Inne på Göteborgs Konsthall är utställningen Mozart’s Ghost fortfarande i full gång. Men på lördag kommer filmerna om internetkonst, feminism och motstånd bytas ut mot något helt annat. I stället är det unga filmskapares verk om vänskap som kommer att börja rulla på skärmarna. Anledningen är filmfestivalen Vänskap IRL. Här har barn mellan åtta och tolv år skapat kortfilmer som berättar om vad vänskap, på och utanför internet, kan vara. Mija Renström, intendent för pedagogik, kläckte idén till projektet tillsammans med Linda Sternö, lektor inom ämnet film på Akademin Valand.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi började prata om att barn och unga i dag tittar mycket på film, och att de tack vare smartphones dessutom själva skapar väldigt mycket film. Samtidigt råder det en brist på samtal om vad vi egentligen ser på våra skärmar och det finns ingen plats där barns filmer visas, berättar Mija Renström.
Förhoppningen är att Vänskap IRL ska kunna hjälpa till att fylla det tomrummet. Förutom Göteborgs Konsthall och Akademin Valand har även Göteborgs stads konstkonsulent, Linn Gall, deltagit i arbetet med filmfestivalen. Hon berättar att film, bredvid musiken, är det kulturuttryck som unga mest konsumerar i dag, enligt en rapport från Myndigheten för kulturanalys.
– Vi pratar ju väldigt mycket om läsfrämjande, men inte så mycket om bildfrämjande. Förhoppningsvis kan det här projektet bidra till att besökarna får med sig en del analysverktyg, säger hon.
Barn med och arrangerar
Det är inte bara vuxenvärlden som håller i projektet. En stor del av Vänskap IRL är arrangörsgruppen, bestående av barn mellan åtta till tolv år gamla. Under tre träffar har de diskuterat filmerna och kommit med förslag på aktiviteter under festivalen.
– Bland annat kom de på att vi ska göra vänskapsband under festivalen. De har kommit med flera bra idéer som vi själva inte tänkt på, berättar Mija Renström.
Sammanlagt är det runt 25 filmer som visas. Här ryms hela känslospektrumet, från filmer som handlar om kompisar som är taskiga, till de som skildrar vänskapens roliga och kärleksfulla sidor. De flesta är skapade med hjälp av smartphones, och appar som Snapchat eller Musically. Sedan augusti 2017 har konsthallen också haft ett samarbete med Lövgärdesskolan i syfte att stärka relationen med elever och lärare. De har arrangerat uppsökande lektioner samt bjudit in Barnfilmskolans pedagoger för att hålla i workshops på temat Vänskap IRL. Några av filmerna som skapats under de lektionerna kan också ses under festivalen.
– Vi har velat försöka nå ut till en grupp som i vanliga fall kanske inte besöker konsthallen. Genom att barnen också är med och arrangerar hoppas vi att de blir mer aktiva kulturutövare , berättar Linn Gall.
Ett rum för reflektion
Linn Gall och Mija Renström menar att diskussionen om vad barn ser på sina skärmar behöver få ta större plats. Barnen som växer upp i dag är egentligen den första generationen som alltid har haft smartphones i sina liv.
– För barn finns det i dag ingen skillnad på det verkliga och det digitala livet. Jag tror att vuxna har en tendens att släpa efter lite i det tänket. Samtidigt är det här något som är en stor del av ungas liv. Förr fanns en starkare gräns mellan skola och hem, men den är nästan upplöst i dag i och med de sociala medierna, säger Mija Renström och fortsätter:
– Jag tror att det behövs ett rum där vi kan föra de här samtalen och där barn och vuxna kan mötas och reflektera tillsammans. Förhoppningsvis kan den här festivalen bidra till det.