Det är svårt att komma fram till de stora hjälporganisationernas telefoner just nu. Sedan förra veckan har tusentals människor i Sverige anmält sitt intresse för frivilligarbete. Det kan handla om att hjälpa människor som flytt från bland annat från krigets Syrien att komma in i samhället, lära sig svenska eller träffa någon som vill dem väl. En av de organisationer som många har sökt sig till är Röda korset.
– En stor del av våra frivilligarbetare är kvinnor och 79 procent av de som har hört av sig till oss om att bli volontärer under den senaste tiden är kvinnor, säger Tord Pettersson, chef med ansvar för förtroendemannadialogen inom svenska Röda korset.
Fått in 17 miljoner
Han berättar att hälften av de 1 500 som har registrerat sig för att bli volontärer är ovanligt unga – mellan 25 och 44 år gamla – till skillnad från Röda korsets vanliga snittålder som brukar ligga omkring 60.
– Vi har länge sett att stora katastrofer leder till ett tydligare engagemang. Vanligtvis handlar mycket om att folk ger mer pengar, och det har de även gjort nu – vi har fått in 17 miljoner kronor, men vi ser ett stort genomslag för volontärarbete, att folk vill ge av sin tid. Det är en enorm tillgång för oss.
Hur tror du att det påverkar er verksamhet att kvinnor är så överrepresenterade?
– Det är ju bra med så många kvinnor, men vi vill förstås ha in fler män också, inte minst för att det hjälper oss att göra ett ännu bättre jobb när fler grupper är representerade. Därför är vi så glada över det växande åldersspannet, det ger stora möjligheter.
Även andra organisationer vittnar om att engagemanget bland folk som vill arbeta frivilligt främst kommer från kvinnor.
– De flesta är kvinnor, det hade varit kul med fler män, säger Martin Nihlgård, Sverigechef för Individuell människohjälp.
Kvinnor överrepresenterade
Mönstret är inte helt obekant. Trots att män i Sverige arbetar mer ideellt är kvinnorna ofta överrepresenterade bland dem som utför ideellt arbete inom det område som kallas ”socialt” och som bland annat inkluderar humanitära organisationer, pensionärsorganisationer och barnrättsorganisationer. Långsiktigt är dock skillnaderna inte så stora, enligt Lars Svedberg, professor på Institutionen för socialvetenskap vid Ersta Sköndal högskola, som forskar i svenskarnas medborgerliga engagemang.
– Det är fler kvinnor som till exempel är stödpersoner och kontaktpersoner, men det finns olika sätt att uttrycka solidaritet och medkänsla. Rent statistiskt är kvinnor bara marginellt mer engagerade i socialt ideellt arbete än män är, men det är möjligt att det är kvinnorna som aktiveras först.
Den utvecklingen syns nu i mindre skala när det gäller initiativet vigörvadvikan.com, som i förra veckan fick ihop över åtta miljoner kronor som ska användas för att hjälpa flyktingar på den grekiska ön Lesbos. I början var det framförallt kvinnor som hörde av sig till initiativet, som grundades av en politiskt obunden grupp kvinnor.
– Men nu är könsfördelningen 50-50, säger Johanna Swanberg, en av initiativtagarna.