I Tyresö har maktpartiet Moderaterna gett den viktiga oppositionsrådsposten till sitt forna samarbetsparti Sverigedemokraterna. Resten av oppositionspartierna får på det sättet ett mycket begränsat inflytande.
– Man väljer den som kommer göra mindre motstånd mot styret, säger Raymond Moubé från Centerpartiet.
Och Tyresö är inte den enda kommunen där politiker använder den här strategin. Det kan behövas en ändring av kommunalagen, säger statsvetaren Gissur Erlingsson.
Tyresö kommun i södra Storstockholm styrs av ett udda par. I april bröt Socialdemokraterna upp koalitionen med L, C och MP, för att istället bilda styre med Moderaterna. Tillsammans har de en stark majoritet, med 60 procent av mandaten. Det lämnar oppositionen kraftigt försvagad. Nu kan Dagens ETC dessutom visa att oppositionen förlorar ännu mer inflytande, när Moderaterna bryter mot rådande praxis och röstar igenom sin egen opposition.
Andre vice ordförande i kommunstyrelsen anses vara oppositionens främsta företrädare i kommunpolitiken. För att oppositionen ska få en chans att bilda sina egna allianser är det kutym att majoriteten lägger ned sina röster när denne ska väljas. Moderaterna i Tyresö valde under det senaste sammanträdet att bryta mot den ordningen och röstade på Sverigedemokraternas kandidat, Per Carlberg. Nu har SD en heltidsarvoderad representant i kommunstyrelsen, och dessutom ett antal deltidssarvoderade poster som andre vice ordförande i de olika nämnderna.
Sverigedemokraterna är en gammal samarbetsparter till Moderaterna. 2022 försökte M att bilda ett minoritetsstyre tillsammans med C och KD, med SD som stöd genom en så kallad valteknisk samverkan. Det föll när C drog sig ur och bytte sida.
Mats Lindblom är ledamot i kommunstyrelsen för Liberalerna. Han tycker att Moderaternas agerande är anmärkningsvärt, eftersom det inte lämnar någon möjlighet för oppositionspartierna att själva prata ihop sig.
– I efterhand visar det sig att alla de diskussioner och förhandlingar som vi har haft mellan de sex oppositionspartierna var helt meningslösa, för det hade slutat med samma sak i alla fall: Att styret går in och bestämmer vem som är oppositionens främsta företrädare.
”Ganska maktfullkomligt”
Det största problemet är själva praxisbrottet, säger Miljöpartiets gruppledare i Tyresö, Marie Åkesdotter.
– Det innebär att vi i oppositionen aldrig kommer att kunna välja vårt eget råd om Moderaterna agerar så i framtiden.
Socialdemokraterna följde praxis och lade ner sina röster, vilket de meddelade redan under sammanträdet.
– Vi anser att det är en väldigt viktig princip att posten som andre vice ordförande är oppositionens främsta företrädare. Vi avser inte att försöka definiera vem det ska varae. System där majoriteter försöker styra över vilka som blir oppositionsföreträdare är inga bra system, säger socialdemokraternas representant Martin Nilsson.
När Liberalernas Mats Lindblom ställde frågan till M hur de i sin tur tänkte göra fick han inget svar. Det var först när rösterna räknats som det visade sig att SD:s Per Carlberg fått 17 röster utöver de från oppositionen. 17 röster motsvarar Moderaternas 17 mandat.
– Jag tycker att det var osnyggt att inte kunna svara på frågan som jag ställde. De hade ju bestämt sig för att göra på det här sättet – då borde man kunna vara transparent med varför. Det är ganska maktfullkomligt.
Klia varandras ryggar
Men vad är problemet med att styret påverkar vem som blir oppositionsföreträdare? Det är inget lagbrott, utan regleras endast av praxis. Raymond Moubé, gruppledare för Centerpartiet, förklarar:
– Väljer styret oppositionsrepresentant så tror inte jag att det väljer den kandidat som bäst kan representera oppositionen, utan man väljer den som har ett mindre motstånd mot styret. Det främjar inte demokratin.
– De har passerat en anständighetsgräns, säger Marie Åkesdotter.
Majoriteten ska inte gå in och välja oppositionen, som ska granska makten och får resurser att göra det.
– Man gör helt enkelt inte så. De har ju utsett en opposition som egentligen är en samarbetspartner. Det här är ett hot mot demokratin.
Gissur Erlingsson är professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Han har specialiserat sig på just det här fenomenet, och håller med oppositionspolitikerna i deras kritik av M:s agerande.
– För mig som statsvetare bryter det här mot all intuition och magkänsla för hur man väljer en opposition. Majoriteten ska inte gå in och välja oppositionen, som ska granska makten och får resurser att göra det.
– Det innebär att du får ett slags kartelliknande läge. Direkt eller indirekt så hamnar de i en situation där ”om du kliar min rygg så kliar jag din”. Hur kan man bedriva opposition i en sådan beroendeställning?
Vill ändra kommunallagen
Att majoriteten väljer oppositionen är inte unikt för Tyresö, förklarar Gissur Erlingsson. Men det är ett nytt fenomen. De senaste åren har liknande fall uppmärksammats bland annat i Svalöv, Alvesta och Nybro.
För Gissur Erlingsson är det tydligt att kommunallagen måste ändras – en bedömning som backas av Marie Åkesdotter, Mats Lindblom och Raymond Moubé.
– Jag argumenterar för lokal parlamentarism, med en ordentlig opposition. Det är viktigt för att väljarna ska kunna veta vem det är som styr. Det tror inte jag är tillräckligt tydligt idag, säger statsvetaren.
Tyresö kommunstyrelses nya vice ordförande Anki Svensson (M), som nyligen belönats med nästan en halv miljon kronor i löneökning, svarar inte på Dagens ETC:s upprepade kontaktförsök. Moderaternas gruppledare Fredrik Bergkuist tackar nej till att kommentera och Mats Fält (M) svarar inte. Det gör heller inte SD:s Per Carlberg. Henrik Mellström, ordförande för SD i Tyresö, avböjer med hänvisning till tidsbrist.