I ett hyreshus på Fogdevägen i bostadsområdet Bagarmossen i Stockholm har ett flertal hushåll klagat på misstänkta mögelskador. Zoia Zakariasdotter och Terno Nyman bodde tillsammans med dottern Stella-Lo i fastigheten fram till i höstas, då de fick nog och flyttade ut. Familjen hade under en längre tid besvärats av en rad hälsoproblem.
– Jag har känt mig trött och vi har alla haft ögonproblem. Stella-Lo har bland annat fått eksem och blinkat onormalt mycket. Till och med folk ute på stan har reagerat, säger Terno Nyman.
Efter flytten har de blivit av med besvären. Men Zoia Zakariasdotter står kvar på kontraktet, och ligger nu i en tvist i Hyresnämnden med värden Svenska Bostäder. Bakgrunden är en lång historia, som bottnar i att värden inte anser att mögel är ett problem i huset. Det var i slutet av 2013 som familjen för första gången anmälde att de hittat svarta prickar i duschutrymmet. Men bovärden hävdade att det bara var smuts som lätt skulle tvättas bort. Drygt ett år senare gjordes ytterligare en anmälan om samma problem, och den här gången var det dessutom mögel i tvättmaskinens fack. De fick samma svar.
– Och det är den attityden vi har mött hela tiden. Vi har känt oss anklagade för att vara lortgrisar som inte städar ordentligt, det känns som att hela problemet lagts på oss, säger Zoia Zakariasdotter.
Flera besiktningar har genomförts
Efter den andra anmälningen beställde dock värden en fuktmätning av badrummet, och konstaterade att det faktiskt fanns mögel. Enligt företaget som genomförde mätningen var det dock ”inte av hälsofarlig karaktär.” På eget bevåg tog familjen då in ett annat bolag för att göra en analys, och hittade ett flertal mögelsorter på textilier i vardagsrum och sovrum som kan orsaka problem för överkänsliga personer.
– Då kändes det som att det äntligen skulle lösa sig, att det var helt uppenbart att det fanns mögel någonstans i fastigheten, säger Terno Nyman.
Men resultatet avfärdades av en ytterligare en konsultfirma som Svenska Bostäder tog in istället pekade man på att ventilationen i lägenheten var dålig. Firman konstaterade dock att det fanns en avvikande lukt i trapphuset. Familjen bestämde sig för att själva ta in ännu en firma, Anticimex. Och vid ett utredningsbesök i mars i år konstaterade företaget att det fanns fuktskador på sockellisterna i källaren. På grund av drag från familjens ytterdörr har mögelpartiklar kommit upp i lägenheten, som ligger på första våningen. Enligt Hyresnämndens protokoll bestrider dock Svenska Bostäder rapporterna från Anticimex.
– De har hela tiden försökt vifta bort problemet och få det till att våra hälsobesvär beror på något annat, säger Zoia Zakariasdotter.
Kostsam historia
Eftersom möglet kommer från ett utrymme utanför lägenheten är det oklart om Hyresnämnden kan avgöra ärendet.
– Det här har varit bland det tuffaste vi har gått igenom. Det går inte ens att beskriva, säger Zoia Zakariasdotter.
Det senaste halvåret har varit mycket dyrt för familjen, med en mängd rundflyttningar. Kostnaden för att ta in firmor för mögelanalys har uppgått till cirka 40 000 kronor.
– Jag var tvungen att gå till banken och ta ut min dotters sparpengar. Då skämdes jag, säger Terno Nyman.
Fotnot: Dagens ETC har sökt Svenska Bostäder. De säger att ärendet är ”väldigt komplext och inne i ett förhandlingsskede”, och vill inte ge kommentarer innan Hyresnämndens avgörande i juni.