Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform, med över 10 000 nydiagnostiserade fall varje år. För att upptäcka fler av fallen i god tid har det länge pågått en diskussion om att införa screening, alltså att låta alla män inom ett visst åldersspann undersökas. Socialstyrelsen har dock sagt nej till det. De menar att det finns en risk att screening kan leda till överbehandling – även män med ofarliga tumörer skulle behandlas, och därmed riskera att drabbas av biverkningar som inkontinens och impotens av själva behandlingen. Nu sjösätts dock ett projekt i Västra Götaland, där alla män födda mellan 1970 och 1972 ska få testa sig. Rebecka Arnsrud Godtman, medicinsk ansvarig för organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregion och specialistläkare i urologi, poängeter dock att det inte handlar om allmän screening:
– Nej, i det här projektet får männen välja själva om de vill testa sig utifrån information de får hemskickad, där de kan läsa om både fördelar och nackdelar. Vid allmän screening är tanken att alla ska testas, att du får en kallelse, säger hon.
Vill öka jämlikheten
Projektet kommer att pågå under tre år, och Rebecka Arnsrud Godtman hoppas på att det kommer resultera i att fler cancerfall upptäcks, men också i en mer jämlik testning.
– Idag ser vi att vilka som testar sig beror på till exempel utbildningsnivå och var man bor, och att testningen inte sker enligt de riktlinjer som finns. De som testar sig på eget initiativ gör det kanske för sällan eller för ofta. På det här sättet kan vi göra det mer effektivt och jämlikt, säger hon.
Även om Socialstyrelsen säger nej till allmän screening menar både de och Socialdepartementet att det behövs handlingsplaner för hur en utbredd, organiserad testning skulle kunna standardiseras och effektiviseras. Rebecka Arnsrud Godtman hoppas på att pilotprojektet i Västra Götaland kan ge svar på det.
– Vi tror att stor del av prostatacancerfallen skulle kunna upptäckas om alla män mellan 50 och 74 år erbjuds testning på ett strukturerat sätt. I och med det här projektet kommer vi veta mer om hur det kan göras på bästa sätt.