Över hälften av de unga tjejer som får gratis preventivmedel från landstinget i Örebro tvingas nu att byta p-piller eller betala p-pillren själva. "Det är djupt olyckligt. Örebro har varit ledande på det här området och nu backar vi", säger Lilian Olander, barnmorska på ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro.
Örebro läns landsting ligger bäst till i landet när det gäller p-pilleranvändning per invånare. Och tonårsaborterna har minskat de senaste åren. Men nu riskerar trenden att vända när landstinget väljer att följa de senaste riktlinjerna från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Riktlinjer som säger att bara de preventivmedel som ingår i den så kallade läkemedelssubventionen kommer att vara gratis.
”Passar inte lika bra för alla”
Från och med den första januari ändrades reglerna och av de drygt tiotusen tjejer som äter p-piller i länet är det bara hälften som kommer att få behålla sina kostnadsfria p-piller. Övriga måste byta till en gratisvariant eller betala själva.
– Preventivmedlen som finns i dag är väldigt olika och de passar inte lika bra för alla. Om man minskar valmöjligheterna är det många som inte kan få ett preparat som passar just deras kropp, säger Lilian Olander som är barnmorska på ungdomsmottagningen Knuffen.
Det är äldre och billigare preparat som kommer att vara gratis i framtiden. Tjejer som använder mer moderna miljövänliga p-piller som släpper ut mindre hormoner i naturen, p-plåster eller p-piller som har en mer östrogen profil kommer alla att blir tvungna att betala själva eller byta preventivmetod. Och reaktionerna från patienterna på ungdomsmottagningen Knuffen är starka. Många är arga och en del gråter.
– Det är jättetråkigt. Vissa preparat finns det helt enkelt ingen motsvarighet till inom subventionen. Det här kan innebära att flera slutar helt med p-piller, säger Lilian Olander.
Inte haft några begränsningar
Hon menar att Örebro fram tills nu har haft en unik möjlighet att hitta rätt sorts preventivmedel till alla eftersom man inte har haft några begränsningar.
– Eftersom barnmorskor har kunnat välja fritt bland olika sorters preventivmedel har vi kunnat fånga in stora grupper. Örebro har varit föregångare när det gäller preventivt arbete. Har tjejer mått dåligt av biverkningar har vi kunnat byta preparat, säger hon.
Att landstinget ändrar strategi kan få stora konsekvenser i framtiden. Enligt Lilian Olander är det viktigt att tonåringar hittar rätt preventivmetod tidigt. Annars kan tonårsaborterna komma att öka.
– Om man hittar en metod som passar kroppen tidigt är min erfarenhet att man fortsätter med den och på så sätt blir det färre oönskade graviditeter, säger hon.