BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi är vana vid att det finns föräldrar och att en önskan om förändring kommer från dem, säger Maria Wallander, socionom på Maria Malmö.
Mer än dubbelt så många
Det var det ena problemet kring behandling: Ungdomarna saknade ett privat nätverk bland vuxna. Deras vuxennätverk var i stället av mer professionell karaktär med god man, socialsekreterare och boendepersonal. Det andra problemet var det faktum att ungdomarna hade traumatiska upplevelser från flykt och från hemlandet: Hur ska man då hantera dem?
Därför skapade Maria Malmö projektet PID – preventiva insatser mot droger. Man samlade först in kunskap, och åkte sedan ut på boenden för att utbilda personal. All kunskap finns nu också samlad i en handbok, eftersom projektet avslutas efter årsskiftet. Ett problem är dock den stora personalomsättningen på boenden.
– Just därför var det viktigt att få detta på pränt. Vi har också bildat en referensgrupp som ska jobba drogförebyggande på boendena, som förvaltar kompetensen. Allt fler i Sverige har dessutom börjat efterfråga detta, eftersom vi var först ut i Sverige, säger Maria Wallander.
Trycket på behandling hos Maria Malmö har ökat drastiskt bland ensamkommande. År 2014 och 2015 låg det på 15 ungdomar per år. År 2016 är siffran uppe i 40. Mindre smickrande för Sverige som asylland är att en stor del av dem började med droger först när de kom till Malmö.
– Det kom många fler under hösten 2015, och kanske fick de ett sämre välkomnande för att vi inte var rustade? Det rör sig också om ungdomar som har en mycket oviss situation. Deras vänner får sin ålder uppskrivna, de väntar på uppehållstillstånd, de är oroliga. Då är det svårt att hålla drivet uppe, att sköta skolan.
På Mötesplats Otto är Omid Mahmoudi verksamhetsansvarig. Han är mycket väl medveten om situationen, att droger har ökat bland nyanlända ungdomar. Både han och Maria Wallander berättar att droger förekommer frekvent i Malmö; på skolorna och på stan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– De är utsatta och ensamma, och de kan snabbt lockas in i droggänget. Det räcker att jag tar en promenad i Folkets park så kommer det ganska snabbt fram drogförsäljare till mig och frågar: "Vad vill du ha?" Och det sker helt öppet.
Omid Mahmoudi förklarar ökningen av droger bland nyanlända ungdomar delvis på samma sätt som Maria Wallander: ovissheten för uppehållstillstånd.
– De kommer ofta olika uttalanden huruvida de får stanna eller inte. Tanken att ha växt upp i Iran och bli utvisad till ett tredje land man inte känner till, som Afghanistan, är tung. De är också oroliga för vad som händer med mamma och pappa som man har lämnat bakom sig. Har det varit en bomb i Kabul så undrar man om mamma har dött.
"Jag tycker vi prioriterar fel"
Han är kritisk mot att inte mer görs för att stoppa flödet av droger, och för att stoppa beväpningen hos de kriminella gängen i Malmö.
– I stället för att ta tag i det problemet lägger man nu resurser på att hitta papperslösa. Jag tycker vi prioriterar fel.
Förebygga genom aktiviteter
De droger som är vanligast i Malmö är cannabis, följt av alkohol och tramadol. Maria-mottagningen jobbar genom samtal och provtagning. De som är mest motiverade att sluta har störst chans.
– Innan vi drog igång projektet PID visste vi inte hur vi skulle förhålla oss till uppväxtförhållanden och familj för dessa killar. Kunde vi prata om det?
Det har visat sig vara rätt väg för många behandlingar. För även om mamma och pappa är döda, eller i ett annat land, så är det en stor källa till motivation: "Min mamma skulle vända sig i graven om hon visste att jag sysslade med detta. Jag måste sluta med det."
Omid Mahmoudi:
– Vi kan också förebygga att dessa unga fastnar i droger genom aktiviteter i föreningar. Hitta deras intressen. Så de inte blir isolerade.
Tror du rasister utnyttjar det faktum att somliga ensamkommande tar droger, och vänder det mot hela gruppen?
– Nej, det är jag inte rädd för. Att droger är så lättillgängliga, och att de orsakar så mycket ont borde alla tala om. Droger är allas problem.