Under eftermiddagen har häktningsförhandlingar pågått i Malmö tingsrätt. 24-åringen och 27-åringen häktades medan 20-åringen släpptes i brist på bevis. Enligt åklagaren kvarstår dock misstankarna mot honom. Åklagare Neela Frisell meddelade också att ännu en man nu är misstänkt för mordförsöken i lördags natt, men ville enligt Sydsvenskan inte säga om han är anhållen i sin frånvaro eller ej. Hon vill heller inte kommentera om det handlar om den man med kända kopplingar till nazistiska rörelser som pekats ut, bland annat av den knivskurne mannen.
Enligt SVT:s Sydnytt är åklagaren förtegen om vilken bevisning hon lutar sig mot. Hon säger att teknisk bevisning förekommer men vill inte närmare gå in på i vilken form. Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.
Omständigheterna oklara
Frågorna är fortfarande många efter lördagens knivattack vid Möllevången i Malmö. Berättelserna har gått isär och polisen har tigit som muren. Det som står klart är att ett antal personer varav flera med koppling till vit makt-rörelsen, varav flera är medlemmar i nazistiska Svenskarnas parti. De befann sig på Möllevången i Malmö där den internationella kvinnodagen firats med både demonstrationer och fester. Det pågick fest på Moriskan i Folkets park och den årliga feministiska demonstrationen ”Ta natten tillbaka” hade precis avslutas.
Vad som sedan hände är ännu oklart. Polisen har ingenting velat berätta och har gång på gång upprepat att de inte vet vad som hänt. Tidningen Kvällsposten har publicerat anonyma vittnesuppgifter som bekräftar den bild som Svenskarnas parti gett via nätsajten Realisten. Enligt Kvällspostens källor ska en grupp på 15–30 demonstranter ha jagat och attackerat nazisterna, som då svarade med att gå till attack med knivar.
Bilden motsägs av aktivist- och journalistkollektivet Researchgruppen, som har gjort en kartläggning över händelserna. De har pratat med tre av de skadade plus flera av de som rört sig i området och menar istället att det är nazisterna som gått till attack.
– De vi pratat med ger en samstämmig bild även om de som attackerats har haft svårt att få en översikt över situationen, säger Mathias Wågh på Researchgruppen.
Fem till sex personer som deltagit i demonstrationen ska ha stött på gänget med koppling till Svenskarnas parti. Detta sker i korsningen Kristianstadsgatan/Falsterbogatan. Gänget attackeras och den man som nu ligger svårt skadad på intensiven i Lund ska ha fällts till marken och blivit matad med slag mot huvudet. En av kvinnorna sla ha tryckts mot en husvägg och blivit huggen med kniv i rygg, mage och under armen. En annan kvinna huggs i armhålan och en man huggs under armen in i lungan.
Enligt Researchgruppens vittnen ska personer som befunnit sig en bit bort hört skrik och då kommit springande i grupp.
– Med andra ord är de fyra personerna redan skadade när rusningen sker, säger Mathias Wågh.
Enligt Mathias Wågh hade det gått rykten under kvällen om att det befann sig nazister nära vänsterkaféet Glassfabriken på Möllevången.
– Många drogs sig dit för att se om de var där, säger han.
Enligt polisen har det varit svårt att få vittnen att berätta om händelsen, men enligt Mathias Wågh har bara en av personerna som Researchgruppen talat med blivit förhörd av polis.
– Sedan kan det också vara så att en del inte vill prata med polisen. Den som vittnar kommer med i förundersökningen som blir offentlig. Efter Kärrtorp lades förundersökningen ut på nätet. Alla vill inte ha med sina namn och adresser då, säger han.
Researchgruppen är ett nätverk av grävande frilansjournalister och aktivister som skriver om extremhögern och om den antifeministiska rörelsen. Mathias Wågh själv har ett förflutet i AFA, där han var aktiv i femton år.
Varför ska man lita på er?
– För att vi har pratat med dem som blev utsatta och många som var där. Vi har gjort vår sammanställning utifrån det. Sedan har jag en bakgrund i AFA, men många av de andra i gruppen har inte det utan är journalistutbildade, säger han.