”Jag vill gärna flytta till en större stad”
Johannes Berglund
Ålder: 18.
Pronomen: Han.
Identifierar sig som: Homosexuell cis-man.
Gör: Går sista året på gymnasiet.
Hur upplever du att det är att vara HBTQ i Skellefteå?
– Det känns lite värre i de små samhällena utanför Skellefteå än det gör i centrum, men det inte så stor skillnad. Jag känner mig inte direkt utsatt, men det är klart att om jag går på stan och träffar folk som jag vet har sina bestämda åsikter, då kan jag känna mig utsatt.
– Men jag känner av en positiv förändring. Det kan bero på att jag bytt miljö och umgänge. Tidigare när jag upptäckte att jag var homosexuell så tänkte jag att alla skulle döma mig och bli förbannade, men det har blivit bättre med tiden. Jag tror det beror på en personlig utveckling, men även på att samhället har utvecklats – mycket tack vare sociala medier som gör det lättare att ta del av annan information än bara den lokala.
Vad betyder det för dig att Skellefteå anordnar sitt första Pride?
– Jag är glad att Skellefteå tar det initiativet, det betyder väldigt mycket. Tidigare så skulle de här frågorna aldrig ha kommit upp på samma sätt och Pride bidrar till att vi får en nödvändig diskussion. Särskilt när det gäller frågor kring transsexuella, de finns ju i princip inte medievärlden.
Vad tror Pride betyder för Skellefteå kommun?
– Jag tror att det kan ha stort inflytande till att förändra människors attityd och åsikter. På så sätt kan det ju bidra till att vårt samhälle utvecklas väldigt mycket. Pride ett jättebra verktyg för att öka folks förståelse och kunskap.
Hur ser du på framtiden?
– Jag vill gärna flytta till en större stad. Det har förmodligen mycket med min läggning att göra. Även om det kanske är mer extrema hot där, finns också fler som är öppna med det. Det känns mer accepterande. Om jag träffar en okänd människa här har jag ingen aning om vad de tycker. I en storstad skulle nog den osäkerheten försvinna, jag skulle kunna vara ännu mer öppen, speciellt mot främlingar.
”Är ett steg i rätt riktning”
Mirja Egefjord
Ålder: 25.
Pronomen: Hon.
Läggning: Icke heterosexuell.
Identifierar sig som: Intergender.
Gör: Arbetar som murare och är ordförande i Skellefteå RFSL.
Hur upplever du att det är att vara HBTQ i Skellefteå?
– Skellefteå är en jättebra stad där jag trivs, jag har aldrig personligen blivit hotad eller behandlad illa sedan jag kom ut. Däremot är många tyvärr inte så insatta och har inte så mycket kunskap om vad HBTQ står för, vilket gör att det inte finns så mycket att göra här. Vill vi hitta på något speciellt, gå på gayfest till exempel, har vi ofta åkt till andra ställen.
Vad betyder det för dig att Skellefteå anordnar sitt första Pride?
– Jag känner mig stolt över att vara med och arrangera, det är kul att vara delaktig och bidra till något som är så värdefullt. Jag hoppas det öppnar upp för diskussion, att företag och skolor blir intresserade av att lära sig mer och sätta sig in i ämnet. Det är mycket prat om att Skellefteå är en plats för alla och Pride är ett steg i rätt riktning.
Vad tror du Pride betyder för Skellefteå kommun?
– Det betyder nog mycket, och det är viktigt för alla som bor här. Det händer någonting och visar på att alla är välkomna, att vi är öppna för mångfald och jämlikhet. Folk i en minoritet ska inte behöva känna att de måste flytta till en storstad för att kunna uppleva att det finns det plats för dem.
Hur ser du på framtiden?
– Jag hoppas att fler får upp ögonen för HBTQ-frågor, att fler kanske vill anordna föreläsningar, utbilda sina anställda och att det bidrar till mer information i skolan. Att fler blir insatta i de här frågorna helt enkelt.
”Diskussionen är så osynlig”
Emily Hopkins
Ålder: 40.
Pronomen: Hon.
Identifierar sig som: Queer cis-kvinna.
Läggning: Pan.
Gör: Är konstnär, skolinformatör inom HBTQ, arbetar inom socialpsykiatrin.
Hur upplever du att det är att vara HBTQ i Skellefteå?
– Jag har inte upplevt några problem, det går att vara öppen med det utan att få någon skit. Men tidigare har det varit väldigt tråkigt att vara HBTQ-person i Skellefteå, vi har inte haft någon naturlig mötesplats. Det är först nu när RFSL startat här i Skellefteå som vi har någonstans att ses, men det finns fortfarande ingenstans att gå regelbundet. Luleå är väldigt föredömliga när det gäller sådant.
Vad betyder det för dig att Skellefteå anordnar sitt första Pride?
– Jättemycket. Speciellt för alla yngre, som får vara med och som får växa upp med det, Jag är jätteglad för att det äntligen blir av.
Vad tror Pride betyder för Skellefteå kommun?
– Jag hoppas det att det kan dra igång någonting, en mobilisering. Att det kommer smitta av sig på dem som jobbar i kommunen och att även utomstående HBTQ-personer, som inte arbetar inom kommunen, kan känna att det åtminstone finns Pride. Det är även viktigt för diskussionen, den är så osynligt här.
Hur ser du på framtiden?
– Tidigare har det inte funnits folk som velat hålla i träffar, ordna klubbar. Jag tror att Pride kommer ge ringar på vattnet och visa att det är värt att engagera sig i politik.