Sju av tio upplever att det finns en idealbild av den ”perfekta tillvaron” som de måste leva upp till och arbetslösheten tillsammans med bostadsbristen rankas som de största utmaningarna i samhället i dag.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Förlängd ungdomstid”
Idealbilder för vad som är ett lyckat liv har alltid funnits även om dessa varierat, säger Erika Lundby, lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. Men i dag tar det i regel längre tid för unga att skaffa fast jobb och bostad än det gjorde för deras föräldrageneration.
– Vi har fått en förlängd ungdomstid. Det gör att tiden som präglas av osäkerhet kring vad man ska göra med sitt liv blir lång för många. Sen har det alltid funnits krav på att leva upp till vissa ideal, men i dag kan du göra precis vad du vill. Men i dag finns en utbredd tanke kring att du kan göra precis vad du vill. Det är något som hör till den moderna tiden. I princip hela världen ligger framför våra fötter. Men i realiteten är det givetvis inte så för alla, på grund av att vi har en ojämn fördelning av resurser. Det bidrar till att skapa stress och oro, säger hon.
Olika förutsättningar
Men synen på framtiden skiljer sig också åt beroende på vilka förutsättningar man har. Det menar Ove Sernhede, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet som forskar om unga i socialt utsatta förorter. Han nämner bakgrundsfaktorer som var man bor, etnicitet, föräldrarnas utbildningsnivå och socioekonomiskt status.
– Alla de faktorerna påverkar naturligtvis vuxenblivandet och de möjligheter man själv ser att man har att avancera och ta sig in i samhället och få en plats och funktion. Vi har en situation där mellan 40 och 45 procent av de unga i de mest utsatta områdena varken jobbar eller studerar. Och bara hälften av eleverna i de kommunala grundskolorna i de utsatta stadsdelarna har fullständiga betyg och kan söka till gymnasiet. Det gör att vi har fått ett klassamhälle igen, säger han.
Ove Sernhede säger också att samhället måste bli bättre på att ta hand om de erfarenheter som unga i utsatta områden har.
– Man ska ha klart för sig att många av dem som växer upp i de områdena är rika på erfarenheter som samhället borde förstå att uppskatta. De har växt upp i mångfald och bär på tolerans och förståelse och är därmed viktiga även om de inte är rika på kapital, säger han.
Press på de som inte har råd
Erika Lundby forskar om ungas konsumtion och säger att kravet på att äga rätt prylar och göra rätt saker riskerar att sätta press på dem som inte har råd.
– Konsumtion är en så genomgripande del av vår vardag. En stor del av det sociala livet bygger på att man har ekonomiska resurser. Att inte ha det kan få vissa konsekvenser. Samtidigt kan man uppleva stress även om man har resurser, genom pressen att hänga med i trenderna och vara tillräckligt bra, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sara Svensson, 19, Stockholm
Hur ser du på din framtid?
– Just nu är det ganska mycket ångest. Fast jag har någon slags grundkänsla av att det kommer att lösa sig. Alla frågar så mycket och ofta vad man ska göra, det blir för mycket. Det finns för många alternativ.
– Jag vill inte bo hemma hos mina föräldrar. Jag har inte planerat någonting, men min farmor bor i Varberg och jag skulle vilja flytta till henne och min faster är SFI-lärare där, så då skulle jag vilja volontärarbeta hos henne. Det känns bra, för det känns lugnt och kravlöst på något sätt.
Känner du oro över jobb i framtiden?
– Inte för att inte få jobb, men ett jobb som jag tycker är kul.
Agnes Ahlstedt, 19, Stockholm
Hur ser du på din framtid?
– Ska jag vara ärlig så föredrar jag att inte se på den alls just nu. Det är väl lite det stadiet man är i just nu, man förnekar.
– Det enda jag har sagt är att jag vet att jag inte vill plugga nu. Så jag planerar väl att hitta någonting som jag kan jobba med nu så att jag eventuellt kan få flytta hemifrån och under den tiden fundera ut om jag ska plugga och vad.
Känner du oro över jobb i framtiden?
– Jag känner mig inte orolig över om jag kommer att ha ett arbete, men jag känner mig orolig över att jag kommer att behöva ha ett arbete som jag inte tycker om.
Hanna Schoenbaum, 19, Stockholm
Hur ser du på din framtid?
– Just nu tänker jag mycket på universitet och sådant där, och det är väldigt stressigt. Det är inte riktigt lika enkelt som jag har tänkt att det ska vara. Det är rätt skrämmande, det finns så himla många olika möjligheter
– Jag ska ansöka till creative arts-skolor i USA antagligen. Det finns inte så mycket alternativ här i Sverige när det kommer till det, det är mer om du vill bli en civilingenjör eller reporter. Men jag vill läsa kreativt skrivande eller regi, gärna båda. Det känns som att det är någonting jag kan uppnå.
Känner du oro över jobb i framtiden?
– Jag kanske har huvudet i molnen, men jag känner mig inte jätteorolig. Jag kan inte tvinga mig själv att göra någonting jag inte vill. På något sätt kommer jag att få ett jobb, det känns oundvikligt. Speciellt om jag går ett bra universitet och bygger upp ett kontaktnät.
Julia Franzén, 19, Stockholm
Hur ser du på din framtid?
– Jag tycker att det ska bli väldigt spännande. Man tar studenten nu, så det är mycket kul som händer, och sedan det här att man inte riktigt vet var man befinner sig om några månader. Det tycker jag är väldigt kul.
– Jag vill plugga vidare. Men jag tänker ta ett sabbatsår och jobba, resa, göra någonting kul. Men det har alltid varit ganska självklart för mig att plugga vidare efter gymnasiet.
– Jag vet ungefär vilken inriktning jag vill ha i mina studier, det är beteendevetenskap, psykologi, någonting sådant. Men det får lösa sig, helt enkelt.
Känner du oro över jobb i framtiden?
– Nja, inte jobb, det känner jag också att det kommer att lösa sig. Det jag är mest orolig för är hur jag ska kunna flytta hemifrån. Det finns ingenstans att bo.