En del kallar informationen för ”propaganda”, eftersom bland annat regeringen står som källhänvisning tillsammans med Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och Försvarshögskolan.
Det som väckt anstöt är att MSB skriver att ”landet som vill vara med måste vara en demokrati”, och ”landet måste vara en rättsstat, alltså att det finns lagar och regler som även regeringen och militären måste följa”.
En del kommentarer gör sig lustiga över ”hur det då kan vara möjligt att Turkiet är medlem i Nato”. Turkiet anses inte ha ett fritt demokratiskt system med oberoende rättsväsende av rättighetsexperter och får låga demokratipoäng av exempelvis Freedomhouse.
Flera av Twitterkommentarerna handlar också om hur kärnvapen omnämns. MSB skriver att ”Nato vill helst att alla länder ska skrota sina kärnvapen, för att de är så farliga, men de vill inte vara först med att skrota sina egna”.
”Svårt för barn med detaljer”
Att bland annat Sverige och Natos tre kärnvapenländer Frankrike, Storbritannien och USA, inte har skrivit under FN:s konvention om kärnvapenförbud (TPNW) nämns inte. MSB nämner heller inte vilka konsekvenserna blir vid sprängning av kärnvapen och atombomber.
MSB väljer att bemöta kritiken skriftligt via mejl till Dagens ETC:
”Vi är medvetna om och har förståelse för att Nato väcker känslor. Vår text är, liksom alla våra texter, baserad på fakta från ansvariga myndigheter. I det här fallet FOI när det gäller fakta om Nato och regeringen när det gäller den svenska Natoansökan. Krisinformations syfte med att publicera information till barn om Nato är att ge en så nyanserad och neutral bild som möjligt. Målet med allt vi gör är att tillhandahålla relevant information så att var och en kan fatta ett informerat beslut. Vi välkomnar alltid kritik. I fallet med den här texten fick vi flera kloka synpunkter som gjorde att vi kunde förbättra texten. Naturligtvis ska texten vara fullständig när den publiceras och vi ska inte behöva lita på läsarna. Men när publiceringar ändå inte blir tillräckligt bra är sociala medier fantastiskt eftersom vi får respons så snabbt.”
Vidare skriver MSB att textens information kvalitetsgranskats av FOI och språket av Bris. MSB uppger att man inte velat gå in djupare på kärnvapen och FN-konventioner eftersom det skulle bidra till för många detaljer som gör det svårt för många barn att förstå.
Förtydligat om Turkiet
”Texten handlar om vad ett medlemskap i Nato kan innebära för Sveriges del just nu. Vi tror inte att djupare information om hur stridsmedel fungerar är det allra viktigaste för barn att veta i det här skedet. Vi har inte med någonting om FN-konventionen. Anledningen är att vi fått rådet hålla information till barn så rak som möjligt. Allt för många detaljer och abstrakta resonemang kan vara svåra att förstå för många barn. Om vi skulle få frågor, ställda av barn, om FN-konventionen i fråga så kan vi givetvis informera om den. Men då måste vi också förklara vad FN är. Och vad en FN-konvention innebär. Sidan ska trots allt handla om Nato”, skriver MSB i mejlet.
På torsdagseftermiddagen gjorde MSB en uppdatering av informationen med ett förtydligande stycke om Turkiet.