– Efter påsklovet tyckte jag att vi skulle fortsätta med att ha distansundervisning på halvtid för att man i många situationer inte kan hålla avstånd på skolan. Först kontaktade jag arbetsgivaren men när inget hände där var nästa steg att höra av sig till Arbetsmiljöverket som kom på besök i maj. De gjorde ett eget ärende då de reagerade på att kommunen sagt att två meters-regeln inte gäller i skolan.
Ses inte som arbetsplats
Att så pass få elever faktiskt blev sjuka under vårterminen trots hög smittspridning i samhället skulle kunna ses som bevis för att fler åtgärder inte behövs. Men det argumentet håller inte, enligt Sten Hagberg.
– Det var en oerhörd lättnad att det inte blev som jag befarade, men det var en rejäl chansning. Smittspridningen blev lägre efter att eleverna varit hemma i ett par veckor vilket säger något om varför avstånd är viktigt. Nu har vi dessutom ett annat läge. Min största osäkerhet gäller hur smittsam den nya deltavarianten är bland den grupp som är minst vaccinerade. Det finns därför alla skäl för att vara försiktig principiellt istället för att agera efter att utbrott redan skett, säger Sten Hagberg.
Arbetsmiljöverket kommer ta ett beslut nästa vecka efter att ha utvärderat kommunens synpunkter på om man bör införa en avståndsregel på två meter i skolan, både på gymnasiet och i grundskolan, vilket då kan komma att påverka skolor i hela landet.
– Det är bra att Arbetsmiljöverket vill ta ansvar för att skolan också är en arbetsplats, det är många lärare som känt att skolan har hamnat i ett undantagstillstånd, där man får göra så gott man kan. Men om risker kvarstår behöver man göra mer än så. Förra året såg man en ökning i smittspridningen runt vecka 45 men i år ser man en ökning redan nu, innan skolstart, säger Sten Hagberg.
Kommer det i praktiken vara möjligt att hålla två meters avstånd i skolorna?
– Nej, det kommer det troligtvis inte. Alternativen blir därför att ha växelvis halvtidsdistans, att en grupp har distansundervisning medan en annan grupp är i skolan. Eller så får man införa ansiktsskydd och bred testning. I Tyskland har man det i alla skolor så jag förstår inte varför det inte skulle gå i Sverige. Nu blir det som ett fullskaligt experiment där vi får se hur det går. Det känns oansvarigt.
Carina Uvenfeldt, skolchef i Varberg kommun har på torsdagen skickat ett svar till Arbetsmiljöverkets förslag om två meters avstånd i skolan.
– Jag har ju en del funderingar just kring hur ett sådant krav skulle kunna fungera i vardagen. Rent lokalmässigt är det svårt att få till stånd mellan alla individer i verksamheten. Dessutom så tittar vi på Folkhälsomyndigheten och Skolverkets information och kan inte se där att man skriver en rekommendation om en tydlig avståndsbedömning. Man pratar om att man kontinuerligt behöver göra avvägningar och riskbedömningar och det gör vi.
Från 10 augusti får fjärr- eller distansundervisning endast användas vid specifika utbrott. Kvar på listan för Sten Hagbergs förslag på åtgärder blir därmed endast ansiktsskydd. I nuläget finns enligt Folkhälsomyndigheten inte evidens för att ansiktsskydd har någon verkan i skolmiljö men rekommenderas samtidigt av internationella instanser som WHO.
Hur ser du på att införa obligatoriskt ansiktsskydd i skolan?
– Jag tänker på samma sätt som Sara Byström från Folkhälsomyndigheten sa vid en intervju förra veckan, att det är svårt att få eleverna att ha munskydd i verksamheten under en hel dag.
Vad gör ni i nuläget för att motverka smittspridning på skolorna?
– Vi gör kontinuerliga riskbedömningar tillsammans med fackliga organisationer. Det finns även moment där man skulle kunna ha mer verksamhet utomhus och vi tittar också på att inte blanda elevgrupper.
Arbetsmiljöverket vill inte kommentera ärendet innan ett beslut har tagits.
Är en regel om två meters avstånd alternativt obligatoriskt ansiktskydd i skolan en bra idé?
Emmy Engström
16, Varberg
– Jag tror inte det hade fungerat. Man måste kunna umgås för att skapa relationer även om det är bra att hålla avstånd från andra klasser. Munskydd tror jag kan gå, jag var utomlands under sommaren där jag fick använda munskydd och det gick bra även om det var lite jobbigt.
Nelly Paul-Pont
16, Varberg
– Jag tror det kommer bli svårt med så många elever. Men jag tror att färre skulle vilja ha munskydd så då kanske man hellre hade ansträngt sig för att hålla avstånd.
Viktor Ramberg
15, Varberg
– Jag tror det hade blivit väldigt svårt. Folk hade inte kunnat följa det tror jag. Kanske om man omplacerat elever till andra lokaler.
Liam Berglund
15, Varberg
– Jag vet inte riktigt, jag tror det kan vara svårt att hålla. Men om det är bra mot smittspridningen får man väl prova, men ett obligatoriskt munskydd tror jag är bättre.