Kristdemokraterna ligger just nu under riksdagsspärren, något som partistrategerna borde fira. Forsning visar att partiet gynnas av låga opinionssiffror eftersom fler moderatväljare då ger dem stödröster.
– I valet 2010 röstade fler moderater än kristdemokrater på KD, säger statsvetaren Annika Fredén.
Annika Fredén forskar om taktikröstning vid Lunds universitet och resultaten visar att redan etablerade småpartier kan gynnas av låga opinionssiffror. Partier som riskerar att åka ut men som väljarna ändå vet brukar klara sig och därför inte uppfattar som en röst i sjön. Kristdemokraterna är det riksdagsparti som under senare år haft svårt att hålla sig över riksdagsspärren mellan valen och därmed blivit beroende av taktikröstande. Eftervalsanalysen från valet 2010 visar att fler rankade Moderaterna som sitt favoritparti än Kristdemokraterna bland dem som röstade på partiet.
– Det är väldigt talande tycker jag, även om urvalet är litet i de här undersökningarna, säger Annika Fredén.
Tuffare för Fi
Oetablerade partier som Feministiskt perspektiv har inte denna fördel. De måste istället bevisa att det är värt att rösta på dem och gynnas därmed av höga opinionssiffror i sluttampen innan valet.
– Fi måste ligga högt i de sena opinionsmätningarna, annars kommer många hellre att välja ett alternativ som de med säkerhet vet kommer in i riksdagen, säger Annika Fredén.
Hon har undersökt just KD och Fi och hur fiktiva väljare resonerar kring att rösta på de respektive partierna. Deltagarna fick titta på bilder på opinionsmätningar där de båda partierna hade olika starkt stöd, från 1,8 procent till 3,8 och 5,8. Sedan fick de lägga sin röst och det visade sig att KD fick mest röster vid de två lägre nivåerna medan Fi fick mest vid de högre.
”För många opinionsmätningar”
Opinionsmätningar har alltså stor påverkan på hur väljarna lägger sin röst. Taktikröstandet har reell politisk betydelse.
Är det rätt att ha så många och så sena mätningar?
– När jag såg mina egna resultat tänkte jag spontant nej, så här kan det inte få vara. Jag kan tycka att antalet opinionsmätningar är för många och att man inte ska ha några den sista veckan så att intervjuer och andra faktorer skulle spela större roll. Samtidigt är det svårt att förbjuda en informationskälla, säger Annika Fredén.
Blockpolitiken är en annan förklaring till det utbredda taktikröstandet. I valet 2010 sågs alliansen som en enhet och många moderatväljare tyckte uppenbarligen att det var värt att rösta på det parti som riskerade att åka ut. I år kan läget vara ett annat.
– Dels tycker jag att partierna inom alliansen blivit lite bättre på att profilera sig som enskilda partier, dels kanske moderatväljarna inte på samma sätt tycker att de har råd att rösta på ett annat parti när det inte går lika bra för Moderaterna, säger Annika Fredén.