– Det är en väldigt spännande tid, med valrörelsen ett halvår bort och med det förändrade politiska landskapet som står mellan traditionellt progressiva värden och en reaktionär, nationalistisk och auktoritär axel. Och i den brytningstiden är det väldigt spännande att kliva in som politisk chefredaktör.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hur kommer läsarna att märka att du blivit chef?
– Jag har ju jobbat där i över sju år och har visat vad jag brinner för och hur jag tänker kring opinionsjournalistik. Jag kommer att fortsätta vara jag vilket betyder ett tydligt fokus på progressiva värderingar och mot den högerpopulistiska vågen. Landskapet har förändrats mycket och den mainstream-politik som finns i dag är väldigt mycket för hårdare tag och stängda gränser. Det är en uppfattning jag inte delar och aldrig har delat. Jag tror att progressiv politik måste handla om hopp och möjligheter, inte om vem som tar i hårdast.
Det är valår och ni gör en av få ledarsidor som inte är borgerlig. Vad betyder det?
– Jag tror det är helt avgörande i det politiska landskap vi har. Vi ska inte dryfta iväg åt någon allmän mellanmjölkslinje, utan vi ska fortsätta driva våra värderingar. De borgerliga tidningarna och mycket av samhällsdebatten gör att vad som är möjligt att diskutera blir snävt. I dag är det en ganska extrem uppfattning att säga att vi behöver ha höjd skatt på kapital, arv eller fastigheter. Den verkliga åsiktskorridoren handlar om att man inte får ifrågasätta företagens makt, då är man helt perifer. Fördelen med Aftonbladet är att vi är så stora att vi kan lyfta de frågorna och man blir tvungen att förhålla sig till det.
Hur mycket kan ni sätta agendan i valrörelsen?
– Det är partierna och inte tidningar som är huvudaktörer, men jag tror att det spelar roll att det finns vänsterröster i samtalet som vill mer än regeringen, och som ifrågasätter det ensidiga fokuset på fler poliser och hårdare tag mot i stort sett allt.
Du får kopiöst mycket hat på Twitter. Hur orkar du?
– Jag tror på de värderingar jag står för och jag ser det som politiska motståndare som vill något annat. Så är den liberala demokratins grund, man tycker olika. Det problematiska är när etablerade aktörer använder svansar och aktivt organiserar uppbåd för att tysta folk. Det råkar alla opinionsbildare ut för, men även en massa vanliga människor som är helt oförberedda.
Varför tror du att du får så mycket hat?
– Jag tror inte att det finns något mer kontroversiellt än att vara socialdemokrat. Att stå för jämlikhet och ekonomisk utjämning som innebär att du faktiskt tar pengar från dem som har och utjämnar klyftor. Trots hundra år av socialdemokratisk hegemoni så är jämlikhet den mest kontroversiella idén som finns i Sverige. Står man för det blir man extremt hatad av högerpopulister och av traditionell höger. Det ligger i deras natur. Men det har tappat proportionerna. Jag kan skriva ”ha en trevlig fredag” och få massor av svar som är rent hat. Men i grunden handlar det om politik.
Uppdatering: Under måndagen blev det klart att Aftonbladet rekryterar Daniel Suhonen och Jonna Sima som ledarskribenter. Suhonen ska skriva ledare varannan lördag från 3 mars och Sima går in som ordinarie ledarskribent från 26 mars.