Bild: https://rawpixel.com/Shutterstock, Jan Erlandsson, privat & Pontus Lundahl
Dagens ETC
Utbildning för att lättare få ett nytt jobb och ett skydd mot att få sin arbetstid hyvlad. Det skulle vara motvikten till att det blir lättare att bli uppsagd i den utskällda överenskommelsen med arbetsgivarna. Men över 80 procent nekas omställningsstöd och H&M genomför rekordhyvling. Vad var det vi sa! säger kritikerna.
Axel Green
axel.green@etc.se
Sedan oktober förra året råder nya regler för anställningstryggheten i Lagen om anställningsskydd, Las. De kom till genom en kritiserad överenskommelse mellan tjänstemannafacken och arbetsgivarna som LO till slut skrev under i form av ett huvudavtal, efter en internt uppslitande process och under hårt tryck från S-regeringen.
I ett pressmeddelande skrev LO att arbetsgivarnas krav på att göra det lättare och billigare att säga upp personal av personliga skäl hade balanserats med tre bra saker för de anställda. I utbyte skulle de anställda nu få det lättare att hitta nytt jobb genom ett statligt finansierat omställningsstöd. Utöver det tillkom ett skydd mot hyvling, att arbetsgivaren sänker anställningsgraden, och en förkortning av tiden du behöver vara visstidsanställd innan anställningen blir tillsvidare.
Men just nu genomför H&M en rekordhyvling där en stor del av personalen får sin arbetstid och lön sänkt, i de extremaste fallen från heltid till fem timmar i veckan. Det nya skyddet mot hyvling gav inget skydd när H&M hyvlade i så stor skala.
– Vi hade ju redan hanterat många av de frågor man nu reglerat i Las. Det var inte så mycket nytt som blev plus för oss. Därför blev resultatet överhängande negativt. Jag känner fortfarande att resultatet blev en positiv övervikt för arbetsgivarna, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handels.
Även om LO skrivit under det nya huvudavtalet är det upp till enskilda förbund att ansluta och Handels utreder nu om det är bra eller dåligt. Positivt är omställningsstödet, säger Linda Palmetzhofer.
Få beviljas omställning
En central del av omställningslösningen är de statliga medel som skjuts till för anställdas kompetensutveckling. Intresset har överstigit alla förväntningar. Enligt de senaste uppgifterna från CSN, som administrerar stödet, har hittills 22 086 personer ansökt. Men kraven för att kvalificera sig är snäva. Av de 5 475 beslut som hittills tagits är 977 beviljanden. Över 82 procent har nekats.
– Vi följer regelverket och beviljar utifrån regelverket. Att man får avslag är för att man inte uppfyller något av villkoren. Du har inte åldern inne, är för gammal, utbildningen stärker inte din ställning på arbetsmarknaden och liknande, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.
Kallas utpressning
Anställningstryggheten är central för facken. Att gå med på att göra det lättare att säga upp anställda skedde inte utan kritik. Några av de mest högljudda kritikerna har sin hemvist i IF Metalls klubb på Volvo i Umeå. Metall var ett av de fack som starkast drev överenskommelselinjen.
– Vår klubb har haft den tydliga inställningen att detta är fullständigt oacceptabelt. Vi har i avtalsrådet argumenterat från start för att inte anta de nya Las-reglerna, säger Gunnar Pettersson, ordförande för klubben.
Klubben, bland andra, kallade redan från början förhandlingsläget för ”ren utpressning” att gå med på Centerns och Liberalernas krav för att säkra Stefan Löfvens socialdemokratiska regering. De har aldrig trott på den egna förbundsledningens, eller LO-ledningens tolkning att en överenskommelse skulle kunna landa i något annat än en jackpot för arbetsgivarna på de anställdas bekostnad.
Gunnar Pettersson anser att resultatet har gett kritikerna rätt. Medan fördelarna lyser med sin frånvaro, är de negativa effekterna redan synliga på arbetsplatserna, säger han.
– De garantier som gavs betydde ingenting. Företagen har insett att man kan pressa den enskilde väldigt hårt. Sägs du upp av personliga skäl är det som en svartlistning. Det är mycket svårt att få ett nytt jobb. Blir du hotad med en sådan uppsägning är det bättre att istället säga upp sig själv, även om du blir utan inkomstförsäkring och a-kassa ett antal månader.
”I told you so”
Kritik fanns även inom Kommunal, vars ordförande Tobias Baudin gjorde en halsbrytande resa från Las-förhandlingarnas störste inomfackliga kritiker till aktiv förespråkare. Uppmärksammad kritik riktades från den fackligt aktiva undersköterskan och V-lokalpolitikern Mia Christensson. Hon säger sig idag inte heller vara förvånad över att två av morötterna inte blev vad som förväntats.
– Jag har inte varit ute och och sagt ”I told you so”, men jag är inte förvånad. Grisen i säcken var jävligt dåligt sminkad, säger hon.
Den sista moroten som framhävdes i LO:s pressmeddelande, att heltid nu blir norm och att tiden som visstidsanställd innan fast anställning skulle bli kortare kan ännu inte mätas. Men hennes tilltro till att det skulle göra förändring i hennes bransch är milt sagt låg.
– Nu ska timanställda bara gå på timmar ett år innan de fastanställs. Arbetsgivarna kommer aldrig ge upp timanställda.
Mia Christensson trodde inte på löftena, men hon trodde en period på Kommunals ordförande Tobias Baudin. När Kommunal vände och tillsammans med IF Metall skrev under Las-överenskommelsen blev hon gruvligt besviken. När Tobias Baudin, fyra månader senare, nominerades och sedermera valdes till partisekreterare för Socialdemokraterna anser hon sig fått sin förklaring.
– När man sitter som förtroendevald i fackföreningsrörelsen är det där man ska ha sin lojalitet, inte i partiboken. Här blev partiboken avgörande – och för det blev han belönad, säger Mia Christensson.
Till SVT:s Uppdrag granskning har Tobias Baudin tidigare sagt att han tar illa vid sig av anklagelsen och kallat den för ”definitivt inte sant”.