Debatten har varit het det senaste året. Eller längre än så, kanske sedan Caremaskandalen briserade 2011. Granskning på granskning har visat hur Sverige har blivit ett samhälle där välfärd inte längre är synonymt med en välfärdsstat utan snarare med en välfärdsmarknad. Opinionen har blivit allt mer kritisk, samtidigt som näringslivsorganisationer och välfärdsbolag försvarat privatiseringen högljutt. Men en polariserad debatt behöver ibland fördjupning. Journalisten Kent Werne tyckte att det var dags nu.
– Frågan ligger i den politiska debattens centrum. Väldigt många människor upprörs över vad medierna har rapporterat om vårdskandaler, skolnedläggningar, vinster som hamnar i skatteparadis. Men det har saknats en bok som försöker ta ett samlat grepp på de förändringar vi sett de senaste 30 åren. Det ville vi göra, säger han.
Fem långa reportage
Den viljan har nu resulterat i antologin Den stora omvandlingen, där Kent Werne är redaktör tillsammans med Olav Fumarola Unsgaard. Fem långa reportage ger tillsammans en bild över vad som egentligen har hänt med den svenska välfärden sedan 80-talet, hur det kommer sig att en tidning som the Guardian kan skriva att Sverige gått från att vara en välfärdsutopi till ett ”laboratorium för den politiska högern”. Och vilka aktörerna och människorna bakom den här förvandlingen är. Ambitionen har varit att granska välfärdsmarknaden. Men Kent Werne inser att en sådan ambition innebär att ta sig in på minerad mark.
– Det är klart att vi kan förvänta oss motangrepp. En sådan här bok är som att sticka ut hakan och be om spö. Viss kritik mot de vinstdrivande välfärdsföretagen har varit osaklig, men även befogad kritik slår företagen och deras intresseorganisationer ifrån sig. De försöker utmåla granskningar av välfärdsvinster som mytbildning. För gemene man är det svårt att veta vad som är sant eller falskt. Vi har gått in för att verkligen ha på fötterna.
Historier i skymundan
Kent Werne själv har fördjupat sig i historiken. Vad som hände på 80-talet och i början av 90-talet. Det som faktiskt har lett till att vi är där vi är idag. Han upptäckte historier som han tycker har kommit i skymundan. Framförallt handlar det om vilka som ligger bakom välfärdens omvandling.
– Ett tydligt mönster som inte riktigt framförts är att det organiserade näringslivet haft en helt avgörande roll för att skapa det system som vi har idag. SAF, Timbro och Almega har jobbat hårdast för konkurrensutsättning och privatisering. Politikerna har ofta varit tvåa på bollen. De har fångat upp argument och förslag från näringslivet, och sedan genomfört dem.
Han tar förändringen inom primärvården som ett exempel – att man numer själv kan välja fritt bland vårdcentraler.
– Man skulle kunna lägga ett kalkerpapper mellan de förslag Almega och Svenskt näringsliv producerade, och alliansens förslag året efter, säger Kent Werne.
Sådana upptäckter får Kent Werne att gå igång. Detaljer som kan visa sig ha stor betydelse. Pusselbitar som tillslut ger hela bilden. Det är drivkraften – inte att producera ännu en partsinlaga.
– Att försöka hitta de avgörande personerna, eller att plötsligt hitta något som överraskar, det är det som gör att jag vill rota vidare. Jag vill förstå i detalj hur omvandlingen har gått till och i möjligaste mån reda ut konsekvenserna. Och jag hoppas såväl vinstmotståndare som vinstförespråkare kommer att läsa boken, jag tror nämligen att båda sidor kan bli överraskade.