Många av gästerna på Folkoperan i Stockholm upplevde stämningen som olustig, säger Per Björklund, förläggare på Verbal förlag som ger ut ”Orbánistan – rädsla och avsky i det illiberala Ungern”.
– Det är i sig inget konstigt med kritiska frågor under ett sådant här samtal, men när en hög diplomat från en främmande stat kräver att få hålla en mindre föreläsning där han läxar upp en journalist över en bok som han inte ens har läst så känns det obehagligt, kommenterar Per Björklund.
Skickad av ambassadören
Joakim Medin är inte förvånad. Han menar att det är så här Ungerns regeringen handskas med kritiska röster, även utanför landets gränser.
– Viktor Orbáns regering och ungerska ambassader har i flera år gått till frontalangrepp mot utländska medier, inklusive enskilda journalister, som granskar Orbáns politik eller bara ger en röst åt regeringskritiker. All sådan journalistik avfärdas som "politiskt motiverade attacker mot den ungerska nationen", precis som när EU-kommissionen, FN-organ eller andra internationella aktörer kritiserar Orbáns styre, säger Joakim Medin, och fortsätter:
– Utspelet från den ungerska ambassaden i Sverige är ännu ett exempel på denna hållning och visar även varför situationen för yttrandefriheten i Ungern har blivit ansträngd under de senaste åren, säger han.
Ambassadrådet uppgav till Joakim Medan att han skickats till releasefesten på uppdrag av Ungerns ambassadör.
– Han sa: ”Hur långt tid tar det att läsa boken? Den är ganska tjock.” Han ville att jag skulle sammanfatta den för honom så han kunde rapportera tillbaka.
”Grova påhopp”
Det fanns även andra anhängare till Orbán-regimen på plats. Joakim Medin säger att de fnös, frustade och använde fula ord.
– En man i pensionsåldern tyckte att allt jag sagt var ”bajs”.
En av gästerna vittnar efteråt om att han utsatts för ett antisemitiskt påhopp. Inte av ambassadrådet, men av en annan man.
– Han sa: ”Jag vet vem du är, jag ser det på dig.” Jag tolkade det som antisemitism, säger gästen som vill vara anonym.
– Vi tar det på stort allvar. Man måste kunna ta del av en kritisk diskussion om den politiska utvecklingen i Ungern utan att riskera att utsättas för den sortens grova påhopp, säger Per Björklund.
Joakim Medin berättar att ambassadrådet ifrågasatte hans rätt att skriva en bok om Ungern:
– Det handlade om att jag inte talar ungerska. Därför kan jag aldrig förstå Ungern. Han menade också att min skildring av antisemitism i Orbán-regeringens kampanj mot George Soros var helt fel.
Dagens ETC söker ungerska ambassaden för kommentarer.