BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– WHO har ju satt upp riktlinjer. Ett formulerat mål är att vi ska eliminera hepatit B och C i världen till 2030. En väldigt tydlig förutsättning för det är sprututbyte, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, som länge har jobbat för att införa sprututbyte i Umeå.
Hellre ett beroendecentrum
Sprututbyte har länge varit kontroversiellt i Sverige, eftersom många anser att det uppmuntrar till missbruk. I Umeå har Socialdemokraterna under det tidigare kommunalrådet Lennart Holmlund gjort gemensam sak med Moderaterna i frågan, och med hjälp av kommunens veto har man kunnat stoppa ett sprututbytesprogram.
Men i september kom ett förslag från regeringen som bland annat innebär att kommunernas veto ska tas bort, och att landstinget självt ska få bestämma kring sprututbyte.
– Om lagförslaget går igenom, då bör vi vara igång den 1 januari 2018, säger Karin Lundström (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på landstinget.
Oppositionsrådet i landstinget, Nicklas Sandström (M) är dock inte positiv till sprututbyte.
– Jag tycker inte att det är en bra lösning, eftersom signalen som samhället skickar ut blir att du får en ren spruta när det egentligen är råd, hjälp och stöd som du behöver. Därför har vi länge drivit frågan om ett beroendecentrum.
– Vi vet inte heller vilka effekter som ett sprututbytesprogram skulle ha på smittspridningen, säger han.
Men smittskyddsläkaren Stephan Stenmark är skeptisk till Moderaternas hållning.
– Enligt min bedömning finns det inga tecken som tyder på att Västerbotten skulle vara unikt i jämförelse med andra ställen i världen där man håller på med sprututbyte. Hur bra är effekterna av det som vi nu erbjuder, när vi får 50–60 nya fall av hepatit C i Västerbotten varje år? Vi har inte haft smittspridning av hiv här, men det är bara tur.
"Vi är bara ett komplement"
Stenmark framhåller även att ett sprututbyte är ett sätt för missbrukare att komma i kontakt med resten av missbrukarvården i Umeå, där man nu försöker samarbeta mer mellan olika parter.
– Beroendeverksamhet med sprututbyte når definitivt en längre räckvidd än utan sprututbyte. Men vi är bara ett komplement för att slussa in till annan verksamhet. Från mitt perspektiv skulle det behövas ännu mer insatser mot missbruk och för missbrukargruppen, än det som samhället i dag kan erbjuda.