BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Drabbas av panik
På Malmös badanläggningar är problemet med tonåringar som inte är simkunniga tydligt.
– Vi har besökare som tar sig fram med hundsim eller någon sorts crawl och som inte riktigt är beredda på att bassängen blir djupare. När de plötsligt inte bottnar längre blir de rädda och kan gripas av panik, säger Annika Adamsson, badföreståndare på Kockumsbadet.
Saknar vattenvana
Yngre barn får simundervisning under skoltid och kan inte få godkänt betyg i idrott om de inte i årskurs sex kan simma 200 meter. Men i Malmö, där 30 procent av befolkningen är utrikesfödda, finns det en stor grupp vuxna och ungdomar som inte kan simma och som dessutom saknar grundläggande vattenvana.
Minderåriga som inte kan simma hindras från att komma in av badens regler. Men när det gäller myndiga personer så har baden inte möjlighet att kontrollera simkunnigheten.
– Vi kan inte särskilja personer på det sättet att vi börjar fråga en del besökare om deras simkunnighet, säger Annika Adamsson.
Hylliebadet inledde vid årsskiftet ett samarbete med vissa boenden för ensamkommande.
Simtest för nyanlända
– Personalen på boendena brukar komma till oss med sina brukare så simtestar vi dem. De som inte klarar testet avråder vi från att komma och bada utan vuxet sällskap då vi har tolv års gräns och simkunnighet som krav för att bada, säger Burim Grajqecvci, sektionschef.
I dag finns det ingen riktig beredskap för hur ungdomar med bristande vattenvana ska få den simundervisning de behöver. Yngre barn får undervisning genom det så kallade skolsimmet. Det finns dessutom ett antal simskolor utanför skoltid för de yngsta barnen.
Det finns också ett flertal simskolor för vuxna. Någon särskild undervisning för tonåringar finns däremot inte.
Malmö kappsimningsklubb driver simundervisning på flera badanläggningar. Deras ordinarie grupper riktar sig antingen till barn eller till vuxna som är minst 18 år. När det gäller ungdomar i högstadie- och gymnasieålder som inte är simkunniga så finns det i dag inte några permanenta grupper.
– När det kom så många ensamkommande ungdomar förra hösten så gick vi ut med ett erbjudande om simundervisning under skoltid, men det var ingen av de skolor vi kontaktade som tackade ja, säger Robert Johnsson, klubbchef för Malmö kappsimningsklubb.
Det simklubben i dag ordnar är enstaka kurser då någon skola eller fritidsgård har bett om det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är egentligen inte så vi vill jobba, med kortvariga projekt som blir till öar i strömmen, säger Robert Johnsson.
Han anser att man från skolornas sida behöver uppmärksamma frågan. Det gäller också att göra ungdomarna medvetna om hur viktigt det är att kunna simma.
– För dem som har vuxit upp i en kultur där simkunnighet inte har varit något som setts som viktigt och som nyligen har gjort en fruktansvärd resa för att ta sig hit är det kanske inte det första man tänker på att prioritera, säger han.
Tre tillbud i sommar
Att Malmö är en badvänlig stad spelar roll. För dem som arbetar som badvärdar i Västra hamnen är problemet tydligt.
– Vi har redan haft tre drunkningstillbud i sommar, där människor har behövt hjälp, säger Sissi Palmquist som för två år sedan fick ingripa vid en riktigt allvarlig olycka.
När det gäller ungdomar som badar så är grupptrycket en faktor.
– Ungdomar som kommer från länder där man inte har samma simkultur som i Sverige är osäkrare i vattnet och inte så bra på att bedöma risker. De kan lockas att simma för långt ut, säger Martin Pospolicki, badvärd.