Dagens ETC har flera gånger i sommar berättat om krisen i förlossningsvården. Helena Danielsson från Nästansjö i Vilhelmina är en av dem som drabbats. Förlossningen i Lycksele, som är hennes närmsta, stängde i slutet av juli på grund av personalbrist och hon fick istället resa 25 mil till Umeå för att föda sitt andra barn.
– Jag blev jätteledsen när jag förstod att det skulle bli så. Chanserna att få en normal fysiologisk förlossning som är ostörd av mediciner och interventioner minskar kopiöst när man måste förflytta sig så långt och till en plats där man inte är trygg eller vet vilka som jobbar, säger hon.
Väntade stor bebis
Samtidigt visade ultraljudet att det var en stor bebis som hon hade i magen. Det gjorde att Helena och hennes sambo inte vågade vänta in att förlossningen skulle komma igång av sig själv. Istället blev det igångsättning på sjukhuset i Umeå ett par dagar innan bebisen var beräknad.
– Risken finns ju att en stor bebis fastnar, eller att jag skulle få en stor blödning. Sedan går det ju ofta fortare med andra barnet, och jag ville inte riskera att föda i bilen, säger hon.
Den 27 juli födde hon Ailo, en pojke på fyra kilo. Hon säger att förlossningen gick bra, men hon räknar med att det tar lite tid för kroppen att läka.
– En igångsättning är tuffare för kroppen än en vanlig förlossning. Det gör ont på ett helt annat sätt. Men jag fick ett bra stöd i Umeå, säger hon.
Förlossningen i Lycksele är stängd till och med 15 augusti.
Brist på flera håll
Samtidigt fortsätter larmen om personalbrist och hög arbetsbelastning att komma in från flera håll i landet. I Lund är arbetsbelastningen på BB så hög att skyddsombudet Hanna Ödman nyligen gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Jag kan titta på en kollega och känna att jag inte vet om hon kommer upp ur sängen imorgon. Det finns en trötthet, stress och uppgivenhet och det är svårt att släppa arbetsdagen för man vet att när man går så kommer kollegorna att få det tufft, säger Hanna Ödman.
Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Skånes universitetssjukhus säger till Sydsvenskan att det finns en handlingsplan och att skyddsombudets anmälan kommer lite oväntat.
Men Hanna Ödman säger till Dagens ETC att anmälan omöjligt kan ha kommit som en överraskning.
– Det här har vi pratat om i ett halvårs tid. Visst har det gjorts handlingsplaner, men hjälpen? Jag vet inte hur ett avstämningsmöte ska öka personaltätheten. Jag saknar konkreta åtgärder för att förbättra situationen. I en verksamhet som är tömd på personal behöver vi titta på vad man kan göra här och nu, säger hon.
Efter en digital inspektion är ett föreläggande på gång från Arbetsmiljöverket, med krav på att arbetsgivaren ska vidta åtgärder senast den 10 september.
Drar ner på bemanningen
Även i Stockholm är läget ansträngt på flera håll. På förlossningen i Huddinge har man så svårt att få tag på personal att man sedan flera år tillbaka drar ner på bemanningen under sommaren, trots att förlossningarna inte är färre.
– Vi har lika många rum öppna och samma flöde som vanligt, om inte till och mer högre tryck under sommaren, säger en barnmorska som vill vara anonym.
Att det saknas personal är vardagsmat, och den som vill jobba extra kan i vanliga fall skriva upp sig på obemannade pass. Men den barnmorsketjänsten som dras in under sommaren läggs inte ens ut som ett möjligt extrapass att ta.
– Vi går egentligen en barnmorska kort alla pass, men i schemat ser det ut som att vi är fulltaliga. Det är som att det är okej under sommaren på något vis.
Hon är frustrerad över att det ser likadant ut år efter år. Regeringen har i flera år skjutit till pengar i olika satsningar för att förbättra förlossningsvården. Pengar för att minska antalet kejsarsnitt och bristningar.
– Men man åtgärdar inte grundproblematiken att vi inte har tillräckligt många händer på golvet. Det spelar ingen roll hur många projekt vi får. Ge oss en födande i aktiv fas per barnmorska. Lös det, så kommer det andra också lösa sig, säger hon.
Maria Henricson Ek, tf omvårdnadschef på förlossningen i Huddinge, skriver i ett mejl till Dagens ETC att man varit tvungen att dra ner bemanningen till minimum under vissa pass men att andra varit bemannade som vanligt. Hon skriver också att det absolut varit hög arbetsbelastning under perioder.
– Vid topparna följer vi vår handlingsplan och tar time-out för att kunna se över och fördela resurser på bästa sätt. Alla chefer samt administrativ personal har arbetat kliniskt, personalen har varit otroliga och ställt upp med att ta extrapass och vi har även tagit in de vi har kunnat via bemanningsföretag, skriver hon.
För Helena Danielsson i Nästansjö går livet som tvåbarnsmamma vidare. Men när hon tänker på att hon tvingades åka 25 mil och bli igångsatt på grund av personalbrist i vården blir hon ledsen.
– Man blir ledsen av att vi prioriteras så lågt. Barnmorskorna har ju försökt göra sina röster hörda länge, men politikerna lyssnar inte. De tror att en förlossning är någonting som man gör en gång, och sedan är det gjort. Men det är någonting som påverkar kvinnor resten av ens liv, säger hon.