– Jag har fotat expeditioner, klättring, cykling över hela världen. Men Göteborg bjuder på otroligt mycket häftig natur så jag är mycket mer på hemmaplan nu. Inom en timme når man många olika naturtyper, säger han.
Tillsammans med journalisten och kollegan Karin Fingal har han lagt tusentals timmar på att vandra, cykla och paddla kring Göteborg. Det har hittills resulterat i tre böcker. Den första heter Det vilda Göteborg och riktar sig särskilt till barnfamiljer som vill upptäcka närområdet. De andra två är guider till Bohusleden och till kortare vandringar som passar att göra på en helg. Målet är att få fler att upptäcka tjusningen med att vandra.
– Man kan gå jättemånga tillsammans, man kan gå i maklig takt och ändå komma ganska långt... Och framför allt håller man sig stark och frisk. Forskningsrapport på forskningsrapport visar hur bra det är att vistas i naturen, säger Fredrik Schenholm.
Han tycker också om att upptäcka vad finns framför honom.
– Min drivkraft när jag vandrar är att komma runt nästa sväng, eller om jag går uppför att komma till toppen och se stora vidder.
Många att välja på
Bohusleden är den kanske kändaste vandringsleden i området. Den sträcker sig 37 mil mellan Lindome i söder och Strömstad i norr. I Göteborgsområdet går den via Stora Delsjön och Härlanda tjärn och vidare mot Jonsered. Sedan vidare norrut genom Angered och Vättlefjäll. Här finns också flera pilgrimsleder från tiden då Lödöse var en viktig knutpunkt för kristna vandrare på väg till Trondheim, Vadstena eller den spanska vandringsleden Santiago de Compostela.
Enligt Fredrik Schenholm behövs inga dyra skaljackor och nyinköpta kängor för att ge sig ut i naturen. Han brukar själv vandra i vanliga gymnastikskor eftersom de väger mindre än vandringskängor. Några saker som är bra att tänka på om man inte vandrat så mycket förut är att ha med sig en vattentät jacka så att man kan hålla sig torr även om den kommer en regnskur. Han tycker också det är bra att ha med en fysisk karta över området man ska vandra i. Både för att det kan vara roligt att se vad man passerar längs med vägen, men också om man skulle råka ut för en olycka.
– En telefon kan gå sönder eller få slut på batteri. Jag har själv varit med om en skidolycka där personen jag var med skadade sig ganska rejält. Det spelade ingen roll att jag kunde ringa räddningstjänsten, för eftersom jag inte hade någon gps kunde jag inte beskriva var vi var någonstans, säger han.
Kolla upp bussar
Ett annat råd från Fredrik Schenholm är att kolla upp var man kan få tag på dricksvatten. Vissa sjöar går att dricka ur men längs med många vandringsleder kan det vara svårt att få tag på rent vatten. Han tipsar också om att kolla ut hur kollektivtrafiken går innan man ger sig av, så att man inte avslutar sin tur vid en busshållplats där nästa avgången är dagen därpå.
– Det är tyvärr typiskt för norra delarna av Bohusleden, att flera etapper ligger avskilt och att det inte alltid går bussar på helgerna.
Många menar att det finns en stark vandringstrend just nu. Svenska Turistföreningen har gjort en undersökning som visar att nästan en fjärdedel av svenskarna helst ägnar sig åt vandring under en aktiv semester i Sverige. Den enda som slår vandring i popularitet är att besöka lokala sevärdheter, gå på restaurang och att sola och bada. Enligt föreningen är det kombinationen av äventyr, lugn och tystnad i naturen som lockar. Trots att intresset verkar öka så innebär det inte att det är trångt på lederna i Göteborgstrakten. Fredrik Schenholm berättar att han en gång gjorde en vandring på 8 mil och bara mötte en enda person.
– På den norra delen av Bohusleden träffar man väldigt lite folk. Om man träffar någon är det sällan svenskar utan oftast tyskar eller fransoser.
Varför hittar inte göteborgarna dit, tror du?
– Kanske är det för nära där man bor. Jag tror också att det kan handla om att man är lite rädd för det okända och inte vågar ge sig ut. Men de flesta lederna är välmarkerade och det är svårt att gå fel.
Sugen på att packa ryggsäcken och ge dig ut och vandra? Fredrik Schenholm tipsar om några av sina bästa vandringar i Göteborgsområdet.
Floda till Stenkullen.
Vandringen går längs med Säveån där vattnet forsar fram. Man går på spångar och stigar och hör forsen hela tiden. När man närmar sig Stenkullen kröker sig vattendraget och bildar en bra badplats. Naturen består till stor del av lövskog så om höstarna exploderar färgerna i gult och rött. Vandringen är lätt att kombinera med lokaltrafiken eftersom både Floda och Stenkullen har tågstationer.
Längd: Cirka 4 kilometer.
Ta sig hit: Tåg från Göteborg till Floda tar 25 minuter och kostar 65 kronor.
Vättlefjäll
Bara ett stenkast från bebyggelsen finns barrskogar och ett stort sjösystem. I området finns flera vindskydd där man kan äta sin matsäck eller stanna över natten. Vid Vättlestugan går det att hyra kanoter för 250 kronor för en dag. De har också liggunderlag, trangiakök och annan friluftsutrustning.
Längd: Från Vättlestugan finns markerade leder som är mellan 3 och 12 kilometer.
Ta sig hit: Spårvagn till Angereds centrum, därifrån buss 75 eller 77 till Kryddnejlikegatan. Resan tar 30 minuter från Drottningtorget och kostar 28 kronor.
Stora Dyrön
Runt ön finns en fem kilometer lång vandringsled som kan vara ganska utmanande. En lokal förening sköter om leden som byggdes av ett gäng engagerade pensionärer. Från ön har man utsikt över Åstol och Marstrandsfjorden. Mitt på leden finns en djup ravin som är värd en omväg.
Längd: Cirka 5 kilometer.
Ta sig hit: Tjörn express till Rönnängs brygga, sedan båt till Dyrön. Resan tar cirka två timmar och kostar 126 kronor.
Ramsvikslandet
Här vandrar man på finslipade klippor med mäktiga vyer över havet. Det finns flera vandringsslingor att välja på. Om man ska ta sig upp på den högsta punkten kan man behöva använda händerna. Fredrik Schenholm varnar för att markeringarna kan vara lite röriga, men säger att de håller på att göras om.
Längd: Lederna är mellan 1,5 och 16 kilometer.
Ta sig hit: Den närmaste busstationen Ramsviksvägen ligger 4 kilometer från ön. Dit tar man sig via tre bussar från Göteborgs centralstation. Resan tar nästan 2,5 timmar och kostar 183 kronor enkel väg.
Hyssnaleden
En lång vandring genom bokskogar och längs med sjöar. Längs med leden finns badplatser och flera utsiktsplatser med bra utsikt över området. Fredrik Schenholm tipsar om att övernatta vid vindskyddet vid Hökås som enligt honom är ”Västkustens bästa tältställe”. Längs med leden finns också grottan Torkels gömma för den som vågar klättra ner under jord.
Längd: 40 kilometer.
Ta sig hit: Röd express till Landvetters resecentrum, därifrån buss 330 till Sandvad. Resan tar en dryg timme och kostar 97 kr.