Amanda Sedell är en av flera elever som har åkt från orter i Lindesbergs kommun för att vara med på lektionen. Sommarhalvåret har travskolan även verksamhet på Fornaboda, men de kan inte vara där under vinterhalvåret.
– Det finns inga strålkastare på banan, så det är för mörkt för att köra där, säger Hanna Eriksson, en av travskolans tränare.
Stor dag
När ETC Bergslagen hälsar på är det en stor dag för två av eleverna i gruppen. Åttaåringarna Kasper Rosenquist från Storå och Anna Hell Pettersson från Bengtesfall utanför Gusselby har klarat teoriprovet för att få kusklicens. De måste klara 10 av 15 träningslopp också, men fixar de det så får de sin licens.
– Nu ska jag börja att tävla, jublar Kasper Rosenquist.
– Jag med, säger Anna Hell Pettersson glatt.
Före lektionen hjälps eleverna åt att sela och göra i ordning ponnyerna. Travskolan har sex stora hästar och 13 ponnyer. De står uppstallade vid Kvinnerstaskolan och körs till travbanan när det är lektioner där.
– Vi kör gotlandsruss och shettisar. Det är nästan bara russ och shettisar som tävlar i ponnytrav, de har bäst travsteg för det, berättar Amanda Sedell.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Teori
Eleverna samlas sedan inne i ett av stallen. En annan av tränarna, Anna Karlsson, går igenom vad de ska träna på under lektionen. I dag ska de alltså bland annat köra ett lopp och tävla emot varandra.
– Det är tränarna som bestämmer vilken ponny vi ska ha så att vi får testa att köra olika, berättar Tyra Tinglöw.
Hon tränar och tävlar även monté. Det är en gren inom travsporten där hästarna rids i stället för att köras.
– Men det är bara jag som rider monté av oss som går i den här gruppen, berättar hon.
Eleverna är dubbelt så många som ponnyerna och delas därför in i två grupper.
– Medan den ena gruppen tränar ute på banan har den andra en teorilektion inne i stallet. Sedan byter de, berättar Anna Karlsson.
Det första gänget som ska köra träningslopp kör ut på banan och värmer upp ponnyerna. De defilerar sedan förbi läktaren medan speakern berättar vad kuskarna och ponnyerna heter och vilket startnummer varje ekipage har.
– Det ska vara så likt ett tävlingslopp som möjligt när de tränar, säger Anna Karlsson.
Eleverna som har kusklicens tävlar även med travskolans ponnyer.
Samma chans
Sedan tränar eleverna på att göra startvolter.
– Alla ekipage ska starta samtidigt, därför är det viktigt att de gör rätt, berättar Anna Karlsson.
Eftersom russ är större än shettisar men de tävlar mot varandra rankas ponnyerna efter sina senaste varvtider. De snabbaste får starta längre bak för att alla ska ha samma chans.
– Så det blir aldrig lika trångt i starten som det blir i lopp med stora hästar då alla startar från samma volt, säger Anna Karlsson, som även jobbar som lärling hos sin pappa som är tränare och kusk med ett eget stall på Örebrotravet.
Ökat intresse
Intresset för att träna på travskolan har ökat de senare åren, både bland barn och vuxna.
– Vi har många fler elever nu än när jag och Anna började som tränare för två–tre år sedan, säger Hanna Eriksson.
Hon tror att Stjärnkusken, ett tv-program där kändisar fick lära sig att köra hästar delvis ligger bakom ökningen. Två av deltagarna, före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg och Europes förre gitarrist Kee Marcello blev så bitna av travsporten att de tog kusklicenser efter programmet.