Tobias Baudin (S) på den fackliga kursgården Runö i Åkersberga.
Bild: Max V Karlsson
Dagens ETC
Socialdemokraterna vill leda Sverige i en ny riktning, om ett par år. Nu presenterar partiet alla 214 reformer som de elva arbetsgrupperna tagit fram. Man vill bland annat skapa ett statligt IT-bolag och införa klasspappor i skolan.
Tobias Baudin (S) vill inte säga om förslagen tar partiet mer åt höger eller vänster.
– Jag vill inte säga framåt heller, för det är töntigt.
Det är med stora ord som Socialdemokraterna presenterar resultatet av de elva gruppernas arbete. Förslagen på ny politik som ska leda fram till ett nytt och förändrat partiprogram. Partisekreterare Tobias Baudin kallar det för det största politiska reformarbetet som Socialdemokraterna gjort på decennier, kanske någonsin.
– Vi som parti förstår att Sverige har strukturella problem i grunden. Samhällsproblem som behöver långsiktiga och kraftfulla svar, säger han när partiet kallar till presskonferens på Runö i Åkersberga.
Grupperna har enligt partiet intervjuat sakkunniga, folkrörelser, kommuner, företag och fackförbund. Den nygamla analysen är att samhället har dragit sig tillbaka medan marknaden stigit fram, att klyftorna har ökat dramatiskt och att segregation och kriminalitet har frodats under de senaste decennierna, till viss del på grund av Socialdemokraternas egna politiska misslyckande.
"Höger eller vänster - beror på”
Nu ska Magdalena Andersson och partistyrelsen tar emot reformförslagen som ett underlag för ett förslag på nytt partiprogram. Det ska i sin tur beslutas om på partiets kongress nästa år. Det är alltså långt ifrån klart att förslagen blir partiets politik, och det är troligt att en del reformer kommer att ändra skepnad under processens gång.
Partisekreteraren vill inte säga om reformförslagen innebär att Socialdemokraterna svänger åt vänster eller höger.
– Jag vill inte säga framåt heller, för det är töntigt. Vissa kan få för sig att det här är vänster eller höger. Men läser du genom förslagen är det tydligt att man tar sig an de stora samhällsproblemen som finns. Om det är vänster eller höger beror på vilka ögon man tittar med. I mina ögon är jag jäkligt stolt och glad över det jobb som gjorts. Vi har fått en guldgruva för politiska reformer. Och arbetsgrupperna har vågat sticka ut hakan.
Björn Wiechel är riksdagsledamot och har lett arbetsgruppen ”Vi ska arbeta oss rikare – ökad produktivitet och höjt välstånd genom en ny arbetslinje”. Han säger att poängen med Socialdemokraterna som parti är att vara seriösa samhällsbyggare.
– Vi måste höja produktiviteten för att höja vårt välstånd, i grunden är det bara det som ökar välståndet på sikt. Och vi har haft en arbetslinje i Sverige som under många år gått åt fel håll.
Vad är en socialdemokratisk arbetslinje?
– Alla som kan jobba ska jobba, och att det är viktigt att återta en produktivitetsambition i arbetslinjen. Det andra är att människorna är den viktigaste resursen på arbetsmarknaden. Vi ska se till att alla har bra jobb, kan leva på sin lön och har möjlighet att utvecklas och byta jobb under livet.
Fritids och idrottsledare mot gängen
På kulturområdet lägger Mattias Vepsä fram förslag om avgiftsfritt fritids, nationell parkteater, fri kollektivtrafik för barn och unga, en statlig fond för arenor och pengar som ska leda till 1 000 nya ledare i utsatta områden. Han är medveten om att det kan låta som dyra förslag.
– Vi har tittat på en del kostnadskrävande reformer, det kan låta som att kostnadsfritt fritids blir en jättedyr utgift i budgeten. Men alternativkostnaderna till att ha ett växande klassamhälle, där unga groomas in i gängkriminalitet, är också väldigt höga för samhället. Det är så vi har sett på det.
För Amalia Rud Pedersen har reformarbetet inneburit flera arbetsplatsbesök där unga jobbar.
– Det har varit extremt kul, men också stort och mycket. Vi har träffat fackförbund, skolor, elevråd och föräldrar. Det har varit ett sätt att få prata politik med många som vanligtvis kanske inte gör det.
Målet har varit att hitta vad som ger unga hopp.
– Politiken och socialdemokratin måste trycka på framåt. Unga ska få en trygg start i livet med trygga familjer och en bra skola för alla. Vi vill också göra ett nationellt skolmiljölyft. Idag finns det elever som går i mögliga skollokaler eller baracker under hela grundskolan, en arbetsmiljö som man aldrig skulle tillåta på vanliga arbetsplatser.
Gruppen har även tittat på lagstiftning som innebär böter eller fängelse för de som hyr ut lägenheter svart till ockerhyror.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.