Det var en uppsluppen Ulf Kristersson som försökte fångas in av medierna på väg från Moderaternas kansli in till talmannen. Förhandlingarna har gått bra, var budskapet. En stund senare bekräftades dock det som spekulationerna kretsat kring under onsdagsförmiddagen - det finns ännu ingen regering. De två veckor Ulf Kristersson bad om för att hinna förhandla har inte räckt.
– Vi är i princip helt klara och vi går nu mot regeringsbildning. Det är några detaljer som vi vill reda ut för att kunna presentera alla delar samlat. Därför har jag bett talmannen att få ett par dagar på mig för att kunna reda ut de här sakerna, säger Ulf Kristersson under presskonferensen.
Under valrörelsen poängterade Ulf Kristersson att han kunde presentera ett tydligt regeringsalternativ, till skillnad från Socialdemokraterna. Att det nu har gått över en månad sedan valet, utan att en regering är på plats, menar han ändå inte är märkligt.
– Vi är fyra partier som har gemensam färdriktning i de stora frågorna. Ingenting har fått mig att rubba den uppfattningen efter valet, men det är fyra partier som har lite olika ingångar i en del för er mycket kända frågor, som också ibland kanske i detaljer vill låsa fast ett antal ståndpunkter som man gör i en regeringsbildning.
Exakt vad det är som återstår för att en regering ska kunna presenteras vill han inte säga, men vad som har varit Ulf Kristerssons svåraste utmaning är välkänt - att göra både Liberalerna och Sverigedemokraterna nöjda. Liberalerna vill inte ha SD i en regering, och de lär ha svårt att gå med på vissa av SD:s sakpolitiska krav. SD å sin sida vill helst se en regering där Liberalerna står utanför. Sannolikt har de fått acceptera en regering där L ändå ingår - genom att själva få igenom vissa krav.
Sverigedemokraterna har hela tiden varit tydliga med att de kräver någon form av överenskommelse som de får ha stort inflytande över, för att släppa igenom en regering de själva inte ingår i. I sin webbtidning Samtiden skriver Dick Erixon att det därför inte är förvånande att regeringsförhandlingen tar tid: ”Det kan inte komma som någon överraskning att Sverigedemokraterna kräver en detaljerad överenskommelse för att stödja regeringen i vilken man själv inte ingår. På partiets landsdagar i november fick Jimmie Åkesson fria händer att besluta om förhandlingarna, men villkoret var att det fanns ett detaljerat avtal och en reformagenda som säkrade SD:s politiska inflytande.”
Ulf Kristersson säger under presskonferensen att han kommer att samtala med talmannen på fredag igen, och att han räknar med att det blir en statsministeromröstning på måndag nästa vecka.
Talman Andreas Norlén bekräftar att sonderingsuppdraget förlängs och att Ulf Kristersson ska återkomma på fredag klockan 11 med ett besked.
– Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger talman Andreas Norlén efter mötet.
Omröstningen om ny regering planeras i så fall äga rum den måndag den 17 oktober.