1972 blev Sverige visserligen först i världen med att lagstifta om rätten att byta juridiskt kön, men lagen hade en tråkig bieffekt; på grund av att den lagfattande församlingen inte ville riskera ”oordning i släktskapsförhållandena” var alla transpersoner som ville byta kön tvungna att först genomgå en sterilisering.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
När den allmänna steriliseringslagen sedan avskaffades 1975 kunde steriliseringen av transpersoner fortsätta eftersom det reglerades i en annan lag. På det sättet steriliserades över 800 transpersoner fram till 2013.
Under 2000-talet började det dock koka i den allmänna diskussionen. Starka offentliga röster som RFSL och flera transorganisationer började påtala det orimliga i att tvångssterilisera människor som ville byta juridiskt kön och regeringen tillsatte en utredning. Den utredningen resulterade i att man föreslog att ta bort steriliseringskravet och i stället införa ett kastreringskrav. Det som tidigare ”bara” var ett ingrepp som tog bort möjligheten att bli gravid skulle nu bli en lag som krävde att du opererade bort testiklar eller äggstockar, menade utredaren.
Det tog, kort sagt, hus i helvete när utredningens slutsats nådde transcommunityt.
– Det var fullständigt ologiskt och det berodde på att utredaren inte visste vad han pratade om. Reaktionen blev enorm från flera organisationer och den där utredningen är egentligen anledningen till att allt har tagit så mycket längre tid sedan dess, säger Mire Åsell i dag.
Lagen skrivs om
Sex år senare vänder regeringen tvärt. Den enorma påtryckning som RFSL, RFSL Ungdom, KIM, Transföreningen FPES med flera utövat under flera år börjar bära frukt och lagen skrivs om. Och ytterligare fem år senare – närmare bestämt i går – röstade riksdagen med stor majoritet för en sista upprättelse, nämligen att de transpersoner som tvingats till sterilisering ska ha rätt till ersättning. Mire Åsell är av förklarliga skäl väldigt lycklig en dag som denna.
– Det här har en enorm betydelse för transpersoner över hela Sverige. Äntligen har de fått upprättelse. Den ekonomiska ersättningen är så klart en del, men det är först och främst en upprättelse där regeringen kliver fram och tar på sig ansvaret. De ber om ursäkt i och med detta och vi hoppas på att de genomför en ceremoni där de officiellt ber om ursäkt, säger hen.
Redan 2013, efter att lagen om tvångssteriliseringar ändrades, lämnade 161 personer in ett skadeståndsyrkande till Justitiekanslern där de krävde 300 000 kronor var för vad de utsatts för. Ärendena lades ner och RFSL med flera hotade att ta det hela till domstol. Men att det nu var riksdag och regering som klubbade igenom ersättningen, som förmodligen kommer landa på 225 000 kronor, menar Mire Åsell är ännu bättre.
– Vi har hela tiden önskat att det ska vara politiken och inte en domstol som tar beslutet. Ända sedan vi fick nej från Justitiekanslern har vi arbetat parallellt med möjligheten att gå till domstol om politiken inte kliver fram. Upprättelsen hade blivit lite naggad i kanten om politiken blivit tvingad av domstol. Det kanske innebär en något lägre ersättning, men det viktiga är inte summan utan upprättelsen och den blir som allra störst när den kommer från regeringen, säger hen.
Historiskt beslut
RFSL hoppas också att riksdagens beslut kan ge ringar på vattnet internationellt. Flera andra länder som haft liknande lagstiftningar utreder nu också om man ska betala ut någon ersättning till tvångssteriliserade transpersoner och just nu pågår arbetet för fullt på RFSL:s kansli för att arbeta fram material till sina internationella syskonorganisationer.
– Egentligen finns det bara en fråga kvar i Sverige nu och det är en grupp med ett fåtal individer som inte täcks, nämligen de som har ansökt om att byta juridiskt kön, steriliserat sig och sedan fått avslag på grund av andra anledningar. Det är en väldigt liten grupp, men principen om att alla som utsatts ska få ersättning är viktig, säger Mire Åsell.
Är frågan om upprättelse för tvångssteriliseringarna avslutad efter det?
– Ja, sedan betyder det att hela Sveriges historia av tvångssteriliseringar, som pågått från 1930-talet till 2013 är något som vi kan lägga bakom oss.