Göteborg energi kan inte sälja demoanläggningen Gobigas i Ryahamnen förrän Energimyndigheten gett dem besked om de 222 miljoner som energibolaget fått i bidrag måste betalas tillbaka. Villkoret för bidraget var bland annat att förgasningsanläggningen som producerar biogas skulle drivas fram till 2019.
KOM TILL BOKMASSAN !
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan
Göteborg energi kan fortsätta förberedelser inför en försäljning, men inte aktivt gå in i en försäljningsprocess, förklarar myndighetens generaldirektör Erik Brandsma.
– Det är ingen som köper någonting utan att veta hur balansräkningen ser ut, skulder och tillgångar för den här anläggningen. Det är därför vi behöver göra ett uttalande innan det är klokt för någon att ta över, säger han.
Söker fortfarande köpare
Göteborg energi annonserade efter möjliga köpare i april och sökandet efter intressenter kommer att fortsätta under hösten, berättar Göteborg energis strategidirektör Håkan Thorbjörnsson.
– Vi har dialog med ett antal, både möjliga köpare och rådgivare i sammanhanget. Sedan är vi inte i det skedet att vi just nu har en avtalsförhandling, utan vi sonderar terrängen, vilket intresse det finns, och planerar hur en sådan process skulle gå till, säger han.
I dagsläget vill varken Energi-myndigheten eller Göteborg energi kommentera om det ser ut som att energibolaget kan få betala tillbaka hela eller delar av bidraget på 222 miljoner. Myndigheten har fått en översiktligt rapport om vad som gjorts i projektet och väntar nu på kompletteringar.
– Jag har team som tittar på den juridiska delen av avtalen, forskningsresultaten och den ekonomiska redovisningen. Sedan får vi göra en utvärdering av hur EU-kraven är uppfyllda, så vi inte kommer i ett läge där EU kommer att kräva tillbaka pengar. Vi går igenom allt detta noggrant, säger Erik Brandsma.
Besked innan årsskiftet
Allt material ska komma in och utvärderas under hösten och myndigheten väntas komma med ett besked innan årsskiftet. Då ska Energimyndigheten ge energibolaget svar på vad det får för konsekvenser om projektet avslutas i före 2019.
Undersöker ni även alternativa användningsområden för anläggningen?
– Vi tittar brett på detta. Visar det sig att det är ett svagare intresse för anläggningen än vad vi trodde så är det klart att det är rimligt att vi tittar på alternativa lösningar. Men vi börjar inte där. Huvudspåret är att hitta ett nytt industriellt sammanhang för anläggningen, säger Håkan Thorbjörnsson.