– Jag blev inte så förvånad över resultatet, utan det bekräftade ju det jag kände på jobbet. Ungdomar har skaffat sig ett säkert sätt att skydda sig mot osäkert sex. De är pragmatiker och tar emot det samhället erbjuder, säger Anna Nielsen till Vårdfokus, som var först med att rapportera om resultaten.
Testat sig 18 gånger
Genom att samköra alla klamydiaprover som lämnats vid Stockholms ungdomsmottagningar och lägga ihop data från flera olika labb kunde hon se att samma personer lämnat prover vid flera tillfällen, 42 procent av dem som testade sig gjorde det upprepade gånger. Antalet provtillfällen varierade mellan 2 och 18 gånger.
I intervjuer med 15 ungdomar som lämnat klamydiaprov mer än två gånger på ett halvår framkom det att flera av dem inte upplever klamydia som en allvarlig infektion. Istället sa de att den värsta konsekvensen en eventuell infektion kan få är att de får dåligt rykte om det kommer fram att man smittat någon.
När det kommer till ungas sexuella riskbeteende visar resultaten av Anna Nielsens forskning att det krävs en balans mellan sekundärprevention, tester och primärprevention, men Anna Nielsen tror också på en kombination av direkta möten och digitala lösningar i framtiden.
Vad är klamydia?
• Klamydia är en mycket smittsam infektion som orsakas av en bakterie som angriper i urinröret och på slemhinnan. På kvinnor angriper den även slidan och livmodertappen och vid analsamlag kan den lätt ge infektion i ändtarmen. Det är mer ovanligt, men den förekommer ibland också i svalget och kan via fingrarna smitta till ögonen.
• Klamydia behandlas med antibiotika. Provtagning och behandling är gratis eftersom sjukdomen ingår i smittskyddslagen.
Sprids via oskyddat sex
• Vanligast är att smittan sprids via oskyddade vaginala och anala samlag, men den överförs också via oralsex och vid ömsesidig onani och användande av sexleksaker kan sekret från en infekterad slemhinna överföra smitta från en person till en annan.
Så allvarligt är det
• Många får inga besvär av klamydia.
• Symptom kan annars vara sveda i urinröret, klåda och irritation i urinröret, och genomskinliga flytningar.
• Kvinnor kan också få ändrade flytningar, blödningar mellan menstruationer och samlagsblödningar.
• Obehandlade eller upprepade klamydiainfektioner kan leda till följdsjukdomar och sterilitet för kvinnor och män kan troligen få försämrade spermier på grund av klamydia.
Enkät: Hur viktigt är säkert sex för dig?
Ebba Höglund
18, student
– Oj, asså livsviktigt! Om man väljer att ha sex är det viktigt att skydda sig och vara påläst och använda kondom. Inte tänka att det löser på annat sätt eller tro att till exempel spiral funkar som skydd mot könssjukdomar.
Mattias Axelsson
22, cafébiträde
– 100 procent. Det finns risk att få sjukdomar, varför skulle jag vilja få det? Det är främst för mig själv, men också för andra. Det är obror att smitta andra.
Mohammed Alhashemi
19, kock
– Ja det är viktigt, men det är inte så många som har sjukdomar i Sverige. Men man får vara försiktig, jag tror ändå att det är stor risk att smittas.
Paul Lindqvist
19, sängleverantör och monterare
– Det är viktigt att man håller varandra informerade om man har en någon sexuellt överförbar sjukdom, och berättar att det här kan hända dig också. Jag är inte så strikt, så jag har utsatt mig för risken och jag testar mig from time to time sådär. Men det gäller att se till att man är medveten om vem man har samlag med, om den ligger runt kanske jag är mer noggrann med skydd.
Miriam Öhman
18, student
– Klamydia är ändå något som påverkar både en själv och andra, så det är superviktigt helt enkelt om man väljer att ha sexuellt umgänge.