Det är vad Linda Hiltunen kommer fram till i sin doktorsavhandling i sociologi vid Linnéuniversitet i Växjö, i vilken hon undersökt vad dagens ökande psykiska ohälsa bland unga beror på.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon når fram till flera slutsatser. En är att både de som till synes lever upp till normer om perfektion och de som inte gör det mår dåligt. En annan är att ungdomar ständigt letar strategier för att undvika att konfronteras med påfrestande situationer och känslor.
– Den ständiga strävan mot perfektion gör att man aldrig känner sig nöjd – man når aldrig riktigt fram, säger Linda Hiltunen till forskning.se.
”Mår dåligt inombords”
Detta är något som är välbekant för Nina Lindström, kurator på Bris, Barnens rätt i samhället. Hur unga kämpar med status, och hur det skapas en distinktion mellan ytan och hur det känns på insidan.
– Absolut, från samtal vi har här på Bris, men också från hela samhället. Framför allt känslan av att upprätthålla en mask utåt, att se glad ut och le men må dåligt inombords. De ungas mående är på många sätt en spegling av hur vi vuxna beter oss, med vår kamp och jakt efter status, säger hon.
Med andra ord ser inte Nina Lindström att dagens problem med ökande psykisk ohälsa bland unga är en följd av en specifik ungdomskultur, exempelvis den höga närvaron i sociala medier, även om den naturligtvis också spelar in.
– Det är för enkelt att skylla på nymodigheter. Tonårstiden har alltid varit identitetsskapande och identitetssökande, säger hon.
– Det som kan hända med sociala medier när de är så utbredda är att livet i dem och utanför dem flyter ihop. Det gör att den unga får koll på många fler människor än vad ungdomar i tidigare generationer haft och får fler att jämföra sig med. En sak som märks är att ju fler plattformar man har där man behöver positionera sig, desto mer stressigt blir det.
Problemet har ingen ”quick fix”, men en sak som föräldrar definitivt borde göra, enligt Nina Lindström, är att prata mer med ungdomarna. Och titta på sig själva.
– Prata med dem. Hur mycket använder du själv sociala medier? Hur gör du när du inte mår bra? Vad stressar dig när du blir orolig? Hjälp och vägled de unga i att ta hand om sin oro. De måste ha hjälp att förstå det sammanhang de finns i.
Känner du dig stressad över vad du ska lägga upp i sociala medier?
Omar Mohammed
Ålder: 17
Bor: Farsta
– Man får känna efter lite. Om du lägger upp mycket bilder när du tränar kommer folk att prata om det bakom ryggen på dig. De kommer tycka att du skryter. Så man måste tänka sig för.
Yassean Titroug
Ålder: 16
Bor: Huddinge
– Ja, om jag lägger ut foton tänker jag på om de är snygga eller inte och om folk gillar bilderna.
Alice Enström
Ålder: 18
Bor: Solna
– Inte direkt. Jag lägger upp det jag tycker om och sedan kanske jag kollar med kompisarna för att se vad de tycker.
Erik Andersson
Ålder: 18
Bor: Stockholm
– Ja jag tänker på vad andra tycker. Det känns jobbigt att lägga ut något som någon skulle missförstå.
Olivia Saikali
Ålder: 18
Bor: Haninge
– Inte på Instagram för då handlar det bara om bilder, men på Snapchat bryr jag mig. Då handlar det om händelser ur mitt liv, då vill jag att folk ska se att jag är glad och social.