Mariann Eriksson, som är generalsekreterare på Plan, menar att mycket måste göras åt barnens utsatthet.
– Det får inte vara så att en tjej är ute på nätet och helt plötsligt får dickpics av okända personer skickade till sig, blir groomad eller utsatt för hot.
Enligt undersökningen får var femte tonåring fått obehagliga meddelanden från en främmande person under sommaren och vart fjärde barn blivit kontaktad av någon de inte känner.
”Inte tagit ansvar”
Den verklighet som barnen möter i den digitala världen kan bli riktigt hotfull och farlig.
– Det kan handla om pedofiler. De som groomar är väldigt envetna och ger sig inte. De får tag i mobiltelefonnummer och kan börja hota barnet, vänner och familj för att få barnet att göra som de vill. Det är det som är så obehagligt. Och det är därför också så viktigt att barn och föräldrar pratar om det här, säger hon.
Mariann Eriksson säger att det främst är nätjättarna som har många unga besökare som måste ta ansvar.
– Vi har haft diskussioner med Tiktok och Instagram under många år för att de ska ta sitt ansvar och göra nätet säkrare för barn och framför allt för flickor. Men de har inte tagit ansvar. De måste skärpa till sig. Nätjättarna måste lyssna på barnen, det är ju deras användare och kunder om man ska vara krass.
Skärmtiden ökar
Under sommaren ökar barnens tid vid olika skärmar och enligt undersökningen uppgav hälften av barnen att de var på nätet mellan tre och fem timmar om dagen.
– Våra barns liv är till stor del digitalt. Vissa av barnen spenderar mer än sex timmar per dag under sommarlovet på nätet. Då måste det vara tryggt, säger Mariann Eriksson.
Enligt undersökningen känner 80 procent av barnen att de kan prata med en vuxen om de stöter på något obehagligt. Men ändå är det få som pratar med sina föräldrar. Och de vuxna är dåliga på att sätta sig in i den tillvaro barnen har på nätet.
– Vi tar fram material för alla årskurser i skolan nu för att man ska kunna ha dialoger på skoltid kring det här.
”Så ofta och frekvent”
Mariann Eriksson berättar att barnen är på Snapchat, Instagram, Tiktok,Youtube och spelar Minecraft, Roblox och Fortnite. Men föräldrarna har dålig kunskap om de apparna och spelen.
– Föräldrarna upplever att det är svårt att prata med deras barn om deras liv på nätet. Därför behöver de hjälp och verktyg för att göra det.
Många barn vill inte oroa sina föräldrar.
– Det kan vara svårt att prata med sina föräldrar för att barnen inte vill inte göra dem oroliga. Dessutom händer det saker så ofta och frekvent att de liksom viftar bort det. I vårt ungdomsråd är det tjejer som är blasé över alla dickpics de får, och det är inte okej.