Undersköterskan Elisabeth Engström har jobbat inom äldrevården sedan 1973 och varit fackligt arbetsplatsombud i över trettio år. Mona Berggren har varit undersköterska sedan slutet av 80-talet och är idag fackligt förtroendevald i Kommunal. De är båda upprörda över SKL:s förslag om slopad lägstalön, sänkt OB-ersättning och sifferlösa avtal.
– Då hade vi bättre villkor på 70-talet, då jag började arbeta. Det kommer inte bli någon kvar som vill jobba som undersköterska. Det är svårt redan idag att finna ungdomar som vill jobba i äldreomsorgen. Om man inte går in i yrket för att för att man brinner för det, och de växer inte på träd, så vill man ha en ordentlig lön som man kan leva på, säger Elisabeth Engström.
Majoriteten är kvinnor
Över 90 procent av landets undersköterskor är kvinnor. Deras månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares, vilket är ett klassiskt mansdominerat yrke. Därför satsar Kommunal i årets avtalsrörelse på att få upp lägstalönen för undersköterskor med 1061 kronor, 400 konor mer än det normerande ”märket” som sätts av industrifacket IF Metall.
Men Helené Fritzon (S), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, säger till Ekot att ”märket” är viktigt.
– Sen får vi se hur vi inom den ramen kan arbeta för viktiga yrkesgrupper där naturligtvis undersköterskor är en utav dem, säger hon.
Elisabeth Engström och Mona Berggren menar dock att det är på tiden att lyfta fram och värdesätta undersköterskorna.
– Om man inte värdesätter undersköterskorna blir det oro i resten av samhället med. Vi tar hand om gamla och sjuka föräldrar, så att deras barn kan ägna sig åt karriärsklättrande. Om vi inte gör det, vem ska göra det då, säger Elisabeth Engström.
Sämre äldrevård
Låga löner och usla arbetsvillkor leder till brist på undersköterskor, vilket i sin tur leder till bemanningsbrist, vilket innebär sämre vård och omsorg för de äldre.
– Man har inte tid till den roliga biten av arbetet, att sitta ned med de äldre och lyssna på deras berättelser, eftersom det alltid är brist på personal. Det har sparats, sparats och sparats. Det finns nästan ingen omvårdnad kvar idag, det är bara förvaring, säger Elisabeth Engström.
Mona Berggren är beredd på strejk.
– Jag hoppas nästan att det går så långt. Våra medlemmar i Kommunal är så fruktansvärt less nu. Eftersom det drabbar tredje part kan vi inte ta ut för många undersköterskor i strejk, men vi kan ta ut andra grupper. Som busschaufförer och barnskötare, säger hon.