13 moderater, sex kristdemokrater och fem liberaler. Så ser fördelningen ut mellan partierna i den nya regering som statsminister Ulf Kristersson presenterade på tisdagsförmiddagen.
Posten som miljö- och klimatministrar fick många att höja på ögonbrynen. Den går till Romina Pourmouktari, avgående ordförande för Liberala ungdomsförbundet (LUF).
I sin regeringsförklaring tecknade statsminister Ulf Kristersson en mörk bild av tillståndet för Sverige.
– Nu måste statens kärnuppgifter vara statens jobb, säger Ulf Kristersson i sin regeringsförklaring.
Inre och yttre säkerhet ska prioriteras liksom energiförsörjningen.
– Går de sönder på riktigt blir Sverige inte längre Sverige.
Sverige står vid ingången till en lågkonjuntur, enligt Ulf Kristersson, och han utlovar inga snabba förbättringar varken när det gäller ekonomi, energi eller brottslighet.
– Det kommer bli svårt, det kommer ta tid, men det kommer att gå.
En stor del av regeringsförklaringen ägnas åt de repressiva åtgärder mot brottsligheten som finns med i Tidöavtalet mellan SD, M, KD och L.
Nytt är att Ulf Kristersson bjuder in till blocköverkskridande samtal om pensionerna.
Sveriges yngsta minister
Moderaterna lägger utöver statsministerposten beslag på de tunga, finans- utrikes- försvars- och justitieministerposterna.
L-ledaren Johan Pehrson blir arbetsmarknadsminister och KD-ledaren Ebba Busch får som energi- och näringsminister ansvaret att bygga nya kärnkraftverk.
För ett drygt år sedan hotade hon med att LUF skulle vägra bedriva valrörelsen. Nu blir Romina Pourmouktari (L) klimat- och miljöminister i den SD-stödda regeringen. Det är en av skrällarna i Ulf Kristerssons nya regering.
I juni förra sommaren krävde ordföranden för Liberala ungdomsförbundet (LUF) Romina Pourmouktari tydliga röda linjer mot Sverigedemokraterna. Bland annat skulle svenskt bistånd värnas, enligt henne och den övriga LUF-ledningen. Nu tar hon plats i den regering där SD bland annat drivit igenom minskat bistånd.
Ett fåtal intervjuer gav Romina Pourmouktari när ministrarna presenterats. Till SVT:s reporter förklarade hon sin omsvängning om SD-samarbete med att hon förlorat striden i sitt parti och nu får chansen att driva igenom en ”miljö- och klimatpolitik som bygger på vetenskap".
– Jag tycker inte det säger något om min ideologiska övertygelse. Om jag får ett erbjudande att driva dessa frågor är det klart att jag vill försöka driva den.
Sedan försvann hon bakom en av riksdagshusets tunga ekdörrar.
Wallströms flaggskepp nedmonteras
Den nya regeringen kommer att avskaffa den feministiska utrikespolitik som var den socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallströms flaggskepp när hon tillträdde 2014. Istället kommer regeringen att prioritera svenska intressen i Europa, Norden och Baltikum, enligt den nya utrikesministern Tobias Billström (M).
– Vi kommer att stå upp för jämställdheten som ett kärnvärde, men etiketten feministisk utrikespolitik har tjänat ut sitt syfte i den mån den hade något från början. Den skymmer den viktiga uppgiften att verka för svenska intressen, säger Tobias Billström.
– Det kommer att vara en tydlig tyngdpunkt på Natoansökan, men också stöd till Ukraina, fortsätter utrikesministern.
Regeringen ska enligt regeringsförklaringen ta strid för ”det fria ordets ambassadörer” och arbeta för frigivning av Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea och förläggaren Gui Minhai som är fängslad i Kina. Tobias Billström vill idag inte utveckla hur regeringen ska arbeta med detta eller vilka möjligheter han ser finns att lyckas.
Här är den nya regeringen
EU-minister: Jessica Roosvall (M)
49-åring från Uppsala, advokat i grunden, som suttit i riksdagen sedan 2010. Är Europapoitisk talesperson för M och även ordförande i EU-nämnden, så steget till EU-minister är inte långt.
Är också ordförande i riksdagens idrottsklubb, där såväl ledamöter och tjänstemän får vara medlemmar.
Justitieminister: Gunnar Strömmer (M)
Partisekreteraren och juristen som nu tar den tunga posten som justitieminister är en 50-åring från Örnsköldsvik som var förbundsordförande för MUF 1998-2000.
Var med och grundade insamlingsstiftelsen Centrum för rättvisa och har varit ombud i en rad uppmärksammade rättsfall.
Utsågs 2013 till ”Årets svensk” av tidningen Fokus.
Migrationsminister: Maria Malmer Stenergaard
Moderaternas migrationspolitiska talesperson sedan 2019 blir som väntat migrationsminister.
Utbildad systemvetare som jobbat på Tetra Pak, samt utbildad jurist och har även studerat på Timbros Stureakademin. Har bland annat jobbat som kronofogde i Kristianstad.
Utrikesminister: Tobias Billström (M)
”Skåningen från Nacka” och ett tungt M-namn som lite oväntat blir utrikesminister.
Tidigare migrations- och arbetsmarknadsminister från Malmö som suttit i riksdagen sedan 2002 och varit Moderaternas gruppledare sedan 2017. Har även varit förste vice talman 2014-2017.
Har en masterexamen i historia från Cambridge och en magisterexamen i historia från Lund, där hans uppsatser handlade om brittisk kolonialhistoria, med särskilt fokus på Indien och Jamaica.
Runt millennieskiftet var Billström politisk redaktör för först Norrbottens-kuriren och sedan Nordvästra Skånes Tidningar.
Var den första öppet bisexuella personen som varit minister i Sverige, och har tidigare suttit i styrelsen för hbtq-organisationen Öppna Moderater.
2011 fick han den kanske inte helt smickrande utmärkelsen "Årets Robot" av "Robotpartitet" med motiveringen "för det talrika blottandet av upprepandets förnyelse i det förklädda med mekanikens mänskliga och empatiskt likgiltiga sinnets avgrunder."
Bistånds- och utrikeshandelsminister: Johan Forssell (M)
42-årig civilekonom, stockholmare och som rättspolitisk talesperson en av Moderaternas mer profilerade namn de senaste åren i kampen mot kriminaliteten, som nu får den lite oväntade kombinationen av bistånd och utrikeshandel.
Var MUF-ordförande 2004-2006 och utsågs 2005 till "Sveriges sexigaste kille" av tidningen QX.
Riksdagsledamot sedan 2006 och tidigare stabschef i Reinfeldt-regeringen på Stadsrådsberedningen. Har ägt aktier för stora summor i en rad olika exportberoende bolag, däribland Saab, Volvo, Swedish Match och Industrivärden.
Försvarsminister: Pål Jonson (M)
50-årig värmlänning som varit ordförande i försvarsutskottet sedan 2020. Har tunga examen i såväl statsvetenskap som europeisk politik och krigsvetenskap. Har bland annat varit generalsekreterare i Svenska Atlantkommittén och arbetat vid Totalförsvarets forskningsinstitut samt varit gästforskare vid NATO Defence College. Är sedan 2021 ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.
Var kanslichef i Europaparlamentet.
Minister för civilt försvar: Carl-Oskar Bohlin (M)
Blev riksdagsledamot som 24-åring 2010 och har sedan dess hunnit vara både bostadspolitisk och energi- och näringspolitisk talesperson för Moderaterna.
Men redan som 18-åring satt han i barn- och skolnämnden hemma i Borlänge och i samma veva blev han ordförande för MUF i Dalarna. Har studerat juridik i Uppsala och drivit företaget Utan vatten i Sverige, som producerar miljövänliga vattenflaskor.
Var fram tills nyligen ordförande i näringsutskottet.
Social- och idrottsminister: Jakob Forssmed (KD)
Lagerarbetare. Där har du Jakob Forssmeds hela arbetslivserfarenhet utanför politiken. I övrigt är hans cv fyllt av idel politiska poster: politisk sekreterare, stabschef, statssekreterare, förbundsordförande, ekonomisk-politisk talesperson, vice partiledare, etc.
Lite vildare tycks han ha varit i ungdomen. I en intervju i våras med Realtid berättade han att han under tonåren turnerade med sitt rockband där han var både sångare och gitarrist. 2004 gav han också ut boken "Själens tillväxt och andra berättelser om samhället", en antologi som utgår från ett antal frågor om livs- och världssyn och som enligt författaren är en introduktion till kristdemokratisk filosofi.
Tillfrågad om KD:s främsta politiska projekt svarade han så här:
– Se till att en ny regering kan reformera sjukvården i grunden, ta krafttag mot brotten, bryta långtidsarbetslösheten, få fram koldioxidfri el till rimliga priser, förbättra äldreomsorgen och se till att det går att leva och driva företag i hela Sverige.
Sjukvårdsminister: Acko Ankarberg (KD)
Stor kristdemokratisk profil från Jönköping vars folkbokförda namn är AnnCharlotte och ska skrivas exakt så.
Pappan var begravningsentreprenör och Acko har jobbat i den familjeägda begravningsbyrån. Hon har även arbetat som musiklärare i grundskolan och som studieorganisatör i KFUK-KFUM.
1999 kom hon med i KD:s partistyrelse och 2006 valdes hon som första kvinna till ordförande för kommunstyrelsen i Jönköping. Har även varit styrelseordförande för Trafikverket och suttit som ledamot i en rad statliga utredningar, kommittéer och myndigheter.
2010-2018 var hon Kristdemokraternas partisekreterare och 2015 kandiderade hon till ny partiledare, men drog ganska snart tillbaka sin kandidatur då stödet var för lågt och Ebba Busch vann kampen.
Sedan 2018 har hon varit ordföranden i riksdagens socialutskott.
Lärare och ”arkitekten bakom lagstiftningen efter den förfärliga händelsen med ’Lilla Hjärtat’”, enligt Ulf Kristersson. 60-åring från Västergötland som varit riksdagsledamot sedan 2010 och är Moderaternas socialpolitiska talesperson. Bor i Lilla Edet.
Äldre- och socialförsäkringsminister: Anna Tenje (M)
Moderaternas vice-partiledare och mångårigt kommunalråd i Växjö. Växte upp i en företagarfamilj i Värnamo och engagerade sig tidigt i MUF. Under åren 2006-2010 var hon riksdagsledamot och ledamot i konstitutionsutskottet.
Finansminister: Elisabeth Svantesson (M)
Sveriges nya finansminister är en 54-årig nationalekonom, uppväxt i Lycksele och tidigare medlem i Livets Ord. Hon har varit informationssekreterare i abortmotståndar-organisationen Ja till livet, och medlem i frikyrkan Kristet center som är en del av Pingstkyrkan. Hon har även varit ordförande för Samfundet Sverige-Israel.
Var aldrig medlem i något ungdomsförbund, utan blev lokalpolitiker först vid 28 års ålder. Valdes in i riskdagen 2006 och har sedan 2019 varit vice ordförande i finansutskottet.
Finansmarknadsminister: Niklas Wykman (M)
Moderaternas skattepolitiska talesperson och riksdagsledamot sedan 2014. Arbetade som politisk sakkunnig åt finansminister Anders Borg under alliansregeringen.
Den nya finansmarknadsministern växte upp i Kalmar och blev aktiv i Moderata ungdomsförbundet som 16-åring. Flyttade efter avslutad gymnasieutbildning till Stockholm för att studera matematisk statistik vid Stockholms universitet.
Efter antagandet av FRA-lagen 2008 hotade Wykman offentligt att lämna partiet.
Han har tidigare bland annat arbetat som personlig assistent, och har trav som stort intresse.
Civilminister: Erik Slottner (KD)
Öppet homosexuell och en kandidat det stormats kring. Efter att ha valts in som förbundsordförande för KDU 2004 försökte han förändra bilden av sitt parti som ett ”intolerant och homofobt parti” men tvingades ett knappt år senare att avgå efter att medlemmarna tappat förtroendet för honom.
Har sedan 2018 suttit som ledamot i Stockholms kommunfullmäktige och varit äldre- och trygghetsborgarråd för Stockholms stad. Under sin tid i kommunpolitiken har han bland annat arbetat för fler kameror på allmänna platser och för ökat föräldraansvar.
Utbildningsminister: Mats Persson (L)
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson och i riksdagen sedan 2014 då han valdes in för Skåne läns södra valkrets. Före dess var han regionråd för L i Region Skåne.
Tror på vikten av att människor tar eget ansvar, på företagande, hårt arbete och en kunskapsbaserad klimatpolitik.
Tillfrågad om var han finns på en höger-vänsterskala placerar han sig ”något till höger”. Och tillfrågad om partier han inte kan tänka sig att samarbeta med svarar han Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Vill bygga ut kärnkraft, kan tänka sig att skärpa regler för vinstuttag från friskolor, ställer sig tveksam till visitationzoner i brottsutsatta områden, vill absolut inte avskaffa rut-bidraget och tycker att skatten på bensin och diesel ska sänkas. Och så vill han att det ska bli enklare att säga upp anställda.
Skolminister: Lotta Edholm (L)
Både före detta skolborgarråd och ordförande i utbildningsnämnden i Stockholms stad. På så sätt ett naturligt val till posten som skolminister. Intressant nog också före detta styrelsemedlem i börsnoterade friskolekoncernen Tellusgruppen, vilket kanske kan ge en fingervisning av hur hon ser på välfärdskapitalismens vara eller icke vara.
Till SVT säger hon att hon lämnar som styrelseledamot med omedelbar verkan.
– Jag tog uppdraget när jag trodde att jag hade lämnat politiken. Nu avgår jag med omedelbar verkan. Jag hoppas att väljarna litar på att jag också lämnar det helt.
I samband med att hon presenterades som minister meddelade hon att hon ska göra sig av med sitt aktieinnehav i Tellusgruppen – det vill säga efter att regeringen hon sitter i presenterat förslag som fått samma koncerns aktiekurs att rusa.
Lotta Edholm har varit ledamot av partistyrelsen och ingått i partiledningen till och med 2019. Lämnade egentligen politiken 2020, men gör alltså comeback nu.
Tidigare gift med före detta Folkpartiledare Lars Leijonborg, som hon också har en son med.
Vice statsminister och energi- och näringsminister: Ebba Busch (KD)
Ebba Busch blir som väntat vice statsminister – och behöver knappt en närmare presentation.
Tillträdde som partiledare för Kristdemokraterna i april 2015.
Född och uppväxt i Gunsta utanför Uppsala och studerade tidigt på Livets ords grundskola i Uppsala. När hon senare tog sig an universitetet blev det bland annat studier i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.
Som 23-åring blev hon landets genom tiderna yngsta kommunalråd och listan över tidigare jobb innehåller bland annat utomhusmålare och kommunpolitisk sekreterare. Inför valet 2010 arbetade Ebba Busch som PR-konsult i Stockholm.
Klimat- och miljöminister: Romina Pourmokhtari (L)
Romina Pourmokhtari är inte bara helt nyvald riksdagsledamot, hon är med sina 26 år på jorden nu också Sveriges yngsta minister någonsin, en post hon går till efter att ha tjänstgjort som ordförande för LUF sedan 2019.
Frågan är hur bekväm hon kommer att vara på posten. Sommaren 2021 var hon med och undertecknade en debattartikel i Expressen där hon drog en handfull tydliga, röda linjer mot Sverigedemokraterna, ett parti vars politik hon och övriga ministrar nu måste driva igenom. Särskilt eftersom den tydligaste röda linjen hon pekade på var – den ”mot Sverigedemokraterna i sig”.
Att hon nu ändå sitter i en regering med stöd av SD kommenterar hon, till SVT:
– Det är ingen hemlighet att jag inte fick som jag ville i den frågan. Men nu har Liberalerna precis som vi sa och jag sa röstat på Ulf Kristersson som statsminister.
Men att det skulle säga något om hennes ideologiska övertygelse dementerar hon.
– Jag har chansen att driva en radikalt förbättrad klimat och miljöpolitik som bygger på vetenskap. Jag tycker inte det säger något om min ideologiska övertygelse. Om jag får ett erbjudande att driva dessa frågorna är det klart att jag vill försöka.
Hon tror själv att hon har blivit satt på posten just för att hon under sin tid i LUF har drivit radikal politik och planerar att fortsätta med det som miljö- och klimatminister.
– Till och med Greta Thunberg har förstått att kärnkraften är nödvändig för att kunna ställa om till el, säger hon till SVT.
Kulturminister: Parisa Liljestrand (M)
En av den nya regeringens doldisar är en 39-åring född i Iran och uppväxt i Vallentuna. Kom till Sverige med familjen en ”kall januarimorgon till en flyktingförläggning i Surahammar”, enligt sin egen biografi hos Vallentunamoderaterna där hon sedan 2018 varit kommunstyrelsens ordförande. Är utbildad lärare och rektor och har jobbat som rektor på Vaxö skola i Vaxholm.
Det politiska engagemanget inleddes 2002 när hon var med och startade det direktdemokratiska partiet DemoEx, som tog sig in i kommunfullmäktige Vallentuna.
Arbetsmarknad- och integrationsminister: Johan Pehrson (L)
Tog över som Liberalernas partiledare i april 2022 efter att Nyamko Sabuni avgått och vände den djupa krisen till ett stabilt valresultat på 4,6 procent. Den 197 centimeter långe och 54 år gamle Örebro-sonen har varit riksdagsledamot sedan 1998, är utbildad jurist och har bland annat arbetat som ledarskribent på Nerikes Allehanda samt som banktjänsteman och tingsnotarie.
Spåddes av de flesta att bli skolminister, men får istället nu ansvar för arbetsmarknad och integrationsområdena.
Gillar korv.
Jämställdhetsminister: Paulina Brandberg (L)
Från åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet till jämställdhetsminister. Började enligt den egna hemsidan engagera sig i samhällsdebatten så sent som 2020 och är därmed en av de minst rutinerade att nu ta plats i regeringen.
Brinner extra mycket för lag och ordning, migration och integration samt skola och utbildning. Det är också kring lag och ordning hon är mest detaljerad i den egna presentationen på hemsidan. Bland annat vill hon modernisera straffrätten, erbjuda bättre skydd till vittnen och ge socialtjänsten bättre verktyg att ingripa mot ungdomar på väg in i kriminalitet.
Så här sammanfattar hon själv sin liberala vision:
”Som liberal vill jag se ett samhälle där alla inkluderas, och där en självklar målsättning ska vara att alla som har förmågan att arbeta ska vara självförsörjande.”
Landsbygdsminister: Peter Kullgren (KD)
Kom som 25-åring in i Karlstads kommunfullmäktige 2006 och växlade upp till kommunalråd på heltid 2010-2017. Partisekreterare sedan 2018 och nu nybliven landsbygdsminister.
Nyligen uppmärksammades han av TV4:s Kalla fakta i samband med deras granskning av hur riksdagspartierna ställer sig till anonyma partibidrag.
– Ifall det är viktigt för dig är jag mån om att det inte är någonting som ska bli offentligt, hörs Peter Kullgren säga i ett telefonsamtal till en av affärsmännen.
När han sedan konfronteras av Kalla fakta förnekar han att han gjort något fel och säger att frågan rör sig i en gråzon.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD)
Ännu en av den nya regeringens ungtuppar. Född 1987 och aktiv inom KD sedan 2006. Samma år valdes han in i kommunfullmäktige i Mullsjö och satt där fram till 2014. I det årets riksdagsval personvalskampanjade han så framgångsrikt att KD-väljarna kryssade honom förbi betydligt mer rutinerade Stefan Attefall och Maria Larsson och tog också partiets enda riksdagsmandat i länet.
Politiskt definierar han sig som ”klart höger” och är en varm anhängare av marknadshyror som lösning på långa bostadsköer.
Privat är han intresserad av jakt, matlagning och träning.