Monica Bertilsson, universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och projektansvarig för studien är inte förvånad över att negativa attityder till depression är vanligare bland manliga chefer än bland kvinnliga.
– Jag skulle vilja påstå att det inte är överraskande för så här ser alla attitydundersökningar ut i samhället. Män har mer negativ attityd till psykiska sjukdomar och till depression i de studier som gjorts. Det finns studier över hela världen som har i princip samma resultat. Men att de kvarstod efter att vi kontrollerat för alla kontrollvariabler, det var mer förvånande, säger hon.
Tänkt för stödinsatser
Bakgrunden till undersökningen är att forskarna vill lära sig mer om chefers kunskaper och kompetens för att kunna utveckla bra stöd- och utbildningsinsatser.
– Då är det viktigt att veta att de här attityderna finns, säger Monica Bertilsson.
Studien visar också att chefer, både manliga och kvinnliga, som har erfarenhet av anställda med depression och ångestsjukdom har mindre negativa attityder, vilket Monica Bertilsson tycker är positivt.
– Den negativa attityden bygger på fördomar och föreställningar. När man möter medarbetare som får de här problemen så märker man att fördomen inte stämde och att det inte var så svårt, säger hon.
Olika förväntningar
Studien publicerades I BMC Public Health och i artikeln diskuterar forskarna tänkbara förklaringar till skillnaderna. En möjlighet är att kvinnor fostras till att visa mer empati än män. En annan förklaring kan vara att depression i allmänhet är vanligare hos kvinnor, att kvinnor därför har större erfarenhet och att det kan främja tolerans och medkänsla.
– Vi har diskuterat om att det kan finnas olika rollförväntan på chefer beroende på om de är män eller kvinnor, säger hon.
Det här projektet är unikt för att man undersöker attityderna till vanlig psykisk sjukdom, som depression och ångest.
– När du frågar folk om psykisk sjukdom så tänker man vanligtvis på allvarlig psykisk sjukdom. I vårt projekt vänder vi oss till den typen som är vanlig i arbetslivet och det är ju depression och ångestsjukdomar. Det väcker helt andra tankar än om vi skulle fråga om psykisk sjukdom generellt, som ofta väcker tankar om exempelvis schizofreni, säger Monica Bertilsson.
Monica Bertilsson betonar dock att undersökningen bara svarar på chefernas attityder, inte hur de agerar.
– Vi kan inte säga någonting om vad chefer sedan gör. Men det finns ju en större risk för att de med negativa attityder tycker att det är svårare att hantera de här frågorna i arbetslivet.