Ung Vänsters nya ordförande: Vi har ingen losermentalitet
Bild: Max V Karlsson
Dagens ETC
Ung vänsters nya ordförande Ava Rudberg blev vald under pandemin. Nu har restriktionerna släppt och hon ska äntligen få träffa sina medlemmar och göra en valrörelse.
– Ungdomsförbund ska inte vara partiskolor, säger hon.
När Ava Rudberg blev vald till Ung Vänsters förbundsordförande förra vintern var det på en digital kongress.
– Det var svinbull. Jag tycker ju att hela grejen är att få träffa folk och prata med varandra. Nu i maj håller vi äntligen ett fysiskt centralt arrangemang igen, mitt första som ordförande.
Rikstinget i maj är till för klassisk föreningsverksamhet. Man ska behandla motioner, anta ett nytt program om antirasism och peppa medlemmar och aktiva inför valet. Det förra antirasistiska handlingsprogrammet togs fram i sviterna efter Irakkriget och har inte uppdaterats förrän nu.
– Det här är längre och uppdaterat. Vi pratar mer om fler saker och berättar om både rasismens och antirasismens historia.
”Det sög för alla”
Det är Vänsterpartiet som äger lokalerna på Kungsgatan i Stockholm, men Ung Vänster har en egen expedition på tredje våningen i ett av husen. Ava Rudberg möter mig vid grinden, vi går in i en kall hiss direkt från innergården och åker upp. I en lång vit korridor med röda dörrkarmar sitter förbundets anställda och en heltidsarvoderad förbundsordförande.
Ava säger att kontoret är extra stökigt inför valet, och att det bara kommer att bli värre. Lådor med affischer och flygblad står längst väggarna, under politiska affischer och skämtteckningar. Kopiatorn surrar. Det är inte smutsigt eller rörigt men kontoret vittnar om att mycket är på gång. Äntligen, säger Ava Rudberg.
Hur påverkades Ung vänster av covid-19 och pandemin?
– Det sög, så klart. Det sög för alla. Vi kunde inte värva på skolor och arbetsplatser, det tog rätt hårt. Även om vi ställde om till digitala studier i distrikten är det ju så att digitala studier inte gör någon glad.
– Jag tror att vi påverkades mindre än andra förbund. Det gick att anpassa våra organisationsmetoder, de minsta klubbarna kunde i princip fortsätta som vanligt om alla var friska och de större klubbarna blandade digital verksamhet med utomhusaktiviteter som flygbladsutdelningar och affischeringsrundor i mindre grupper.
Fokus på annat än fest
Ung vänster är ett av de mindre politiska ungdomsförbunden med runt 2 000 medlemmar (1 736 bidragsgrundande medlemmar år 2020) men står ut med en positiv medlemstrend.
Ava Rudberg säger att man knappt tappade några medlemmar under pandemin, till stor del tack vare att man snabbt lyckades ställa om den lokala verksamheten. Men det är inte det enda skälet.
– Jag tror också att det handlar om varför man har valt att organisera sig i ett politiskt ungdomsförbund. Många ungvänstrare organiserar sig för att få göra något konkret, inte för att festa. Det förändrades inte under pandemin. Vi har ingen losermentalitet utan fortsätter med vårt men på andra sätt. Det har vi alltid gjort.
Vi sitter i en soffa inne på det soliga förbundskontoret. Bredvid soffan står en bokhylla fylld med politisk litteratur, historia, fotoböcker och handböcker för allt ifrån bostadskamp till lokal organisering. Efter intervjun ska Ava Rudberg iväg på boklansering, det är Hillelförlaget och Judiska ungdomsförbundet i Sverige (Jus) som släpper antologin ”Stolt jude” inspirerat av instagramkontot med samma namn.
”Medlemsantal är inte allt”
Allt färre unga väljer att gå med i ett parti eller politiskt ungdomsförbund samtidigt som antalet medlemmar i andra föreningar och deltagande i civilsamhället i stort ökar.
– Det är synd att det är så få unga som organiserar sig partipolitiskt, men medlemsantal är inte allt och det finns andra viktiga engagemang också. Vi känner ett självberättigande i varför vi finns som politisk organisation oavsett hur många som väljer att gå med, även om jag så klart gärna hade haft ännu fler aktiva.
– Ungdomsförbund ska inte vara partiskolor, de fyller olika roller. Jag kan bli irriterad när journalister eller kompisar tror att min ambition är att sitta i riksdagen, jag vill organisera unga. Jag vill att fler ska fundera på vad de tycker är viktigt i vardagen för dig och de runt omkring dig. Sedan ska ungdomsförbunden erbjuda en ideologisk skolning, ge dig ett sätt att prata om hur man kan förstå världen, sätta ord på känslor som du har, och få organisatoriska erfarenheter. Att fixa en demo, gå på en demo, hålla ett möte. Göra saker tillsammans med andra på sina egna premisser, inte få läsa om det på en SO-lektion. Det är syftet.
Väljer sin egen linje
Ung Vänster är betydligt mer radikala än moderpartiet i flera viktiga och stora frågor. I EU-valrörelsen kampanjade Ung vänster för en svensk exit ut ur unionen, en Swexit, medan Vänsterpartiet ändrat inställning och nu säger att man vill ”vrida unionens politik åt vänster” så länge Sverige är medlemmar. Jag frågar om inte Ung vänster borde vara mer av en blåslampa, om man inte borde skälla mer på partiet när de tycker fel eller ändrar sig.
– Vi skulle kunna vara mer av en blåslampa, men det är inte riktigt vår roll. Det skapar inte rörelse i sig att bara kritisera något.
Nyligen skrev över 110 medlemmar under ett internt upprop mot partiledningens agerande i bränslefrågan. Enligt vissa politiska kommentatorer har Vänsterpartiet bytt retorik för att likna och närma sig Socialdemokraterna, och internt i partiet kommer kritik mot vad man menar är en högersväng eller dåliga högersamarbeten.
Om V blir mer som S, ska ni bli mer som SSU då?
Ava Rudberg skrattar.
– Det tror jag verkligen inte. Vi fortsätter på som vanligt.
”Inte riktigt min grej”
Ava Rudberg säger att relationen med Vänsterpartiet ”så klart är god” men betonar att man från Ung vänsters håll ser det som två nära men olika organisationer.
– Vänsterpartiets medlemmar bestämmer i Vänsterpartiet, och Ung vänsters medlemmar bestämmer här.
Som förbund är Ung vänster aktiva i sociala medier, med delningsbilder på framför allt Instagram och Facebook. Men precis som flera av dina företrädare är du personligen inte så aktiv. Är det medvetet?
– Jag tog faktiskt bort mitt Twitterkonto när jag blev vald till ordförande. Det är medvetet, sociala medier är inte riktigt min grej och jag gillar verkligen inte att det så ofta kan bli som en personkult kring enskildas konton. Jag har ett privat Instagramkonto, men det är det.
– Det kan finnas fördelar med att ha en personlig avsändare för ett budskap men för oss och mig handlar det mer om förbundstanken, vad förbundet och vi alla gör och tycker tillsammans. Inte vem jag som ordförande är. Vi har massor av annat för oss än att hinna kurera innehåll om vad jag pysslar med varje dag. Sedan är man också rätt utsatt som kvinna om du tycker till om politik på internet, och det är inte så kul att bli kallad för hora varje gång man är online.
Vill komma in i skolor
Jag nämner att jag ser rätt många vanliga medlemmar i andra förbund som SSU, Luf och Muf som är väldigt aktiva på sociala medier, men att det är mer sällan som vänstertwittrare eller unga aktiva skriver ut att de är medlemmar eller aktiva i Ung vänster. Ava Rudberg säger att Ung vänster nog står ut en del om man jämför ungdomsförbunden med varandra.
– Vi fungerar på ett annat sätt än regeringens ungdomsförbund eller högerförbunden som mest drömmer om att återuppliva Alliansen. Och just eftersom att vi har en annan syn på vad politik är, med organisering i botten, så tror jag inte att lika många av våra medlemmar vill bli politiker eller ser en karriärväg inom politiken. Då blir det också färre konton och personliga varumärken online. Sedan kanske det blir mindre extern debatt också, men där kan vi diskutera internt och möta resten i andra forum.
Några frågor enar ungdomsförbunden. Under valåret har flera skolor och huvudmän beslutat att inte släppa in politiska ungdomsförbund, ett principbeslut som länge kritiserats av ungdomsförbunden och flera riksdagspartier.
– Jag tycker att det blir på bekostnad av demokratin, det är odemokratiskt och dumt. Unga kan göra politiska val själva. Om man inte får möta folk som tycker olika så blir du isolerad, och det är inte upp till skolorna att bestämma vad som är bra eller rätt åsikter. Alla ungdomsförbund, även de som vi inte alls håller med, borde släppas in.
– Det allra viktigaste med valrörelsen för oss det är att träffa och prata med unga. Och det gör vi gärna ute på skolorna.
Ung Vänster har valt ut fyra frågor som man kallar för ”ungdomens fyra rättigheter” inför valet. Bostad, arbete, fritid och utbildning. Poängen ska vara att ha breda frågor som är lätta att diskutera lokalt men också i en större kontext.
Vi har pratat länge och har inte mycket tid kvar av intervjun. Men det finns en fråga som jag vill ställa som är känslig och komplicerad. Sedan två år tillbaka har inte Ung vänster något kollektivavtal för sina anställda. Man hade tidigare kollektivavtal genom sitt medlemskap i en arbetsgivarorganisation men efter det att förra förbundsstyrelsen gick ur den organisationen har man inte tecknat något nytt avtal. Under pandemin verkar frågan ha stagnerat och ett nytt avtal är inte på plats, men Ava Rudberg säger att lösningen är på väg.
– Vi fick ärva den här frågan från förra styrelsen, och det har så klart varit en topprioritering att försöka lösa det. Det är inte alls kul att vara utan ett avtal, särskilt eftersom vi är det förbund som faktiskt står på unga arbetares sida. Då måste vi ju kunna visa det också. Det är svårt att sia om exakt när allt kan vara på plats igen, men nu är det inte långt bort och vi har jobbat hårt för det.
Kontinuerlig dialog
Ava Rudberg poängterar att det har varit en kontinuerlig dialog med anställda genom hela kollektivavtalsprocessen, samt att serviceavtalet är påskrivet och lagt på posten.
Hon ska åka till boklanseringen. Medan hon fotograferas berättar hon hur Ung vänsters drömresultat i valet ser ut.
– Gärna lite mindre rasism i riksdagen med en vänster som går upp rejält. Den största drömmen om jag får drömma fritt vore så klart att Sverigedemokraterna åker ut, tillsammans med både Kristdemokraterna och Liberalerna. Det vore riktigt gött.