vänner, säger Uni Jennersjö.
Fördomar
En vanlig fördom som Uni möter från människor i sin omgivning går ut på att han skulle lida av en störning av något slag.
– Folk säger att det inte är på riktigt, eller att "du måste lida av en hormonell eller mental störning".
Det finns säkert de som är asexuella till följd av tidigare trauman eller personlighetsstörningar, men det gör dem inte till mindre asexuella för det, och det gäller absolut inte för majoriteten av oss.
Ett annat problematiskt bemötande som Uni ibland stöter på har att göra med människors invanda föreställningar om vad som är en normal sexuell utveckling och mognadsprocess.
– Det finns en hel del infantiliserande i och med att sex är så tätt förknippat med att växa upp. Man anses som mindre vuxen för att man inte vill ha sex, vilket är väldigt problematiskt, eftersom det finns personer som är medelålders och asexuella. En del kan nedlåtande säga saker som: "När du väl träffar rätt person så kommer du att ändra dig ska du se." Ungefär som man tidigare har sagt till homosexuella, säger Uni Jennersjö.
Kopplingen till hbtq-rörelsen ser han som helt självklar. Men konflikterna finns där, eftersom inte alla vill erkänna asexualitet som en riktig läggning.
– Jag tycker definitivt att vår identitet hör ihop med hbtq-rörelsen eftersom det är en läggning som bryter mot heteronormen. Men många äldre homosexuella tycker inte det. De menar att asexualitet inte är en riktig läggning och att vi inte har mött samma motstånd som dem. Det är väldigt tråkigt, delvis för att det inte alls är sant, säger Uni Jännersjö.