Det tyska företaget Vonovia köpte då en majoritet av fastighetsbolaget Hembla, och tog därmed över majoritetsägandet för de 21 411 lägenheter som Hembla har i sitt bestånd.
Bostäderna finns över hela landet, främst i miljonprogramsområden i Stockholmsförorter som Husby, Alby, Rinkeby, Flemingsberg, Vårberg, Jordbro och Sollentuna, men också i flera städer runt Mälardalen som Eskilstuna, Västerås, Norrköping, Södertälje och Katrineholm.
Hembla, som bytte namn från D.Carnegie & Co i fjol, har varit majoritetsägda av amerikanska riskkapitalfonden Blackstone. Det är denna andel, drygt 61 procent, som nu har sålts vidare till den tyska fastighetsjätten för 12,2 miljarder kronor.
Andra stora investeringen
Detta är Vonovias andra stora investering i Sverige, efter att de i september i fjol köpte större delen av det svenska fastighetsbolaget Victoria Park, med drygt 16 600 lägenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.
I och med Hembla-affären är Vonovia nu den största enskilda bostadsägaren i Sverige, med drygt 38 000 bostäder. Långt fler än allmännyttans största bolag Svenska Bostäder, som vid senaste årsskiftet hade 26 729 lägenheter.
Fick information på Facebook
Men hyresgästerna själva vet inte mycket alls om sin nya värd.
– Jag vet ingenting överhuvudtaget om dem. Första gången jag hörde namnet trodde jag det var ett elbolag, säger Sebastian, som bor i Alby i södra Stockholm, ett av de bostadsområden som Vonovia köpt.
Sebastian – som egentligen heter något annat – har inte fått någon information alls om ägarbytet.
– Jag läste på Facebook att det skulle bli en försäljning av husen. Det kom inte ens en lapp i brevlådan, inget mejl eller någonting. Vi har inte hört någonting alls från Vonovia, säger han.
Inte heller Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, har koll på Vonovia.
– Jag vet inte mycket om dem. Det är ett tyskt företag, som köpte Victoria Park förra året och det vi har hört från västra Sverige är inte så positivt. Jag har hört att man haft stora bekymmer med dem, att de höjt hyran flera gånger under samma år bland annat, säger han.
Blir jätte i Sverige
Att Vonovia nu blir en jätte på svenska bostadsmarknaden bekymrar Simon Safari.
– Ja, de blir största enskilda bolaget nu och jag är jättebekymrad. Hembla har ägt i sex år, men sen drar de vidare och nu kommer nästa aktör. I slutändan drabbar detta hyresgästerna. Men jag målar inte fan på väggen än, innan jag vet mer.
Alby är bara ett av många exempel på hur allmännyttan har sålts ut till privata värdar, allt oftare i form av stora utländska kapitalfonder. Sedan 1990 har mer än var fjärde kommunal lägenhet i Sverige sålts till privata värdar. I många fall har de sedan sålts vidare igen, flera gånger, för att maximera vinsten till bolagen.
Omdiskuterade lägenheter
De 1 300 lägenheterna på Albyberget är omdiskuterade sedan de såldes ut från kommunala Botkyrkabyggen till riskkapitalbolaget Mitt Alby 2013. Och bara fem år senare sålde Mitt Alby vidare beståndet till D.Carnegie/Hembla.
Servicen och underhållet av lägenheterna på Albyberget har varit bristfällig sedan utförsäljningen 2013, och ägarbytena skapar otrygghet för de boende.
– Jag har levt i sex år med trasiga eluttag, bara fyra av tio stycken fungerar. Kranen i köket droppar och det riskerar att bli mögel i lägenheten. De har inte kommit och lagat, trots att jag har ringt så många gånger. Det är en fara. Det är som att leva i misär, säger Sebastian.
Hyreshöjningar i Tyskland
Nu har alltså lägenheterna sålts ännu en gång. Vilka är då egentligen Sebastians och tiotusentals andra svenskars nya hyresvärd?
Vonovia grundades 2001 och är Tysklands största fastighetsbolag, och ett av Tysklands 30 största företag, med över 360 000 lägenheter i landet och en omsättning på runt 43 miljarder kronor 2018.
I flera tyska medier har Vonovia uppmärksammats kritiskt för strategin med återkommande renoveringar och hyreshöjningar.
Philipp Seibt är reporter på tyska veckomagasinet Der Spiegel och har granskat Vonovia en längre tid. Han beskriver kortfattat deras strategi.
– Vonovia har använt sig av renoveringar som ett sätt att höja hyrorna i flera års tid, säger han.
Påtvingade moderniseringar
Daniel Zimmermann är koordinator på hyresgästföreningen i Nordrhein-Westfalen. Han berättar att han har haft mycket problem med Vonovia som hyresvärd.
– De höjer hyrorna genom att modernisera husen, även om hyresgästerna inte vill göra det. I flera fall har hyrorna stigit med över 20 kronor per kvadratmeter och månad. För många människor som bor i de här husen är det väldigt mycket pengar och de har inte råd att bo kvar längre då.
Vonovia byter på så sätt successivt ut befolkningen i sina bostäder, från låginkomsttagare till medelklass, menar Zimmermann, och berättar att det varit många protester mot Vonovia de senaste åren i Tyskland.
– De är absolut kontroversiella och det har varit mycket diskussioner i media. Men jag vill inte måla en alltför mörk bild. Det finns företag som är värre. Vonovia är ändå relativt professionella.
”Höga extrakostnader”
Wibke Werner är vice ordförande för hyresgästföreningen i Berlin, där Vonovia äger runt 40 000 lägenheter. Hon beskriver ett upplägg där Vonovia har olika dotterbolag som tar ut höga tilläggsavgifter för service.
– De har haft rätt mycket problem i delar av Tyskland. De har sina egna underleverantörer som sköter värme, varmvatten, städning och annan service, och de tar ut höga extrakostnader.
När mångmiljardköpet av Hembla blev offentligt i förra veckan kommenterade Vonovias vd Rolf Buch affären i ett pressmeddelande:
– Vi är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och erbjuder attraktiva bostäder av hög kvalitet. Efter förvärvet av Victoria Park förra året har vi märkt att vår strategi att erbjuda våra hyresgäster hög kvalitet och en god boendemiljö har fullt stöd av våra svenska kollegor, skriver Rolf Buch.
Daniel Zimmermann skrattar ifrån Düsseldorf när han hör formuleringarna.
– Det är typiskt PR-snack. Alla bolag låter sådär, säger han.