Under måndagen samlades anställda och anhöriga till boenden på Ekbacken utanför stadshuset för att protestera mot vårdkoncernens stora besparingsplaner för äldreboendet.
”Människor, inte ost”
Som en del i planen vill Frösunda, för att spara pengar, ”hyvla” personalens anställningar. Flera anställda förväntas få gå ner från 100 till 80 eller 61 procent. Exakt beslut kommer tas vid fackliga förhandlingar den 6 april.
Miriam Osman Sherifay, som är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och vars mamma bor på Ekbacken, var en av de som reagerade på det nya schemat som lanserades av Frösunda och som drog igång protesterna.
– Ni måste ha respekt för de här människorna. Det handlar om människor, inte ostar – ni kan inte bara hyvla deras arbetstid så här, säger hon.
”Tvingade till fattigdom”
Representanter från Frösunda var på plats för att bemöta kritiken och stämningen blev tidvis hätsk när personer på plats frågade ut representanter från omsorgsföretaget.
Enligt uppgifter från facket skulle hyvlingen innebära en sänkning av lönen från 23 000 till ungefär 14 000 eller 9 800 kronor i månaden, beroende på hur mycket tjänsterna till slut hyvlas.
På en direkt fråga hur personalen ska klara sig på lägre lön från en av åhörarna svarade Frösundas representant på plats att de anställda kan ta extra pass för att fylla ut sina scheman och att situationen inte alls är så illa som facket och de anhöriga vill göra gällande.
Miriam Osman Sherifay tror inte att Frösunda kommer bli långvariga på Ekbacken.
– Ingen kan ställa upp på att deras tjänster minskar med 40 procent. Man tvingar de anställda till fattigdom och förlöjligar dem. Jag har uppmanat de anställda att inte skriva under något som helst avtal, säger hon.
Avgörande dom
I december i år kom en dom från Arbetsdomstolen som gav dagligvarukedjan Coop rätt att hyvla sina anställdas tjänster och som därmed öppnade för att införa denna typ av besparingar.
Gittan Sommarhed är ordförande för Kommunal i Sundbyberg och var på plats under protesten i Sundbyberg. Hon menar att det här är något helt nytt för den offentliga sektorns verksamhet.
– Vi har aldrig sett något sådant här innan. Det finns inte en chans att man kan leva på 9 800 kronor och försörja sin familj. Och eftersom man kommer dela upp passen så kommer de anställda inte att få möjlighet att ta a-kassa. Då blir resultatet att man måste söka försörjningsstöd, säger hon.