2010 tog kommunfullmäktige beslut om marknadsanpassning av arrenden till föreningar som tidigare haft subventionerade avtal, något som nu sker successivt i takt med att avtal tecknas eller förlängs. Totalt påverkar det cirka 150 föreningar och studieförbund, bland annat Badrumskören, som tidigare övade i Brahesalen på Per Brahegymnasiet. När kontraktet skulle förnyas inför hösten höjdes hyran till det tiodubbla, från några hundralappar i timmen – övningarna tar oftast 1,5 timme – till 3 500 kronor per tillfälle.
Svårt hitta ny lokal
Karin Seiborg är körledare för Badrumskören, som tillhör studieförbundet Medborgarskolan. Hon tycker att det är dåligt av kommunen att införa marknadsmässiga hyror för föreningar.
– Jag tycker det är katastrof, ett jättedåligt drag av kommunen. Jag vet flera föreningar som plötsligt är utan lokal. Man borde ju istället främja föreningarna.
Hon berättar att kören ”sökte med ljus och lykta” efter lämplig lokal till rimlig kostnad.
– De flesta lokaler är så dyra och det är svårt att hitta lokal till en så stor grupp, vi hade inte direkt någon lista att välja och vraka ifrån.
Numera övar Badrumskören på Kulturhuset, för 500 kronor per tillfälle. Karin Seiborg framhåller att både hon och körmedlemmarna tycker att Kulturhusets lokaler är trevliga – men de är inte anpassade för den typen av körverksamhet. Som replokal var Brahesalen betydligt bättre än Kulturhuset, särskilt för en så stor kör som Badrumskören, med sina 70 medlemmar.
– Brahesalen är större, och eftersom det finns ett gradängsystem där så kunde jag se alla i kören, nu sitter man på stolar på samma nivå. I Brahesalen fanns det dessutom en flygel, hit fick vi köpa in ett eget piano, berättar Karin Seiborg.
Dessutom har kören tvingats flytta runt en del mellan lokalerna – de har bland annat övat i caféet och inne på bion – eftersom det pågår mycket annan verksamhet på Kulturhuset.
Föreningar läggs ner
Medborgarskolan bildades en gång i tiden av företrädare för Högerpartiet och än i dag är bland annat Moderaterna och Moderata ungdomsförbundet centralt anslutna till studieförbundet, även om Medborgarskolan betonar att det inte finns någon partipolitisk koppling. Jon Heinpalu, uthyrningsansvarig på Kulturhuset, medger att det finns en viss ironi i detta:
– Vi är ju helt opolitiska, vi sätter inte upp några sådana regler för vilka som får hyra. Ironin ligger kanske i att ett studieförbund med moderat koppling inte klarar av att driva en verksamhet på marknadsmässiga hyror.
Han betonar dock att man från Kulturhusets sida bara är glada över att ha Medborgarskolan som hyresgäst.
– Deras verksamhet ligger helt i linje med verksamheten i övrigt. Man sjunger för att man själv tycker att det är roligt, inte för att någon annan vill betala för det.
Marknadsmässiga hyror är han, som väntat, kritisk till:
– Marknadsmässiga hyror har ju varit dödsstöten för många känsliga verksamheter i staden, flertalet föreningar har gått under. Vi har försökt att rädda så många som möjligt, exempelvis försökte vi få till en lösning för konstnärsföreningen, men det gick inte.
Kulturhusets framtid är som bekant osäker. Vid årsskiftet ska kommunen ta över driften av kulturhuset.
– Trycker de in marknadsmässiga hyror i det här, då är vi övertygade om att den mesta verksamheten kommer dö ganska omgående, säger Jon Heinpalu.
Enligt kommunen kan de flesta föreningar ansöka om att få lokalbidrag. SmF har utan framgång sökt kommunens ansvarige.
Hanna Eklöf