BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
18-åriga Botkyrkabon Nigina Abdukarimjonova berättar om hur idén bakom projektet Eat Easier kom till. För ett knappt år sedan fick hon möjligheten att vara med i Good Talents program för utveckling och ledarskap.
Vill öka självförtroendet hos unga
Good Talents startade 2014 i Botkyrka, efter att tidigare ha gjort konsultuppdrag åt kommunen kring hållbarhet och idéutveckling. Syftet är att ge ungdomar mellan 15 och 25 år möjlighet att nå ut med bra idéer, men också att bredda nätverk och öka självförtroendet hos de unga. Nigina går i den tredje årskullen av programmet.
– Vi insåg att det fanns så mycket kreativitet, energi och potential hos ungdomarna här. Så vi utvecklade ett mentorsprogram, berättar Emilia Wiik, projektledare på Good Talents i Botkyrka.
Vi sitter på ett fik i Tumba centrum. Nigina har just avslutat en skoldag. Hon går sista året i gymnasiet med inriktning ekonomi och juridik och ska snart ta studenten. Planen är att komma igång med Eat Easier på allvar i sommar.
– Nu har vi gått igenom mentorsprogrammet och fått massor av hjälp, skrivit budget och fått 10 000 kronor i startkapital av en sponsor. Vi ska köpa en blender för att göra smoothies, fina burkar att ha dem i och ett kylskåp. Råvarorna får vi när vi sluter avtal med grossister och stora butiker. Och en foodtruck får vi låna av Sopköket, berättar Nigina.
Under hösten 2016 började Nigina Good Talents program där hon tillsammans med de två vännerna Safia Raage och Safa Ali fick utbildning och handledande.
– Vi lärde oss hur man kommer på och utvecklar bra idéer, olika modeller och metoder för hur man gör idéer till verklighet. Och hur man blir en bra ledare. Det har varit lärorikt. Vi har fått mycket hjälp av våra mentorer också, så det har varit lättare än vi trott, säger Nigina.
– Alla får gå igenom en idéutvecklingsprocess. Vi förväntar oss inte att någon ska sitta och bara komma på en idé, utan de får göra olika associationsövningar och brainstorma utifrån en given utmaning och sedan skapa koncept av det och träffa rådgivare på vägen, säger Emilia.
– Det är många som har kommit med tips och råd och hjälpt oss, som en av killarna från foodtrucken Sopköket. Men själva idén om att vi skulle återanvända frukt och grönsaker var ju vår idé tillsammans, säger Nigina.
Programmet består av fyra utbildningshelger under hösten, följt av en tävling där Eat Easier-idén vann och fick möjlighet att gå vidare till förverkligande under våren med hjälp av mentorer.
– Vi jobbar mycket med upplevelsebaserat lärande, inte så mycket föreläsningar utan mer gör-det-själv. Det är övningar i ledarskap och idéutveckling. Alla kan inte gå vidare med sina idéer, men mycket av vinningen ligger i att bara komma på en idé och få hjälp av andra. Vid sidan av idéutvecklingen är det mer personliga saker också, som att lära sig skriva cv, få hjälp med att söka in på utbildningar och så vidare, säger Emilia.
Partnerskap med kommunen
Good Talents program drivs i samarbete med Botkyrka kommun, med ekonomiskt stöd av Allmänna arvsfonden, Reach for change och några privata företag som sponsrar.
– Vi vill gärna utveckla den biten mer, så det inte bara blir ren sponsring utan att företagen också får gå samma utbildningar som ungdomarna. Vi har ingått ett offentligt partnerskap med kommunen, så att vi kan fortsätta driva programmet och att fler som Nigina kan få hjälp att komma på de här fantastiska idéerna, säger Emilia.
Hon lyfter också betydelsen av programmet för Botkyrkas ungdomar i stort.
– Vi mäter förändringen hos ungdomarna från att de börjar programmet till att de slutar, och då ser vi en väldigt stor ökning i hur de känner att de kan påverka det som händer i kommunen. De ser att det finns nya möjligheter att påverka, och de känner mer stolthet över sin ort.
– Ja, så är det verkligen. Jag har förändrats mycket på ett år. När jag började på den här kursen så var jag inte så säker på mig själv och trodde inte att jag kunde förändra något. Man är bara en vanlig person, vad kan jag göra liksom? Men på vägen så får man lära sig så mycket, och träffa folk som tror på en och det leder till att man tror på sig själv och att man kan förändra. Man kände ingen som kunde hjälpa en innan, men nu är det annorlunda, säger Nigina.
Emilia fortsätter:
– Det är viktigt med tron på sig själv. Vår vision är att alla människor i Sverige ska känna att de har makt över sitt eget liv, att de ska kunna vara med och påverka. Och att det ska bli en mindre skillnad om man är uppvuxen i norra Botkyrka eller inne i stan. Att alla ungdomar ska känna att de har samma förutsättningar att lyckas.
Om ett par år kanske du själv kommer att vara mentor åt några nya ungdomar som går samma program.
– Ja, kanske, det vore kul, säger Nigina med stolthet i rösten.
– Det är det vi vill, att ungdomarna som går programmet ska bli lokala förebilder för andra. Och att det ska spridas vidare. Att man ser ungdomar som inte fastnar i centrum och tjänar sina pengar på kriminell väg, utan i stället gör jättebra saker för sig själva och samhället, och blir inspirerade av det. Jag tror att det är viktigt med lokala förebilder. Det vill vi skapa. Vi ser ju redan nu Nigina, Safia och Safa som förebilder och vi tror att ni kan inspirera många, säger Emilia.
Hur känns det att vara förebild?
– Lite konstigt, men man känner sig ju stolt, säger Nigina.
Hon har nyligen fått hjälp av sina mentorer att söka till Handelshögskolan genom särskilda meriter, tack vare att hon har startat Eat Easier.
– Det är en bra skola, så det är lite av en dröm att komma in där, säger Nigina.