Enligt en ny Sifo-undersökning bryr sig unga mindre om säkerhet på internet. Majoriteten tror inte att de löper någon större risk för att bli utsatta för cyberbrott.
– Vi pratar om det som ett stort problem, men det är ganska få unga som upplever att de utsätts för kränkningar och obehag, säger experten Marcin de Kaminski.
Ju äldre de är desto mer oroar sig svenskarna för sin säkerhet på internet. De yngre känner sig lugnare på nätet, minst orolig är dock åldersgruppen 26-34 år.
– Jag tycker att den generationen är ganska mogen i sitt internetanvändande. Det ska bli riktigt spännande att se vilken påverkan internet kommer att ha på den nya generationen, som aldrig varit med om ett liv utan internet, säger Marcin de Kaminski som forskar om nätvanor vid Lunds universitet.
18-årsgräns
Ungdomars integritet på internet har blivit ett allt mer debatterat ämne. Instagramupproren i Göteborg, rapporter om pedofiler och grooming samt en omfattande användning av sociala medier har fått reaktioner. Juristpunktens affärsutvecklare Linda Bohlin föreslog i somras en 18-årsgräns för sociala medier.
Jack Werner, som är redaktör för sociala medier på Metro, fördömde det förslaget. Under ett seminarium om nätintegritet i Stockholm sade han att ungdomar har en annan kunskap idag.
– Det finns en ny sorts allmänbildning. Kanske måste vi ha ett mer publicistiskt förhållningssätt till allt vi lägger ut.
Marcin de Kaminski tror att vuxnas bristande kunskap är ett problem och att ungdomar, till skillnad från vad undersökningen visar, visst tänker på integritet på nätet.
– Framförallt så tänker de mer på den än vad vi vuxna tror. Det är oroväckande att vi inte har bättre koll. Vi ska vara ett föredöme som kan agera ansvarsfullt när problem uppstår, men utan inblick i hur det ser ut kan vi inte göra det.
Identitetssökande på nätet
Ungdomars integritet på nätet blir extra viktig med tanke på att identitesskapandet i den digitala världen får ett allt större utrymme. Marcin de Kaminski tror inte att nätidentiteten kommer ersätta den ”köttsliga” (kroppsliga) identiteten.
– Det kommer vara ett komplement. Idag läggs stora sociala samhällsfunktioner på internet. Den fysiska världen är väldigt begränsad till hur vi kan transportera oss och internet ger en möjlighet att skapa en identitet utan dessa skavanker. Den digitala identiteten kanske till och med blir viktigare än den köttsliga.
Innebär det färre punkare?
– Fler kanske. På nätet behöver du inte ha en nitjacka, det räcker med att vara punk.