Igår var det dags igen. Då samlades pristagarna i kemi, fysik, medicin och litteratur i den blomsterprydda salen för att ta emot sina Nobelmedaljer och handmålade diplom, direkt ur H M K Carl XVI Gustafs hand. Dagen efter utvisas 30 unga asylsökande till Afghanistan.
Fatemeh Khavari är ordförande för nätverket Ung i Sverige, som sedan i somras har protesterat mot utvisningarna till det krigshärjade landet, ett land många av de unga asylsökande aldrig satt sin fot i. Ung i Sverige arrangerade en ”Nobelaktion” utanför Konserthuset, samtidigt med prisutdelningen.
– Många internationella gäster kommer till Konserthuset när Nobelpriset delas ut. Vi kommer att manifestera mot Sveriges utvisningar till Afghanistan, med banderoller och flygblad på engelska. Vi ska berätta för världen att även Sverige, en moralisk stormakt, bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger Fatemeh Khavari på telefon från Kroatien där hon deltagit i möten med för asylrättsaktivister från hela Europa.
Protestaktion i Åstorp
Senare åkte hon till Skåne, för att organisera ytterligare en protestaktion som ska äga rum idag utanför Migrationsverkets förvar i Åstorp.
– Ungdomarna har skickats till Åstorp från olika ställen i landet, och sitter nu och väntar på att utvisas på måndag. Några av dem är våra kompisar som varit med och kämpat med oss. Alla är rädda och mår otroligt dåligt, berättar Fatemeh Khavari.
– Vi vill stoppa utvisningarna och mobilisera opinionen. Under min resa i Europa har jag förstått att utvisningarna inte bara är ett svenskt problem, de är ett EU-problem. Men utvisningar löser ingenting. Om ett moraliskt land som Sverige inte tar emot ungdomar som drömmer om demokrati och mänskliga rättigheter – och det utifrån politiska ställningstaganden, och inte utifrån moraliska och rättsliga överväganden – då kommer de att vända sig till de extrema grupperna. Då matar vi extremismen med rekryter och skapar nya framtida flyktingar. Jag lovar, säger Fatemeh Khavari.
Fackeltåg i ett 20-tal städer
På söndagen anordnade även nätverket Vi står inte ut en landsomfattande manifestation för barn och unga på flykt. I ett 20-tal städer arrangerades fackeltåg.
– Vi vill sprida lite ljus och visa de unga på flykt att vi är många som stöder dem, säger Karin Sehlin, en av initiativtagarna till manifestationen i Uppsala.