Nästan 9 500 hyresrätter har ombildats till bostadsrätter i Malmö under de senaste 13 åren. Men utvecklingen har avstannat tvärt. Under 2013 har endast ett hyreshus blivit registrerat som bostadsrätt.
I mitten av 00-talet var intresset rekordstort bland hyresgäster att ta över ägandet av sina bostäder, omkring 1 500 lägenheter ombildades årligen. Sedan dess har intresset dalat rejält. Förra året ombildades 124 lägenheter i sex bostadsrättsföreningar.
Under 2013 har än så länge endast en enda förening med sammanlagt 50 lägenheter registrerats.
– Det finns en eftersläpning så troligtvis blir det några till under 2013, men oavsett så har ombildningarna tvärstannat, säger Jonas P Ström, analytiker på hittabrf.se, som för statistik över bostadsrättsföreningar
Ombildningskonsult Henrik Lindstrand bekräftar bilden. Han tror visserligen att resultatet för 2013 kommer att stanna på cirka 150 lägenheter, men säger att han och kollegorna på företaget Forum, som hjälper till vid ombildningar, har fått långt färre uppdrag under de senaste åren.
Priserna på borätter rasat
Priserna på bostadsrätter har sjunkit eller legat still i Malmö under senare år, vilket sannolikt är en förklaring till det minskade intresset.
– Jag tror att många är tveksamma och rädda för att köpa grisen i säcken. Många bostadsrättsföreningar får problem och tvingas höja avgifterna. Tillsammans med lånen kan de boende till slut sitta med högre kostnader än de skulle gjort om de bott i hyresrätt, säger analytikern Jonas P Ström.
Han säger att fastighetspriserna dessutom gått upp. Det har alltså blivit dyrare för hyresgäster att köpa loss sina hus.
– Jag kan ta min egen bostadsrättsförening som exempel. Vi köpte våra lägenheter för 9 700 kronor kvadratmetern år 2002. Under de senaste åren har hus på vår gata ombildats för upp till 24 000 kronor kvadratmetern, berättar han.
Fortsatt lågt intresse
Ombildningskonsult Henrik Lindstrand ser fler förklaringar. Han säger att många hus redan ombildats i stadens populäraste områden och att det går trögare idag, när det är områden som exempelvis Möllevången och Värnhem som är aktuella. Bankerna har dessutom blivit mer restriktiva, enligt Lindstrand.
– Det har blivit svårare att ha med bankerna att göra. De är försiktigare och vill ha en större buffert, säger han.
Lindstrand tror att intresset för att ombilda kommer vara relativt lågt i Malmö, även i fortsättningen.
– Vi kommer inte att komma tillbaka till de nivåer vi haft tidigare. Jag tror att det kommer handla om cirka fem till tio ombildningar per år, säger han.
Ingen prisuppgång att vänta
Enligt Boverket väntas priserna på borätter heller inte gå upp märkbart framöver.
– Vi tror att förändringen är permanent. Den anpassning som skett i Malmö kommer att ske i hela landet. Det är bara de låga räntorna som håller priserna uppe i Stockholm och Göteborg och skjuter anpassningen på framtiden, säger Boverkets analytiker Bengt Hansson.
Trots att ombildningarna avstannat har ett stort antal hyresrätter hunnit bli bostadsrätter under de senaste 13 åren, vilket förändrat balansen på bostadsmarknaden. Medan nästan 9 500 hyresrätter blivit bostadsrätter har endast cirka 4 500 nya byggts.
”Har inte varit så lukrativt”
– Det är bedrövligt att det försvunnit så många hyresrätter. De allra flesta kan bo i hyresrätt, medan bostadsrätter ju går till dem som har förmåga att betala mest, säger Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.
Hon tror att många ombildningar gjorts i okunskap.
– Många trodde att de skulle göra klipp, men nu när det landat ser man att det inte varit så lukrativt. Många kan ha hamnat i en besvärligare sits än de skulle ha varit i om de bott i hyresrätt. Det är bekymmersamt att en så stor samhällelig förändring gjorts grundad på okunnighet och att enskilda kommit i kläm, säger hon.