Nästa tisdag är det dags för Stockholm Internet Forum. Det är en årligt återkommande konferens om frihet på nätet, som arrangeras av Utrikesdepartementet, Sida och stiftelsen Punkt SE. Runt 450 särskilt inbjudna gäster från hela världen väntas komma och högst bland programpunkterna står en ”debatt om övervakning och rätt till privatliv i kölvattnet av Edwards Snowdens avslöjanden."
Snowden inte välkommen
Men huvudpersonen själv är inte välkommen. UD stoppar både Snowden och Glenn Greenwald, den journalist som först skrev om NSA:s globala massövervakning.
– Det är en skandal att svenska regeringen hindrar visselblåsare när vi vet om att vi alla är under attack både från USA:s säkerhetstjänst och från vår egen regering genom FRA, säger Christian Engström, Europaparlamentariker för Piratpartiet.
UD, Sida, Punkt SE och en rad samarbetsorganisationer nominerade runt 1500 möjliga deltagare inför konferensen. Bland namnen fanns både Snowden och Greenwald, enligt tyska nättidningen Cicero. NSA-avslöjarna ska också ha varit överst på Punkt SE:s önskelista, men Punkt SE vill varken bekräfta eller dementera den uppgiften. När UD valde ut de slutliga 450 gästerna fanns varken Snowden eller Greenwald med.
Johan Hallenborg, kansliråd på UD, förnekar att deras medverkan skulle vara känslig för regeringen.
– Det är inte så att vi har någon form av svartlista. Vi har en mängd förslag på deltagare och sedan väljer vi ut de som bäst kan bidra till diskussionen, som ska sikta på ett utvecklingsperspektiv. Målet har hela tiden varit att detta ska bli en utvecklingskonferens. Därför ligger fokus på gäster från låg- och medelinkomstländer. Många kommer från det globala syd, säger Johan Hallenborg.
Blir det inte väldigt märkligt att ha en diskussion om Snowden och global massövervakning utan honom själv eller Greenwald?
– Inte om man ser de här frågorna i kölvattnet av det som hänt sista året. Vi har varit väldigt tydliga med vad vi tycker om övervakning och avlyssning. Utrikesministern är tydlig med att grundläggande principer om mänskliga rättigheter ska respekteras.
Christian Engström tror inte de på de förklaringarna. Att Edward Snowden och Glenn Greenwald inte är välkomna är ett tecken på att regeringen vill lägga locket på, enligt honom.
– Regeringen tycker att alla tjänar på om debatten lägger sig. De försöker tysta allt som skulle kunna väcka intresse för övervakningsfrågan. Både allianspartierna och S är för FRA-lagen, och de vill behålla datalagringen trots att EU-domstolen sagt den strider mot mänskliga rättigheter.
Skulle inte kunna ta sig till Stockholm
Även om Edward Snowden bjudits in till konferensen är det inte troligt att han skulle kunna ta sig till Stockholm eftersom han är efterlyst av amerikanska myndigheter och befinner sig i exil på hemlig ort i Ryssland. Däremot finns det möjlighet att delta i Stockholm Internet Forum via länk.
Även om det inte är troligt att Snowden skulle ta sig till Stockholm, varför bjöd ni åtminstone inte in Greenwald?
– Vi har mängder med journalister på plats. De allra flesta av dem är från det globala syd, från utvecklingsländer. Det är dem vi har prioriterat, säger Johan Hallenborg.
Glenn Greenwald bor i Brasilien och lever med en brasiliansk man. Med tanke på den kopplingen, varför skulle han inte fungera som gäst?
– Vi vill se bortom avslöjandena i sig, även om vi också säger de är viktiga och relevanta i sig. Just under denna konferensen siktar vi inte på att diskutera avslöjandena i sig utan att föra diskussionen bortom dem, säger Johan Hallenborg.
UD välkommnar däremot Laura Poitras till Stockholm Internet Forum. Hon är journalist och dokumentärfilmare som samarbetade med Glenn Greenwald och Edward Snowden för att avslöja NSA. Laura Poitras har bestämt sig för att inte delta.
– Självklart bojkottar jag en konferens som har en svart lista, säger hon till Cicero.
Inget problem för Bildt
Utrikesminister Carl Bildt finns på plats på Stockholm Internet Forum på tisdag. Under förra årets konferens slog han fast att övervakning inte är ett stort problem. Enligt Bildts resonemang drabbas inte yttrandefriheten på något sätt eftersom folk inte vet om att de övervakas.
– Jag tror vi ska skilja på debatter om yttrandefrihet, informationsfrihet och övervakning. Övervakningsteknik inkräktar inte på yttrandefrihet och informationsfrihet på något sätt. Om vår säkerhetstjänst vill avlyssna någons telefon, efter rättslig prövning, önskar de definitivt inte att det ska bli känt att de lyssnar. Det skulle begränsa deras möjligheter att samla information. Övervakningstekniker är extremt diskreta, de inkräktar alltså inte på någonting, sa Carl Bildt under förra årets konferens.