Robert Karlsson, 34 år, gjorde sin sista dag som fast anställd i Göteborgs hamn i fredags. Han fick en tillsvidaretjänst efter att ha varit vikarie i 24 månader, i enlighet med Las-lagen, den 23 mars i år. Det gjorde att han var en av de sista som anställts och åkte därför ut på sist in – först ut principen när APMT drog ner personalstyrkan. Varslet lades i somras, men Robert Karlsson var föräldraledig med sin nyfödda dotter och fick inte sin uppsägning förrän han kom tillbaka till jobbet för en månad sedan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är många som söker till de andra hamnföretagen nu, men jag försöker söka de jobb som finns, säger han.
ETC Göteborg träffar Robert Karlsson utanför port 4, där han i flera år gått in till sitt jobb. Han har precis fått ett sms: I morgon ska han jobba 06.30–16.
– Jag har blivit behovsanställd och timanställd. Jag gick hem i fredags och nu på tisdag ska jag jobba igen. Då är jag en av de första som går hem och ändå är det brist på folk redan. Det är lite bisarrt.
Planerade föräldraledighet
– Jag tänker att det inte är nån arbetsbrist, utan det är något som man hittat på bara. Det är ju rätt uppenbart att det inte är nån arbetsbrist, säger Robert Karlsson och skakar upprört på huvudet.
Han var inställd på att gå på föräldraledighet i januari. Hur det blir med det vet han inte nu.
– Jag har en nio månader gammal dotter hemma. Så min plan var att vara hemma i nio månader med henne från januari och det tänkte jag lämna in en ansökan om när jag nu kom tillbaka till jobbet. Men nu vet jag inte hur det blir.
Robert Karlsson säger att hans närmsta chefer uppmanat honom att söka sig till det bemanningsbolag som APMT tagit in. Om han får jobb där avgör hur det blir med föräldraledigheten.
– Jag måste söka ledigheten två månader innan, så det beror på när, eller om, jag får komma på intervju där. Sedan är det inte säkert att jag får jobbet heller. Men föräldraledigheten är inget jag tänker tumma på. Det är betydligt viktigare än jobbet, och vi får se vad som händer sedan.
Arbetsbrist som argument
Att jobba på bemanningsföretaget är det enda sättet att få vikariat i hamnen framöver. Systemet med timvikarier kommer inte längre användas av APMT. Under förra veckan togs extrapersonal in motsvarande 28 heltidstjänster, säger facket. APMT står fast vid att det är arbetsbrist i hamnen.
Robert Karlsson menar att APMT använder argumentet om arbetsbrist som ett sätt att omvandla fast personal till bemanningsanställda.
– Jag tycker det är helt bisarrt att man kan bli uppsagd till följd av arbetsbrist och sen veckan därpå gå in och jobba igen.
Robert Karlsson har haft en uppsjö anställningar innan han blev anställd i hamnen. Han har jobbat konstant sedan han tog studenten. Nu såg han fram emot att jobba tio år i hamnen innan han skulle testa något nytt.
– Jag trivs bra på jobbet, det är ganska roligt, man har roliga arbetskamrater och man får jobba utomhus. Det gör att jag skulle kunna tänka mig att jobba kvar. Jag känner mig inte klar med det här jobbet. Men det känns ju inte kul att söka om sitt jobb.
Att han blir inringd arbetsdagens efter att han blivit uppsagd irriterar Robert Karlsson.
– Det hade varit en sak om det varit arbetsbrist. Då är det som det är liksom. Men nu när det inte är arbetsbrist så känns det bara bisarrt.